Verdien av bitcoins har steget vanvittig det siste året. Foto: NTB scanpix

SR-Bank-kunder bitcoin-svindlet

Bank slår alarm etter at flere kunder har blitt lurt for flere hundre tusen kroner i en omfattende bitcoin-svindel.

– Vi har seks konkrete tilfeller der kunder av oss har meldt at de er svindlet for flere hundre tusen kroner. Av erfaring betyr det at langt flere er utsatt, sier informasjonsdirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Thor Christian Haugland til NRK.

Svindlere ringer fra sveitsiske eller tyske numre og ber norske bankkunder investere i bitcoin. Kundene får så beskjed om at kryptovalutaen tar av, og at den lille investeringen har steget så mye i verdi at en ny investering er gunstig. Svindlerne ber om tilgang til kundenes nettbank, og tømmer til slutt kontoene for penger.

Kjenner norsk banksystem

– Dette er svindlere som kjenner norsk banksystem svært godt. De vet om BankID og straksoverføringer vi har i norske banker, sier Haugland.

1. januar 2017 nådde prisen på en bitcoin drøyt 926 dollar. Nå, nesten et år senere, er prisen over 13.000 dollar, kryptovalutaen er et hett spekulasjonsobjekt i finansverden, og mediene er fulle av historier om folk som har tjent millioner på å investere.

– Dette utnytter nå svindlere, sier Haugland.

– Tar ikke ansvar

Haugland forteller at pengene som er borte, har forsvunnet for godt.

– Vi som bank kan ikke ta ansvar for dette så lenge kunden selv har gitt svindlerne tilgang til nettbanken. Selv om vi har fått fem konkrete henvendelser fra kunder som er lurt, ser vi at bare vår bank har over 150 bevegelser til konti som kan koples til svindlerne, sier han.