Viking

Dette sier ekspertene: – Har vært helt katastrofalt

Ekspertene er tydelige i sin tale. Vikings sesongstart har vært altfor dårlig. Men ingen tror de står i fare for å rykke ned.

Følg RA Sporten på

– Det Viking har vist så langt har vært helt katastrofalt. De har vært veldig dårlige, og har ikke lignet på noe som helst offensivt. Samhandlingen fra fjoråret er helt borte. Nå ser det ikke ut som de har enkeltspillere som kan gjøre noe spesielt. Viking er ikke noe trussel. Per dags dato kan motstanderne fosse fram med spillerne sine mot dem, sier Joacim Jonsson til RA.

LES OGSÅ: Vikings AS-leder: – Blir styretema om det fortsetter

Problemer før sesongen

Eurosports ekspert mener en av hovedårsakene til at laget har gjort det så dårlig, begynte allerede før sesongen. 
– Jeg tror det hele startet i oppkjøringen. De gikk vekk fra sin 4-3-3, og over til 4-4-2. Å gå på akkord for å få plass til noen (både Høiland og Berisha) tror jeg skapte mer uro enn bedring. Etter det har man ikke vært god i spillerlogistikken heller. De som forsvant er ikke erstattet. Kristian Thorstvedt hadde minst like mye betydning som Zlatko Tripic, sier Jonsson.

Ikke krise ennå

Etter Molde-kampen ligger Viking på 14. plass i Eliteserien. Det betyr kvalikplass, men Jonsson tror de holder seg.

– Det er ikke full krise i klubben. Det er få poeng til trygg plass. Akkurat nå er trenden dårlig. Jeg savner poengspillere, som kan gi dem scoringer. Jeg tror de får trøbbel med ambisjonene de hadde før sesongen om en plass på øvre halvdel. Men jeg tror ikke de havner helt nede, sier Jonsson. 
Jonsson peker på spissplassen i forklaringen på hvordan han ville kommet seg ut av bunnstriden.
 
– Jeg ville definitivt ha spilt 4-3-3. Berisha har ikke fungert. Han kom hjem for å spille spiss, men det har ikke fungert. Det har gjort Høiland usikker. Han fungerte veldig bra i fjor. Han hadde vell tross alt åtte mål og fem-seks målgivende. Så jeg ville nok gått tilbake til det trygge for å få selvtilliten tilbake, sier Jonsson.

Han ville også brukt Løkberg mer sentralt, selv om Bell har fungert bra.

LES OGSÅ: Braktap for Viking i ny formasjon

– Dårlig betalt

Tidligere Tottenham- og Viking-keeper Erik Thorstvedt har også fått med seg Vikings dårlige sesongstart.
 
– Jeg syns de har fått dårlig betalt. Det er klassiske greier når man står i en vanskelig periode. De har hatt marginer imot seg. Så kom det plutselig en veldig dårlig kamp i går, men de var ikke så mye bedre mot Molde i fjor heller, sier Thorstvedt til RA.

Han mener Viking må passe på å ikke bli desperate nå.

– Det er viktig å holde hodet kaldt, og ikke få panikk. Jeg har selv vært i samme situasjon da jeg spilte. Plutselig har man nesten ikke lov å le på treninger lenger, sier Thorstvedt.

– De må forstå situasjonen de står i, hvor ingenting kommer gratis. Samtidig kan de ikke grave seg ned, sier keeperlegenden.

Han syns det er vanskelig å peke på hva Viking har gjort feil denne sesongen, men mener prestasjonene har vært for varierende.

– Det blir for mye rykk og napp. De har noen gode perioder her og der. Så kollapser de og spiller dårlig igjen. Det er en enorm mangel på kollektiv trøkk som holder i 2x45 minutter. Mot VIF var de for eksempel veldig gode. Men det blir for få perioder. Når de så skal reise seg igjen etter et baklengsmål, klarer de det ikke.

LES OGSÅ: Dette mener Berntsen skal til for å snu motgangen

Har troen

De gamle Viking-heltene Jørgen Tengesdal og Erik Fuglestad tror Viking kommer til å snu trenden.
 
– Det har vært en tøff start, det er ingen tvil om det. Men jeg tror at de er kapable til å snu det, sier Fuglestad.

Tengesdal er sikker på at Bjarne Berntsen vet hva som skal til for å snu motgangen.

– Jeg tror Bjarne og gjengen vet hva som skal til. Han vet hvilke knapper han skal trykke på. Så gjenstår det å se hvordan spillergruppen responderer på det, sier han.

– Vi hadde slike sesonger hvor vi tenkte poengene kommer, men så gjør de ikke det da jeg var i klubben også. De må ikke stresse opp situasjonen med så unge spillere, da blir det enda verre, sier Tengesdal.

I neste kamp møter Viking FK Haugesund til lokaloppgjør. Etter den kampen er Eliteserien én kamp unna å være en tredel ferdigspilt. Nå står de med fem poeng på åtte kamper. Derfor bør det helst være åtte poeng etter lørdagens kamp.

LES OGSÅ: Dette sier Løkberg om skaden

Mer fra Dagsavisen