Sport

Vikinghordene med klare krav til egen klubb

Vikings supportere tar nå et klart standpunkt mot såkalt sportsvasking. De ønsker også å forankre en etisk standar mot det både FK og AS i Viking.

Følg RA Sporten på Facebook!

Temaet har blitt en het potet de siste årene – spesielt med VM i fotball til Qatar i 2022.

Sportsvasking handler kort fortalt om når en stat arrangerer, sponser eller tar eierskap til høyprofilerte sportsbegivenheter eller organisasjoner. Dette gjøres for å avlede oppmerksomheten vekk fra kritiske forhold i den aktuelle staten og vaske eget omdømme.

Vikinghordene har nå stilt seg bak et initiativ fra en gruppering som kaller seg Vår Fotball.

– Jeg mener initiativet opprinnelig kommer fra VIF- og Brann-supportere. Dette er et tema mange fans er engasjerte i. Skulle aktive fotballsupportere i Norge fått bestemme måtte NFF boikottet både VM i Qatar og kvalifiseringen. I stedet støtter de seg til kodeksen med å ikke blande fotball og politikk, sier leder Roar Åkerlund til RA.

LES OGSÅ: Bertelsen: - Sportsdirektør blir fort et tema

Hordene har gått i dialog med både medlemsdelen i Viking og aksjonærene for å få inn et klart standpunkt mot sportsvasking på begge sidene i klubben.

– Begge parter er positive. Viking skal for eksempel ikke til Qatar på treningsleir. Så er det er det noe FK må slå fast. Videre ønsker vi ikke at klubben har sponsoravtaler med selskap som har tilknytning og bindinger til disse statene eller selskapene. Her må vi ha tungen ekstra beint i munnen. Vikings AS er et kommersielt selskap som driver i oljehovedstaden. Samtidig vi ikke funnet noen som åpenbart gjør det, men vi ønsker å ha varsellampene på, sier Åkerlund.

Han skjønner at Viking for tiden må ha tungen beint i munnen etter det som framstår som brudd på dualmodellen. Samtidig er Åkerlund klar på at det ikke er deltakelsen til vanlige aksjonærer med hjerte for Viking supporterne vil til livs. De skjønner at pengene må komme fra et sted. Men det skal ikke være fra stater og statsfinansierte selskaper i vaskingsøyemed.

– Viking skal ikke ha Qatar Airlines på draktene og vi ønsker ikke stadionavn som kan forbindes med slike selskap.

Åkerlund mener norske fotballfans generelt har vært for naive – kanskje spesielt sett mot den store andelen som følger engelsk fotball.

– Manchester City er kjerneeksempelet på det som er galt. Norsk nisseluementalitet gjør at vi lukker øynene for det. City blir brukt som et alibi på hvor flinke en stat for å fordreie blikket på alt som er galt samme sted. Det er også sterkt konkurransevridende.

Nå vil Åkerlund og Vikinghordene være føre var. De ønsker klart standpunkt fra begge leirer i egen klubb for å være føre var. Det skal være en etisk standar for dette i Viking og den bær være offisielt forankret.

– Så kunne vi tenke oss å ha en årsmøtevedtekt på det, men ifølge Rune Bertelsen bør dette være noe et styrene også kan vedta, sier Åkerlund.

– Vi synes på generelt grunnlag at dette er et meget godt initiativ fra norske supportere. Biten som angår den kommersielle delen vil vi se nærmere på alt ved neste anledning, Så får klubben ta stilling til den andre biten, sier daglig leder Eirik Bjørnø i AS.

Mer fra Dagsavisen