Sport

Vikings nye trenere: Livskrisen fikk «Batty» til å miste all tvilen

Vikings nye trenerteam fant selv ut at de ville ha jobben sammen. Samtidig kjenner de på voldsomt ambivalente følelser rundt omstendighetene de når trenertoppen på.

Følg RA Sporten på Facebook!

Stavanger har stått på hodet det siste døgnet. Ikonet Bjarne Berntsen fikk sparken og kritikken eksploderte samtidig i ansiktet på klubben på alle fronter.

På samme tid som det skjedde sitter to unge nye hovedtrenere som akkurat har fått oppfylt sin største drøm i Jåttåvågen.

– Vi sitter her med en ekstremt ambivalent følelse. På en side er vi veldig leie oss for situasjonen rundt Bjarne Berntsen. På samme tid er vi ekstremt stolte overfor at vi får ta over, sier Morten Jensen  (40) til RA.

LES OGSÅ: - Tull at ikke sidestilte trenere kan fungere

Lang prosess

Viking hadde neppe skjønt hvilket spetakkel som var i gjære da nyheten om Berntsen sprakk. Såpass bråk ble det at den planlagte pressekonferansen om nyansettelsen måtte avlyses.

– Jeg synes ikke Bjarne fortjente dette. Egentlig var dette en fin historie – som ble snudd helt på hodet, sier Lunde Aarsheim (45).

For historien om hvordan de til slutt fikk distriktets mest attraktive trenerjobber var nesten perfekt. Det eneste som manglet var at det var med mentoren Berntsen som sportssjef de neste par årene. Det var det som var planen.

– Egentlig startet prosessen så tidlig som i september, forteller Jensen.

Da kalte Bjarne Berntsen dem inn til et møte. Han spurte om de ville ta over som hovedtrenere, med ham som sportssjef, og om de følte seg klare.

Etter det ble samtalene tatt videre på styrenivå. Lunde Aarsheim og Jensen skulle «vettes». De skulle hver for seg lage en presentasjon som viste veien videre. Begge laget hver sin og tok den med på en helgetur hvor de øvde seg.

Til sist endte de to i stedet opp med å presentere sammen til sportslig utvalg.

Det var ikke behov for å velge én. Dette mente de at de best kunne få til sammen. Så var også begge klare på at de ikke ønsket å være nummer to i fortsettelsen.

– Spillestil var nøkkelen. Det hadde ikke gått å dele en slik jobb om vi ikke ville det samme der, sier Morten Jensen.

– Det var da vi skjønte at vi sto bedre sammen enn hver for oss, sier Lunde Aarsheim.

Både Jensen og Lunde Aarsheim er klare på at deres prosess med styret har vært ryddig. Den har ikke vært en del av dialogen som har vært med Berntsen – og som kulminerte med uenighet og exit. De to gikk inn med intensjon om å ha Berntsen over seg.

– Da Asle Andersen fikk sparken i solidaritet trakk du deg i Sandnes Ulf, Lunde Aarsheim. Hvorfor gjør du ikke det samme nå?

– Fordi omstendighetene er helt forskjellige synes jeg. Det er to ulike historier. Bjarne ønsket at vi skulle ta over her. Det var også alltid en del av planen. Samtidig er noen av de samme følelsene involvert, innrømmer Lunde Aarsheim.

Modningsprosess

Der Jensen fra dag én har sagt at han ønsket å være sjef på et tidspunkt har Bjarte Lunde Aarsheim brukt mye lengre tid. Nå er han likevel kommet der.

– Min personlighet er sånn. Jeg trenger erfaringene underveis for å føle at jeg har erfaringen i større grad enn andre. Det er mange som prøver seg for tidlig – og som feiler.

Viking-legenden er mektig stolt. Han etterfølger tunge navn – som for eksempel Roy Hodgson i stolen.

– Akkurat det er helt sykt å tenke på. Jeg er enormt stolt. Jeg sa det til kona også. Tenk at jeg er trener i Viking nå.
Akkurat kona Tone spiller også en sentral rolle i modningsprosessen til Lunde Aarsheim. Hun har vært alvorlig kreftsyk det siste året. Fortsatt er hun syk – selv om hun er på bedringens vei.

– I samtalene hjemme landet vi fort på at det var dette jeg måtte gjøre og hadde lyst til. Sykdommen hennes har fått meg til å skjønne hvor kort livet er. Du må gripe mulighetene, sier Lunde Aarsheim.

Det har definitivt skjedd mye siden han like etter spillerkarrieren sto som Hundvåg-trener og fortalte at han ikke hadde ambisjoner. Det har han så definitivt nå. Den tidligere midtbanegeneralen framstår også som en langt på vei endret mann.

Der Morten Jensen ofte har tatt ordet naturlig av de to er det nå en Lunde Aarsheim-utgave som helt uoppfordret snakker i vei. Med tyngde.

De to vet også at oppgaven deres ikke har blitt lettere med måten Bjarne Berntsen nå er fjernet fra klubben på. Byen vil kreve enda bedre resultater. Selv om de to tror at de kravene hadde ligget der uansett ser de fallgruvene.

For å nå målet om å ta Viking helt opp i toppen er det endringer som må gjøres. Ikke av den revolusjonerende typen. Viking skal kunne kjennes igjen under deres ledelse. Det er ikke sånn at soneforsvar blir byttet ut med mannsmarkering over natten.

– Vi skal fortsatt gjøre mye av det vi har sett nå. Vi skal være offensive og skarpe når vi kontrer. Så er det slik at om vi skal ta det neste steget opp må vi bli bedre til å dominere kamper. Begge veier, sier «Batty».

– Så skal vi ikke gå for mye i detalj om dette nå. Først skal vi fullføre dette med Bjarne. Så skal det vi kommer med forankres i spillergruppen, sier Jensen.

LES OGSÅ: Styrelederen legger seg flat

Vetorett på enkeltfelt

De to er allerede der at de fullfører den andres setninger. Jensen humrer når spørsmålet om de er i ferd med å bli et gammelt ektepar kommer.

– Et moderne ektepar vil jeg si. Vi kommer til å være ekstremt tett på hverandre.

– Hvordan blir fordelingen av oppgaver mellom dere?

– Vi skal være et team og skal diskutere underveis. Så har vi en fordeling mellom oss på noen områder med vekting på hvem som har vetorett på hva. Men hva får du ikke vite. Heller ikke spillerne. Det er ingen plusser ved å fortelle det, sier Lunde Aarsheim.

Allerede mandag setter de seg ned med Bjarne Berntsen for en «overlevering» rundt spillerlogistikken. De to skal selvsagt ta avgjørelsene mot neste år.

Så fort som mulig ønsker de å gi de eksisterende spillerne svar og ta avgjørelsene.

– Vet dere hvor mye penger dere får på bordet å handle for? Har dere kommet med krav til styret her?

– Nei! Rolig nå. Vi har akkurat satt signaturene på kontraktene, avslutter Jensen.

Mer fra Dagsavisen