Sport

Vurderer å sjekke om mutert virus kan ligge bak Oilers-utbrudd

Fire spillere i Oilers er foreløpig bekreftet smittet, men det tallet vil sannsynligvis stige. Smittevernoverlege Runar Johannessen vil nå vurdere å få sjekket smitten i klubben mot det muterte koronaviruset.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Sportsdirektør Pål Higson, som selv sitter i karantene som nærkontakt nå, legger ikke skjul på at de frykter langt flere smittede etterhvert i klubben.

– Vi har fire bekreftet smittede nå. Det kan bli flere. Alle er heller ikke testet. I utgangspunktet er det bare sånn at kun de med symptomer testes nå. I løpet av neste uke vil alle være testet. Mot slutten av den vil vi først vite det fulle omfanget av dette, sier han til RA.

Higson presiserer at alt er spekulasjoner fram til testene er gjort.

– Men basert på andre klubbers opplevelser er det rimelig å anta at andre vil få det.

Higson vil, av personvernhensyn, ikke si noe om hvilke spillere som er syke. Ei heller om det er kun er snakk om spillere.

– Helsevesenet kartlegger og sporer. Medisinsk sett er dette en individuell sak.

Spillerne får selv vurdere om de vil uttale seg ifølge Higson.

Samtidig erkjenner han at han er den eneste av de kontoransatte i Oilers som nå er i karantene etter kommunens regler og vurderinger.

LES OGSÅ: Smitteutbrudd i Oilers - hele ligaen satt på vent

Kan spores mot kamp

Oilers har fram til nå vært spart for smitte, men da også seriemesteren fikk det, i det som nå er et gigantisk utbrudd, ble Fjordkraft-ligaen umiddelbart suspendert av Norges Ishockeyforbund fredag kveld.

– Dere møtte Frisk – som har smitte – forrige helg. Er det ikke her nærliggende å tro at smittekilden er kampsituasjon – stikk i strid med hva dansk forskning på fotball og smitte sier?

– Det er en potensiell kilde. Ut ifra inkubasjonstid er det teoretisk mulig at utslaget på testene som nå er gjort kan spores til den datoen. Så er det klart at når vi ser hvor mange lag som har blitt smittet, og når de alle har møtt laget som fikk smitte først, er det rimelig å anta at det kan ha en sammenheng. Så kan jeg ikke konkludere. Det kan nok ingen gjøre helt sikker. Det kan nok også ha sammenheng med det muterte viruset, erkjenner Higson.

Stavanger  20181206.
Stavanger Oilers Pål Higson etter ishockeykampen mellom Stavanger Oilers og Storhamar i DNB arena i Stavanger. 
Foto: Carina Johansen / NTB

Higson forteller at de involverte ikke får svar på om det er det vanlige koronaviruset eller den muterte utgaven dette dreier seg om. Det er det helsevesenet og kommunen som må ta videre for å få svarene på.

Higson sitter selv i et koronautvalg for ligaen med representanter fra Norsk Topphockey (NTH), Norges Ishockeyforbund (NIHF) og tre av klubbene. Men det var ikke de som i går tok avgjørelsen om å pause ligaen.

– Vi er kun et rådgivende organ. NIHF – som drifter ligaen – tok beslutningen.

Den mener Higson selvsagt var helt korrekt slik situasjonen nå var. Det var knapt friske lag igjen.

– Burde Fjordkraft-ligaen vært stanset tidligere?

– Nei. Jeg var av den oppfatning av at så lenge vi hadde en del friske lag skulle vi prøve å avvikle så mange kamper som mulig. Da Storhamar og MS også fikk positive prøver var det på mange måter første tegn på at dette smitter i kampsituasjon.

– Kan grunnserien spilles ferdig?

– Kalenderen dikterer. Vi må finne en ny dato for oppstart og telle ned på kamper og ledige datoer. Så må vi beslutte. Målet er å spille de kampene vi kan. Er det ikke forsvarlig må andre scenarioer vurderes. Hva som er praktisk gjennomførbart i forhold til å kutte på de fem rundene må også ses mot at lagene har møtt hverandre ujevnt antall ganger nå. Noen fem av fem. Andre to av fem. Vi må bruke disse ukene på å legge en plan.

Mener de har gjort alt rett

– Kunne Oilers gjort noe annerledes her? Er det noe dere bør ta kritikk på?

– Her jeg sitter nå kan jeg ikke se det. Jeg føler at jeg med god samvittighet kan si at jeg synes vi har gjort hva vi kan for å ta våre forholdsregler. Det går både på det praktiske og teoretiske. Smitte er tatt opp som tema i gruppen. De er innprentet at de ikke skal møte med symptomer. Spillernes måte å håndtere det på er så god som den kan være. Vi har ikke sett noen brudd på protokoll og regelverk.

Hockeyen har normalt rykte for at spillerne noen ganger nærmest presser seg til det ytterste for å spille kamper. Det er en holdning Oilers bevist har tatt tak i under pandemien.

– Det har vært viktig for oss i prosessen at ingen skal være redde for å si at de føler seg dårlige og ikke kan være med. Dette er et virus du kan plukke opp på Kiwi. Det er ingens skyld. Holdingen har vært veldig annerledes. I forhold til sykdom er det lavterskel, sier han.

Vil sjekke smitten mot mutasjon

Smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger er klar på at de fort vil ta en ekstra titt på prøvene til Oilers i forhold til det muterte viruset.

– Det kan godt være at vi skal gjøre det i dette tilfellet. Der skal vi nå gjøre en vurdering. Vi har stadig vekk situasjonen hvor vi gjør den vurderingen nå. Så går det ofte to til to og en halv uke før vi får svarene på om det er det muterte viruset, sier han til RA.

– Er det nærliggende å tro at det voldsomme utbruddet i hockeyen i Norge kan ha sammenheng med dette muterte viruset?

– Jeg vet ikke. Det er så vanskelig å vite. Vi ser også at det opprinnelige viruset kan smitte ganske kraftig innendørs uansett. De gangene vi ser nærmere på det er når stor sett alle i et selskap har blitt smittet – som for eksempel i Rege kirke. Samtidig har vi ikke veldig gode grunnet til å tenke at dette har spredd seg mye i Norge enda. Det er god overvåking på det i Oslo, sier Johannessen – og fortsetter:

– Men det er en risiko. Det er vanskelig å tro at vi skal klare å holde det isolert fra Norge.

Oilers-kapteien ikke overrasket

Oilers-kaptein Dennis Sveum er foreløpig ikke koronatestet, men er som alle andre satt i ti dagers karantene. Han har heller ikke noen symptomer selv.

– Har dere spillere vært redde slik utviklingen i ligaen har vært med smitte i det siste?

– Nei. Jeg har ikke tenkt mye på det og det har ikke vært noen frykt og ønske om å stanse ligaen i garderoben. Det har ikke vært et tema.

Samtidig erkjenner Sveum at det nesten var et tidsspørsmål før det ble smitte også i Oilers slik utviklingen har vært i landet fra førjulstiden og til nå.

– Spesielt når en så stor gruppe som vår er oppi hverandre og reiser. Egentlig har vi nok bare hatt flaks så langt, mener han.

Selv om Oilers-spillerne har vært nøye med reglene innrømmer Sveum at de nok har levd litt i den trygge Stavanger-boblen med lav smitte mentalt sett fram til nå.

– Da vi fikk høre at også dommeren fra kampen vår mot Frisk var smittet begynte vi å prate. Da skjønte vi at det kunne være smitte hos oss også, sier Sveum.

Mer fra Dagsavisen