Sport

Zlatko Tripic sitter fast i Tyrkia

Tidligere Viking-kaptein Zlatko Tripic (27) sitter bokstavelig talt fast alene i Tyrkia. Spørsmålene rundt den umiddelbare framtiden er mange. Han erkjenner glatt at han lengter hjem til trygge omgivelser i Norge akkurat nå.

Følg RA Sporten på Facebook!

Viking-talismanen fra Lyngdal, som ble solgt til Göztepe like etter nyttår, har også fått kjenne koronavirusets virkninger på kroppen. Torsdag kom beskjeden om at den tyrkiske ligaen stenger ned.

– Vi har fått beskjed om å holde oss innendørs. Butikker og restauranter er stengte. Så har vi også fått utdelt treningsprogram og noe utstyr, sier han på telefon til RA fra millionbyen Izmir.

Kraftvingen forteller at sykdommen tas høyst alvorlig også ved Egeerhavets vakre bredd. Samtidig er koronaviruset ikke kommet like langt i sin marsj her som det er i Norge. I alle fall ikke ifølge de offisielle tallene og hva Tripic har plukket opp. Teorien som diskuteres er at varmen spiller inn. Samtidig registrerer han at det er mye mer smitte for eksempel i Australia.

– Det snakkes om tre-fire eldre som har dødd og at det er noen hundre smittede. Angrepet framstår ikke like hardt som i resten av Europa, men dette er hva som er offentliggjort. Fotballen ble spilt lengre enn de fleste andre steder. De siste kampene gikk uten tilskuere, selv om ligaer som den engelske og italienske var stengt. Tyrkia var et av de siste landene som stengte.

Tripic legger ikke skjul på at han mener de kjørte på for lenge med seriespill.

– Det var veldig ubehagelig og spillerne klagde. De ville følge resten av Europa. Så ble vi hørt. Dette ble mer og mer alvorlig. Fotball var ikke det folk tenkte på. Det var ikke gøy å spille.

LES OGSÅ: Derfor dro Tripic fra Viking

Kommer seg ikke ut

Selv sitter han nå fast i Tyrkia. Bokstavelig talt.

– Dette er selvsagt en vanskelig situasjon. Flyplassene er stengte og jeg er alene. Det var meningen at min samboer skulle flytte ned denne måneden, men det gikk ikke. Alt er utsatt.

Tripic legger ikke skjul på at situasjonen er kjip og litt skremmende.

– Det var ikke sånn jeg hadde håpet å starte det neste kapittelet i karrieren. Det er flere som har det tungt nå. Så er liv og helse det viktigste. Jeg tåler fint å kjede meg noen uker om jeg vet det blir bedre.

Han forteller at folk i Tyrkia også er nøye med å følge myndighetenes pålegg rundt sykdommen.

– Så er det klart at jeg heller ville vært hjemme med mine nærmeste. De som er norske og bor i Norge nå er heldige. Det blir litt annerledes når du er utlending i et ukjent land.

Språket er utvilsomt en barriere oppi det hele.

– Ikke mange her snakker engelsk. Store shoppingsenter og restauranter går greit. Der kan du gjøre deg forstått. De beste legene på sykehuset også, men ikke sykepleierne.

Tanken om å bli syk har selvsagt slått ham inn. Han ville selvsagt følt seg tryggere hjemme i et slikt scenario.

– Fordelen nå er at jeg kun behøver å forholde meg til meg selv. Hadde jeg hatt noen her nede, og de ble syke, så ville de vært avhengige av meg.

LES OGSÅ: Tripic kåret til årets spiller av årsmøtet i Viking FK

– Neppe mye NAV-hjelp

Hvor lenge ligaen er stengt vet foreløpig ingen. Videre beskjeder om tidsaspektet skal etter planen komme i løpet av helgen.

– Det blir nok minst en uke. Vi får se.

Da Tripic signerte for den tyrkiske klubben gikk ting fort. Så fort at alt han fikk med seg ned til Izmir var en koffert med klær.

– Det er kjipt at flyplassene er stengt. Planen var å stikke hjem en tur til Norge nå for å hente ting i landslagspausen. Så er det umulig å forutse at noe som dette skal skje, men jeg skulle selvsagt ønske at jeg var hjemme hos familien i eget hus nå. Det er litt ekkelt å være i et ukjent land, men jeg prøver å takle det best mulig.

Om han så skulle klart å komme seg ut av landet ville dette gitt et nytt problem.

– Du kommer deg neppe inn igjen slik situasjonen er nå. Dersom ligaen starter opp igjen vil jeg ikke bryte kontrakten. Vi er mange her på laget som er i samme båt på det punktet.

– I Norge er mange spillere i ferd med å bli permitterte nå og NAV tar lønnen de første to ukene. Hva skjer i Tyrkia nå?

– Nå stiller du spørsmål som jeg tror flyr rundt i hodet hos fleste utlendingene i laget her akkurat nå. Når krisen først kommer er Norge et ryddig land å være i. Jeg aner kort og godt ikke hvordan det fungerer her, men holder kontakt med agenten min og forholder meg til kontrakten.

Han anser at han fortsatt er i jobb og tar utgangspunkt i at lønnen vil komme.

Tripic innser likevel det åpenbare.

– Det er neppe like mye NAV-hjelp å få her. Jeg får bare ta en dag av gangen.

LES OGSÅ: Tripic scoret sitt første for Göztepe

Skade ødela mye

Fotballmessig har ikke de første månedene av eventyret blitt helt slik han hadde drømt om. Det er han den første til å erkjenne. Spilletiden har vært meget begrenset, men det skjønner han også ut ifra forutsetningene. Tripic klager ikke.

– Ting gikk veldig fort i vinter og jeg kom ned noen dager før første kamp etter vinterpausen. Det var halvveis i sesongen. Min siste kamp var cupfinalen. Jeg hadde har én trening med Viking. Jeg var ute av sesong. Egentlig satte jeg meg som må at det første halve året her er for å tilpasse meg land og liga. Fra neste sesong skal jeg være med for fullt for å se om jeg klarer å få en plass på laget.

De siste kampene før ligaen stengte fikk kan spille noe. Det hadde nok vært mer om han ikke var ekstremt uheldig i debuten fra start.

– Jeg scoret direkte, men tråkket så kraftig over etter ti minutter. Jeg fikk sjokk da jeg tok av skoen i pausen. En så hoven ankel har jeg aldri sett før. Det var bare å komme seg av banen. Det tok noen uker for å bli bra. Samtidig har laget gjort det bra og de offensive spillerne har scoret. Jeg har vært backup.

Tripic bærer i så måte ikke noe nag til treneren.

– Nå er det syv-åtte kamper igjen om vi får fullført sesongen. Nivået på treningene er høyt og det er gode spillere her. Det er kjempegøy å spille for denne typen fans. Det er elektrisk. Byene vi har reist til er også kule. Så kom dette problemet. Dette var ikke starten jeg håpet på. Det sier seg selv når jeg endelig fikk drømmen om en ny tur ut oppfylt.

LES OGSÅ: Tripic på vei til Tyrkia

Mer fra Dagsavisen