Viking

Viking-legendens sønn debuterte som MMA-fighter: – Må innrømme at det var tøft å se på

Han had­de ald­ri fore­stilt seg at Jes­per (17) skul­le vel­ge kamp­sport. Men i hel­gen de­bu­ter­te Erik Nevlands sønn i «buret».

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Da MMA-even­tet CageWarriors lør­dag gikk av sta­be­len i Col­ches­ter, Eng­land, var det med et kjent et­ter­navn blant ut­øver­ne.

17 år gam­le Jes­per Nev­land er sønn av Viking-le­gen­den Erik.

Nev­land ju­ni­or fikk sin MMA-de­but i ama­tør­kam­pen mot den ti år eld­re fransk­man­nen Samy Saci (27).

188 cen­ti­me­ter høye Jes­per tap­te kam­pen, men bet tid­vis godt fra seg.

«Alt i alt en kjem­pe­de­but av Nev­land. Du kan ikke ha alt inne når du de­bu­te­rer som 17-år­ing», opp­sum­mer­te de norske kom­men­ta­to­re­ne.

– Tøft å se

Uten­for buret satt pap­pa Erik og fulg­te med på det hele.

– Jeg må inn­røm­me at det var spe­si­elt. Tøft å se på. Jeg had­de jo ikke sett for meg at det var den­ne vei­en han skul­le gå. Sam­ti­dig er jeg im­po­nert over må­ten fram­sto på og hvor tøff han er, sier Erik Nev­land til RA.

Jes­per leg­ger ikke skjul på at fle­re av de rundt ham har vært skep­tis­ke til val­get hans. Men nå be­gyn­ner det å gå seg til. De ser hvor utro­lig de­di­kert og se­ri­øs han er i tre­nings­ar­bei­det. Det­te er noe han vir­ke­lig vil.

LES OGSÅ: Viking slo Tromsø og fortsatte rekken uten tap

– Hvor­dan er det som for­el­der å se søn­nen din slåss i et bur?

– Som far er det vik­tig­ste for meg at han har det bra, tri­ves og er ak­tiv i id­ret­ten. Hvil­ken id­rett det er be­tyr ikke så mye. Jeg skal inn­røm­me at det ikke var noe kjekt å se ham i rin­gen i de ni mi­nut­te­ne det på­gikk, men sam­ti­dig var det kult å se hvor­dan han tak­let det. Jeg støt­ter ham fullt ut, sier Erik.

Der­for ble det kamp­sport

Jes­per fant tid­lig ut at han lik­te is­ho­ckey bedre enn fot­ball. Men da han to gan­ger øde­la ledd­bånd og me­nisk i kne­et, ble han tvun­get til å trene al­ter­na­tivt.

Det var slik han opp­da­get kamp­spor­ten. Og al­le­re­de et­ter før­s­te sparringstime mer­ket Jes­per at det­te var noe han had­de lyst å drive med.

LES OGSÅ: Dette sier Samuel Fridjonsson om fremtiden i Viking

Nå, snart to år et­ter at han be­gyn­te å trene kamp­sport, var han gam­mel og er­fa­ren nok til at han kun­ne MMA-de­bu­tere.

Og selv om mot­stan­de­ren var ti år eld­re, had­de selv­sik­re Nev­land klok­ker­tro på sei­er.

– Jeg var over­be­vist om at jeg skul­le vin­ne, og tror enda at jeg had­de gjort det om jeg had­de gjort de tin­ge­ne jeg had­de for­be­redt. Dess­ver­re ble det ikke helt sånn da ad­re­na­li­net tok over­hånd. Det var li­ke­vel vel­dig in­spi­re­ren­de og gøy å få de­bu­ten, sier han.

Vil bli best

Til dag­lig går han i lære som sjø­mat­hand­ler. Men han leg­ger ikke skjul på at det had­de vært en drøm å leve av kamp­spor­ten.

– Jeg vil nå så langt som du kan kom­me. Jeg vil bli best, og ta et bel­te i en av de sto­re or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne, sier en of­fen­siv Nev­land.

Nå hå­per han på en ny MMA-kamp i mars nes­te år. Sann­syn­lig­vis vil han gå noen kam­per i thai­bok­sing i mel­lom­ti­den, for å hol­de kamp­for­men ved like.

– Hvor­dan kjen­nes krop­pen nå, et par da­ger et­ter de­but­kam­pen?

– Jeg er jo litt stiv og støl, og kjen­ner det i kne­et et­ter at han traff meg gan­ske godt med et spark. Men det er ikke noe al­vor­lig. Det er sånn man må for­ven­te i det­te ga­met, sier han.

Mer fra Dagsavisen