Sport

Vaulen-bråket går nå mot å bli avblåst: – På vei til å bli samlet

Etter en vinter med strid, mistillit – og et ekstraordinært årsmøte – ser nå konflikten i Vaulen å gå mot slutten. De to fløyene virker å ha funnet en vei videre sammen i bydelsklubben.

Følg RA Sporten på Facebook!

Lavere treningsavgift, en bredere og bedre forankring av den mye omtalte sportsplanen, representanter fra miljøet rundt A-laget inn i styret og en fot i bakken er oppskriften.

Dette ble vedtatt under mandagens koronautsatte årsmøte. Det ble avholdt på Hetland videregående og over 70 stemmeberettigede møtte.

– Ja. Jeg har inntrykk av at vi er på vei til å samle klubben nå, sier styreleder Kåre Magnus Herikstad til RA.

Klubbveteran Harald Øksnevad er nå nyvalgt i styret som en av to fra miljøet rundt seniorlagene. Han representerer den delen av klubben som var kritiske til prosessen som har foregått.

Også han sitter med samme inntrykk.

– Nå har vi også fått et styre som bedre reflekterer hele klubben. Alle deler av klubben er med. Det var ganske vesentlig. Alle skal ha en stemme i styret, sier Øksnevad.

LES OGSÅ: Fullstendig kaos i Vaulen - klubbens A-lag kan legges ned

Et halvår med strid

Bråket i Vaulen startet på slutten av 2019 med at A-lagets to svært populære trenere Jarle Eike og Stian Refvik ble fjernet mot spillernes vilje.

Vaulen-ledelsen ville gå en annen retning og bruke ressursene mer mot satsing i ungdomsavdelingen. Dette lå også inne i den mye omtalte sportsplanens første utkast.

Spillerne på A-laget satte seg så på bakbeina og mange av foreldrene i klubben kontaktet også RA med bekymring.
Etter hvert trakk daværende styreleder Kristen Kildal seg. Det hele kulminerte i et ekstraordinært årsmøte hvor medlemmene ønsket å kaste sittende styre med et mistillitsforslag 5. februar.

Dette endte, på smått spektakulært vis, med at 50 stemte for og 50 stemte mot. Sjeldent har uttrykket «splittet klubb» passet bedre.

LES OGSÅ: Vaulen-bråket: Håper styret modererer sportsplanen

Lettere vei videre

Nå virker gemyttene å ha roet seg kraftig. Kilder RA har snakket med i klubben bekrefter at veien videre nok blir enklere for alle parter.

Samtidig erkjenner styreleder Herikstad at jobben med å samle Vaulen igjen ikke er helt over.

– Hvordan står det til med medlemstall etter striden?

– Det er vanskelig å gjøre regnestykket med korona i spill, men vi sliter i ungdomsavdelingen. Der har det vært frafall og det er en verkebyll for oss. Samlet sett har vi hatt en oppgang på åtte medlemmer i 2019, men 10–15 er borte etter at korona kom, sier Herikstad.

– Men juniorlaget er borte?

– Det stemmer at juniorlaget vårt er borte, men vi har satt i gang et prosjekt vi prøver å få på plass til høsten som svar på det. Det er ikke nødvendigvis slik at vi har ambisjoner om å spille kamper, men gi et tilbud til spillerne som har falt fra, gitt seg eller gått til andre klubber i mangel av tilbud. Dette skal være et tilbud som fanger bredt. Det er viktig for oss å ha et juniorlag for å minske gapet bak seniorlagene.

Harald Øksnevad peker også på at G16-, G17- og J17-lagene mer eller mindre er borte som ordinære lag i klubben. Disse drives nå i samarbeid med Jarl og Hinna.

LES OGSÅ: Bråket i Vaulen: Ekstraordinært årsmøte endte i 50-50

Endrer i sportsplanen

Så har klubbens treningsavgift også skapt splid. Blant annet ble det gamle A-laget, hvor mange har vært med å danne et B-lag driftet på dugnad, pålagt en heftig treningsavgift. Dette ble så reversert.

– Dette har også blitt ekstra krevende for klubben med koronasituasjonen. Reglerverket for aktivitet har vært i kontinuerlig endring og klubbens økonomi har i perioder vært uavklart. Det har endret seg fra dag til dag. Så har mai og juni gitt mange avklaringer. Først la vi oss på et høyere nivå med treningsavgift da økonomi og støtteordninger var mer uavklart. I tillegg så fikk vi inn forslag fra medlemmer. Dette sammen gjorde at styret revurderte kontingentforslaget. Nå la vi oss på et nivå jeg tror årsmøtet var godt fornøyde med. sier styreleder Herikstad.

LES OGSÅ: Denne datoen avgjøres Vaulens-framtid

Sportsplanen er nå det kanskje viktigste punktet å få på plass for at alle skal dra i samme retning. Det tror Herikstad de skal få til på en god måte.

– Sportsplanen har nok indirekte vært noe av kilden til støyen vi har hatt. Kvalitetsklubb er ikke nødvendigvis det store målet, men prosessen med å bli det er. Dette har skapt engasjement. Nå skal vi utarbeide den og det blir veldig viktig for fortsettelsen. Vi satte en fot i bakken og tok et steg tilbake. Styret ga deretter et annet medlem i klubben ansvaret for den videre prosessen. Den er under utarbeidelse, men arbeidet har blitt noe forsinket grunnet korona. Dette blir et veldig viktig dokument om hvordan vi sammen skal drive idrett i Vaulen IL. Den skal ta for seg alt som ofte diskuteres på lagsnivå som for eksempel bredde kontra topping, satsing og hospitering.

– Den skal forankres bredt denne gangen?

– Bred forankring var alltid hensikten, men vi må nok erkjenne at dette må vi bli bedre til, erkjenner han.

I forhold til økonomi viste tallene et lite underskudd i 2019 for Vaulen.

– Akkurat nå i vår har likviditeten vært hovedtema – som hos mange. Vaulen har penger på bok, men det meste er låst til anlegg og investeringer. Vi gikk på et lite minus i 2019. Budsjettet i 2020 ligger på null, opplyser styremedlem Øksnevad til RA.

For A-lagets del har det gått seg til med at de fleste blir med videre i 4. divisjon under de heltidsansatte trenerne Joao Prates og Aleksander Idland. Disse har en rolle hvor de både trener A-lag, benyttes mot FFO og jobber med aldersbestemte lag. De som ikke har ønsket det spiller for B-laget under Jarle Eike og Stian Refvik.

LES OGSÅ LEDER: «Bråket i breddeklubben»

Mer fra Dagsavisen