«Vil framstå som klart styrket med Veton inn»

KOMMENTAR: Når Viking samles til årets første trening er det med en tropp som fort vil være kraftig forsterket.

Følg RA Sporten på Facebook!

Yann-Erik de Lanlay, Arild Østbø og Joe Bell er inne, mens Kristian Thorstvedt og Benjamin Källman er ute når det kommer til de mest sentrale navnene i Vikings stall. I tillegg var det i går ettermiddag pågående samtaler om en overgang for Veton Berisha da RA gikk i trykken.

Dersom Berisha også blir klar, etter en overgangssaga på et år, vil Viking gå løs på 2020 med en stall som framstår markert bedre enn stallen som bidro til cupgull og 5. plass i serien i 2019.

Det gir selvsagt også helt andre forventninger når Bjarne Berntsen skal lede årets første økter. Spesielt om det ikke kommer noen andre salg ut i løpet av dette vinduet.

Viking kan prøve å snakke seg ned. De kan peke på den vanskelige andresesongen. Det blir nok likevel bare en kamp mot vindmøller. For med en såpass god stall vil både press og forventninger stige til et mye mer normalt nivå her i byen enn hva 2019 bød på med et nyopprykket lag.

LES OGSÅ: Derfor vraket Bell MLS for Viking

Det er full fyr i teltet og det er faktisk en god stund siden jeg hørte de første hviske om Viking som en utfordrer til et seriegull i løpet av relativt kort tid. Siddisen fornekter seg ikke. Det er heller ikke sikkert at de som måtte mene det bommer fullstendig. En skal nemlig aldri undervurdere en gjeng som rir en vanvittig medgangsbølge i en klubb som er på tur rett opp igjen etter å nesten ha møtt avgrunnen.

Klubben vil ikke mer være en outsider som slår nedenifra i like stor grad. De fleste forstår at spesielt RBK og Molde har økonomiske forutsetninger Viking ikke er i nærheten av å kunne matche. Men hva med resten av lagene som forventes å ligge på øvre halvdel av tabellen i Eliteserien? Og hva kan Viking få ut av denne gjengen om de får full klaff nok en gang?

Disse mekanismene betyr selvsagt veldig mye mentalt. Her har Viking sviktet utallige ganger over mange år tidligere. Spillerne har ikke tålt det. Samtidig har grunnstammen av dagens spillere på ingen måte klappet sammen under press når det har kommert Og det har det gjort noen ganger de siste par årene.

De har faktisk tålt det på en aldeles utmerket måte så langt. Den unge lokale gjengen til Bjarne Berntsen har ikke sett begrensninger. Kun muligheter.

LES OGSÅ: Henningsen lover å være kjipere enn noensinne i 2020

Dersom de fortsetter med det er det ingenting i veien for at Viking kan melde seg på helt oppe i toppstriden i Eliteserien denne sesongen. Så gode var de i fjor høst, såpass forsterket er de nå – og ikke minst så framstår både RBK og Molde foreløpig svekket med Mike Jensen og Ruben Gabrielsen ute.

I skrivende stund er det ikke avklart om Veton Berisha blir klar, men de fleste sitter nok med en følelse av at det vil ordne seg.

Å kunne sende på banen et angrep med Zlatko Tripic, Veton Berisha og Yann-Erik de Lanlay vil skremme de fleste forsvarere i Eliteserien. De vil også sitte med en utmerket joker i bakhånd i form av Tommy Høiland.

Veton Berisha er så energisk og god til å jage ned forsvarere at Bjarne Berntsen ytterligere vil kunne utvikle presspillet han innførte da han returnerte til Viking. Det er nok en sentral del av planen denne sesongen.

Kritikken mot Veton er at han ikke scorer nok. Det gidder ikke jeg henge meg opp i. Han er blitt brukt mest på kant både i Bergen og Wien. Gi nå mannen sjansen som spiss igjen. Det er ingen veldig gode argumenter for at han ikke skal kunne pøse inn mål på samme måte som den sommeren han forlot Stavanger.

Bjarne Berntsen liker også å se mot Jürgen Klopp og Liverpool. Spissene der er heller ikke alltid blant de mest effektive. Men de skaper enormt med sjanser med sin bevegelighet. Et godt eksempel på hans tankegang så man nylig. Halve Europa jaktet Erling Braut Haaland. Klopp satt rolig i båten og hentet den ultrabevegelige våpendrageren hans i stedet.

Veton Berisha var den som skapte aller mest i Eliteserien i fjor. Jeg bare nevner det.

Når Viking møtes til første økt i dag er det med en stall som omtrent har dobbel dekning på de fleste plasser. Unntaket er kanskje høyre back.

Med tidenes gjenforeningsfest på plass, og penger på bok i Jåttåvågen, ville det vel ikke overraske veldig mange om lokale Jon-Helge Tveitas navn også snart dukket opp på radaren.

Mange gleder seg veldig til denne sesongen. Ingenting er kjekkere enn når det koker rundt Viking slik som det gjør nå.

Det er løye hvordan verden kan endre seg på kort tid.

LES OGSÅ: En slik økning har ikke Viking sett på ti år