Sport

Tror det fort kommer et stort utbrudd også i Oilers

Det massive koronautbruddet hos rivalen Sparta, med 14 foreløpig smittede, overrasker overhodet ikke Oilers-eier Tore Christiansen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Egentlig skulle Oilers reist til Sarpsborg torsdag for kamp. Slik blir det ikke. Tirsdag kveld hadde hele 14 i Sparta fått påvist koronasmitte – i det som er det første store utbruddet i norsk hockey. Det tallet er ventet å øke ytterligere.

– Det har vært fare på ferde fra dag én og dette kom ikke som noe sjokk på meg, sier Tore Christiansen til RA.

Datteren til Oilers-eieren er gift med Sveits-proffen Mathias Trettenes og de to snakker nærmest daglig. I alpelandet har de fleste klubbene hatt større eller mindre utbrudd.

– Kan et utbrudd som i Sparta skje også i Oilers?

– Selvsagt. Det er nok dessverre større sannsynlighet for at det skjer enn at det ikke skjer. Det må vi ha som utgangspunkt. Når du får én positiv test kommer nummer den sjeldent alene. Dette vil skje igjen.

LES OGSÅ: Oilers-keeperen ble historisk i kalasseier

Planlagt for det

Christiansen peker på at dette var noe som lå i bakhodet da terminlistene ble laget. Det er lagt inn avlastningsdatoer, tirsdager tas i bruk – og det ble trykket på forbundet for å droppe landslagssamlinger.

– Det vil være lag i karantener og utakt i kampantallet framover. Dette er sesongen vi må belage oss på og jeg håper det lar seg gjennomføre.

– Er du redd myndighetene kan gå inn å stanse ligaen nå?

– Det har jeg vært redd for hele tiden. Jeg håper alle rundt oss forstår og tar hensyn. Vi vil gjøre alt for å unngå det.

Klubbeieren pekte allerede 16. mars på at Oilers laget planer med tanke på at det ville være stengt for all aktivitet i DNB Arena ut året. Så ille har det ikke blitt, men kun 200 tilskuere er fortsatt maks. På mange måter hadde han rett. Samtidig er han klar på én ting:

– Disse tankene har ikke bare handlet om økonomi. Driveren må være liv og helse. Vi er ansvarlige arbeidsgivere. Nå går tankene til de i Sparta og vi håper ingen blir skikkelig syke. Så har folk også bestemødre og søsken. Dette er alvor og det blir mer alvorlig om det ikke tas seriøst.

– Er det forsvarlig med videre spill i Fjordkraft-ligaen nå?

– Ja. Så lenge en tar de grepene en nå gjør og har kontroll. Diskusjonen må selvsagt tas om det sprer seg mer. Vi kan ikke gå på akkord med folks liv og helse, sier Christiansen.

Han minner om at det har vært mange like eksempler i utlandet. Så har det ordnet seg etter 10–14 dager i karantene.

– Klarer vi det samme mener jeg det kan være forsvarlig. Så sier jeg bare kan. Jeg vil ikke være bombastisk og er ingen smitteekspert. Vi må høre på fagfolkene. Sier de nei må vi stenge ned umiddelbart.

Strammer nok til

Christiansen regner med at resultatet av Sparta-utbruddet er at det strammes noe. Hvor mye det kan gjøres i hockeyen er en annen sak i en liga som ikke er helprofesjonell. Det er ikke mulig å leve i boblen.

– Selv i NHL-sluttspillet kom utbrudd, sier Christiansen.

– Så kan vi fortsatt avkorte terminlisten. Det går for eksempel å plukke bort en serierunde. I sluttspillet kan vi spille best av tre i kvartfinalene og VM er senere på året. Det er noen nødutganger her.

Dette gjør forbundet nå

Hockeyforbundet mener det er forsvarlig å fortsette seriespillet og peker på at deres oppdrag er å få gjennomført så normalt som mulig.

Assisterende generalsekretær Kristoffer Holm sier til RA at han mener dagens protokoll for smitte er god nok – med noen innstramminger og presiseringer.

Han peker også på at det er begrenset hvilke muligheter som ligger i hockeyen for å skru til mye mer.

Forbundet regner med at serien ruller videre som normalt. Han peker på at én eller 14 spillere i et enkeltlag ikke har noe å si praktisk for gjennomføringen videre.

– Smittevernet er selvsagt overordnet alt, men oppdraget til forbundet fra kultur- og idrettsdepartementet er å opprettholde en så normal hverdag som mulig. Krisepakke tre fra regjeringen er også slik at avlysninger ikke belønnes. Så er det helsemyndighetene som må vurdere. De er ekspertene, sier Holm til RA.

Han er klar på at det de kan gjøre noe med nå er å peke videre på anbefalinger og understreke rutiner.

– Så er vi veldig opptatte av lite spillerflyt mellom grupper. Hvor isolert gruppene er. I Sparta var det et slikt tilfelle som startet det. Kanskje de som vaker mellom junior og A-lag skal få være juniorer nå. Vi legger ikke ned forbud, men kommer med sterke anbefalinger. Kohortene må holdes.

Han peker på at det er beredskapsplaner for topphockeyen hvor grunnserien kan skrelles helt ned til halvparten av normalt kampantall. Serien kan også avgjøres på poengsnitt som ytterste konsekvens. Likt antall kamper mot hverandre er heller ikke påkrevd.

– Så er det sånn at all hockeyspillere ikke er i posisjon til å leve i isolasjon. De må tjene penger til livets opphold og gå på skole, sier Holm.

Mer fra Dagsavisen