Sport

Vikings nye styreleder: – Verden så definitivt ikke slik ut da jeg sa ja

Mandag ettermiddag ble Thor Steinar Sandvik (58) formelt valgt som ny styreleder i Viking AS. Byggmesteren og gründeren ble trigget av utsiktene til å bygge videre på suksessen fra 2019. Nå tvinger koronaviruset fram en litt annen kortsiktig plan.

Følg RA Sporten på Facebook!

Å ta vervet som styreleder i Viking er tøft i seg selv i form av press og ansvar. Å ta det med verden i en internasjonal krise, og en potensiell økonomisk resesjon, er hakket verre.

– Det er et godt spørsmål og det ante meg at det kom. Verden så ikke slik ut da jeg sa ja til vervet, men jeg har ikke vurdert å trekke meg, sier Sandvik til RA.

Han er en av Vikings største aksjonærer gjennom TS Byggtjenester AS og en markant skikkelse i næringslivet i regionen gjennom en årrekke. En rask titt på Proff viser at han har 24 roller totalt i diverse bedrifter og selskaper.

Fotballen er likevel lidenskapen. Sandvik er Jarl-gutt. Han spilte både for moderklubben og noen sesonger for Vaulen på A-nivå. Så fattet han interesse for trenergjerningen. Han trente juniorene til Ulf, Tjensvoll og Jarls A-lag før tiden ikke strakk til mer.

Nå har han tatt på seg det øverste ansvaret i Viking. Han skal erstatte Stig H. Christiansen. En styreleder som vil få to streker under navnet sitt etter en vanvittig snuoperasjon. Sandvik hopper inn i storm på direkten.

– Bildet har selvsagt endret seg fra det jeg sa ja til. Situasjonen er uoversiktlig. Det endrer seg fra dag til dag. Skal vi permittere? Skal vi ikke permittere? Når kan A-laget trene? Når starter serien opp igjen? Vi må vite mer her. Nå har vi ingen anelse om hvor lenge dette vil vare. Vi skulle så gjerne hatt fotballen i gang igjen.

LES OGSÅ: Vikings generalforsamling utsatt - spillerne i karantene

Godt forberedt

Byens sportsjournalister, undertegnede inkludert, sov i timen da Sandvik først dukket opp på treningsleiren i La Manga og så i Marbella.

Den offisielle versjonen var at storaksjonæren og sponsoren skulle være «samtalepartner» for daglig leder Eirik Henningsen. Mot slutten av treningsleiren i Marbella ble han så lansert som valgkomiteens kandidat til å bli ny Viking-leder. En valgkommite han selv var en del av.

– Du drev egentlig med «due diligence» før du skulle overta og stiller høyst forberedt nå?

– I La Manga handlet det ikke så mye om det, men i Marbella var jeg nok med for å bli skikkelig kjent med folk og sette meg inn i ting, sier Sandvik – og ler godt.

Han blånekter for at han har gått svanger med et ønske om å lede Viking lenge. Dette var noe som først trigget i vinter da Stig H. Christiansen sa nei til å fortsette på andre overtalelsesforsøk.

– Men det var ikke bare å hoppe på. Det gikk ikke så fort.

Selv om han har vært to ganger i Spania med Viking denne vinteren er det ikke første gangen han var med rundt laget. Det skjedde også i fjor og i Obos-ligaen i 2018. Sandvik er mektig imponert over hvordan klubben er blitt snudd. Han ville lære mer om hvordan det hadde skjedd. Og etter hvert kom tankene om hvordan det kan foredles videre.

– Det er gjort en kjempejobb her de siste årene. Grunnmuren er sabla god. Fundamentene er på plass. Etter at grunnmuren er på plass er det på tide å bygge videre. Det var derfor jeg sa ja. E-cup er det mye å hente på om ting gjøres rett. Men så var det det med denne pilen og koronaviruset da. Nå kreves det i stedet gode hoder for å ta vare på midlene vi har skaffet oss. De som skulle brukes for å bygge. Nå må vi nok stanse opp og tenke. Vi vet ikke hva som skjer verken med E-cup, serie eller NM. Samtidig trigger det. Jeg tror serien kommer i gang. Men det blir intensivt.

– Kan spillersalg bli et aktuelt svar for å komme gjennom dette?

– Det står ikke øverst på vår agenda og markedet er nok også så som så. Vi har en knallgod stall. Det er mange unge spillere her. Om vi skulle slite når fotballen begynner å rulle igjen tror jeg det er andre som vil slite mer. Det blir nok en intensiv sesong, men vi har et ungt lag. De springer dobbelt så mye som de gamle.

Mediepress og trøkk

Gründeren erkjenner at det som fikk han til å tenke seg mest om var mediepresset og trøkket som følger med å være AS-leder i Viking.

Han har vært i medias søkelys ofte gjennom sine roller i næringslivet. Dette er likevel noe helt annet. Det vet han.

– Det var et ankepunkt. Nå må jeg lære meg dette gamet. Dere må være litt greie med meg, ber han.

Sandvik er den fjerde største aksjonæren i Viking, men han er også den tredje største i Stavanger Oilers.

– Hva tenker styret der om at en så stor aksjonær blir styreleder i det som på mange områder er en konkurrent? Vil du selge ut aksjeposten din der nå?

– Vi har hatt en diskusjon med styret i Oilers om det. Nå har vi fått ryddet godt opp og blitt enige om hvordan det skal takles. Jeg er ikke bekymret for det. Aksjeposten min der står som den er og det skal gå fint å være med som sponsor.

Når han nå for alvor skal ta fatt på Viking-jobben er noe av det første han må finne en god løsning på hvordan styret skal jobbe uten å kunne møtes fysisk. Den jobben er ikke alltid så enkel å ta på telefon og Skype slik han ser det.

– Hvor mye tid vil det gå på Viking framover?

– Det er ikke godt å si. Jeg er klar for å bruke den tiden som kreves, sier Vikings nye styreleder.

LES OGSÅ: Storaksjonæren til tjeneste på feltet

Mer fra Dagsavisen