Sport

– Tull at sidestilte trenere ikke kan fungere

Viking går fra 2021 for en variant med to sidestilte hovedtrenere. At mange peker på det er oppskriften på kaos mener Johan Selvig er vås. Han har gjort det selv.

Følg RA Sporten på Facebook!

Vikings tidligere speider hadde delt ansvar som hovedtrener i Sandnes Ulf mellom 2006 og 2008 med Asle Andersen.

Sistnevnte var selv registrert som spiller, og bidro relativt mye på banen, i disse årene. Også nå er det et eksempel her lokalt med samme konstellasjon i Sola hvor Øystein Elvestad og Michael Bekke har hatt samme fordeling og kombinasjon hos Sola i 2. divisjon og 3. divisjon.

– Det fungerte aldeles utmerket med oss, sier Selvig til RA.

LES OGSÅ: Pressekonferansen med Jensen og Lunde Aarsheim utsatt

– Snakket oss ut av det

– Hva gjorde dere når dere var uenige?

– Vi snakket oss ut av det. Dette med at en ikke kan dele en trenerjobb likt er noe folk lager et problem ut av. Når du jobber slik handler det om innstilling. Du taper noen diskusjoner – så vinner du andre. Du må være raus. Det er nesten som et ekteskap når du er så tett på, sier Selvig.

Eksemplene på delt ansvar har vært mange internasjonalt. Det mest profilerte tilfellet er da Ray Evans og Gerrard Houllier delte managertittelen i Liverpool i 1998. Det endte ikke bra.

Tror på ny duo

I Tottenham delte Ray Clemence og Doug Livermore ansvaret en periode i 1991. Det gikk heller ikke noe særlig. I Norge har det også vært enkelte forsøk med delt hell.

– Men Peter Taylor og Brian Clough klarte dette på en utmerket måte som nærmest sidestilte trenere i Nottingham Forest så tidlig som på 70-tallet – før det sprakk helt da Taylor forsvant til Derby.

Selvig mener også at Jürgen Klopp og Željko Buvač i realiteten var et eksempel på to sidestilte trenere i mange år og i flere klubber – til tross for at kun den ene offisielt hadde tittelen hovedtrener.

Bjarte Lunde Aarsheim har også selv vært hovedtrener med delt ansvar før da han og Jørgen Tengesdal hadde ansvaret i Randaberg en sesong.

– Nøkkelen er at du er i en situasjon med gjensidig tillit. Du må stole på den andres kvalifikasjoner. I forholdet mellom meg og Asle Andersen fant vi også fort ut hvordan oppgavene skulle fordeles. Jeg var for eksempel bedre på spillerlogistikk enn ham. Da tok jeg meg nærmest utelukkende av det. Så hadde jeg ansvaret for ting som dødballer og tettere oppfølging av enkeltspillere. Du fordeler dette, sier Selvig.

Den tidligere treneren og Viking-speideren mener også det er tull at to trenere blir et problem i selve kampledelsen.

– To hoder som tenker, og er likestilte mot kamp, blir ofte pekt på som et problem. Vi så det bare som en fordel. Så var vi ikke alltid enige, men begge fikk viljen noen ganger. Så handlet det om å bakke valget som ble tatt og den andre – til tross for at du var uenig.

Selvig kjenner Vikings nye trenerduo ekstremt godt etter mange år i fotballen – og ikke minst gjennom et tett samarbeid med dem de siste årene.

– Jeg tror virkelig at de to vil få det til sammen. De er to sosialt kompetente personer som utfyller hverandre. Så har de veldig forskjellige kvaliteter både fotballmessig og menneskelig.

Samtidig advarer Selvig Vikings styre.

– Nøkkelen for suksess er at klubben bakker dem opp økonomisk – slik de har gjort med Bjarne Berntsen i år. De må ikke «ta en Burchnall». Disse to må få sette sitt eget preg på troppen.

Mer fra Dagsavisen