«Talentsatsing som ofres på resultatenes alter»

KOMMENTAR: Ikke en eneste gang har et egenprodusert talent fått slippe til fra start i produksjonsrekkene til Oilers denne sesongen. Nå bør det tas grep.

Følg RA Sporten på Facebook!

Når Oilers-sesongen igjen droppes i gang igjen mot Narvik fredag kan den store sportslige suksessen fortsette. Det er selvsagt strålende. Prosessen med å gi talentene tillit, der det betyr noe, har dessverre stagnert i samme tidsrom.

Norges hockeylokomotiv har i flere år hatt et uttalt mål om å bli langt bedre til å ale opp egne spillere. Klubbeier Tore Christiansen har personlig engasjert seg og lagt prestisje i det. Faktisk har han gått så langt som å uttale at hvorvidt Todd Bjorkstrand skal få ny kontrakt ikke bare skal måles på resultater. Hvordan han klarer å fase inn egne spillere vil også spille sterkt inn.

På én måte har Oilers blitt bedre på det. Mengden av spillere som er gode nok for å ta steget fra akademiet i Ishockeyveien til Get-liga-nivå har gått fra noen få til ganske mange. Kvantiteten er høyere. Det må den også være for å få fram kvaliteten.

Samtidig viser tallene i faktaboksen til denne kommentaren at det fortsatt er relativt langt fram til kvaliteten er på plass. Med det menes selvsagt spillerne Oilers faktisk velger å bruke i sentrale roller i Get-ligaen. Selv om flere av dagens spillere fort hadde fått denne tilliten i andre lag virker det ikke å være noen Johannes Johannesen eller Rudolfs Balcers i ferd med å slå gjennom nå.

LES OGSÅ: Poengkongen topper inntekstlisten i Oilers

Denne sesongen har talentsatsingen utvilsomt blitt ofret på resultatenes alter i Oilers. Statistikken kan ingen lure seg unna etter de første 15 kampene. Den viser følgende hovedpunkter;

  • Ikke en eneste gang har ett av egenproduktene i klubben fått starte kamper i de to produksjonsrekkene. Til sammenligning var det egenutviklede innslag i en av disse rekkene hver eneste kamp de første åtte serierundene i fjor. Utviklingen er urovekkende.
  • Den eneste løperen som har fått sluppet til fra start utenfor 4. rekken i år er Markus Vikingstad. Det skjedde i 1. serierunde. Ut over det er det stort sett 22 år gamle Jørgen Kvål som har fått muligheter i de startende backparene – fordi Nicolai Bryhnisveen og Dennis Sveum har vært ute med skader.
  •  I forhold til spilletiden har det kun skjedd 14 ganger i år at noen av egenproduktene har fått mer enn ti minutter på isen. Selv om registreringen av dette ikke alltid er like presis sier tallet mye. Oilers har stort sett med seg fem i denne kategorien i hver kamptropp. Det vil se at det potensielt sett kunne skjedd ved over 150 anledninger om Oilers hadde bestemt seg for det.

De fleste kan også skjønne problematikken rundt temaet. Saken har så definitivt to sider. Etter to magre år har ikke Oilers råd til å tulle rundt mer. De må vinne.

Todd Bjorkstrand vet også utmerket godt at han høyst sannsynlig tilgis en forsømmelse av talentene om han henter gull tilbake til byen. Jeg forstår godt at hans avveiing er at det er lettere å «late som» at talentene satses på – for å i stor grad prioritere de voksne seniorspillerne.

LES OGSÅ: Todd har temmet Tommy

Trikset til Bjorkstrand er å slenge de unge innpå i fjerderekken. Slik ser det ut som de får spille hele tiden. På hans eget morsmål kalles det «Juicing of Stats».

Samtidig er det galimatias for utviklingen til gode offensive rollespillere å bli sittende fast i en 4. rekke. Det er litt som når treneren på A-laget i fotball får opp toppscoreren på juniorlaget og hiver ham inn på venstre back. Fordi det var der det var en ledig plass.

Utvikling av talenter er vanskelig. Det er også svært vanskelig å kritisere Oilers – all den tid de har startet som et løpsk godstog i Get-ligaen.

Det jeg likevel vil utfordre dem på er det samme som jeg har gjort før også.

Kutt ut dobbeltkommunikasjonen! Hvorfor møte seg selv i døren? Si heller rett ut at sportslige resultater betyr langt mer enn utvikling av egne spillere. Vær ærlig på at ingen kan bli gode gjennom A-laget til Oilers. De må i så fall holde Johannesen/Balcers-nivå.

Spillerne må være klare nærmest rett fra junioralder. Hvis ikke bør de slippes – som i tilfellene med Even Myhreng og Lars Christian Rødne – eller lånes ut. I de to nevnte tilfellene tok forresten spillerne selv dette initiativet. Ikke klubben.

Det er vanskelig å se gode grunner til at spillere som Markus Vikingstad og Robin Haglund Mathisen skal surre rundt stort lengre i påvente av en viktigere rolle. Faren for at de stagnerer, og blir passert i utviklingskurven av yngre spillere, er definitivt til stede.

Ta grep nå! Få de beste ut. La dem få en hovedrolle et annet sted enn DNB Arena. Til fjerderekken bør det faktisk rekrutteres spillere som passer til den rollen.

LES OGSÅ: Oilers tok pause med stor luke

Fakta:
Egenproduktene i Oilers (kamper og eventuelle målpoeng denne sesongen):
Robin Haglund Mathisen 15–3
Thomas-Berg Paulsen 14–2
Markus Vikingstad 9–2
Jeppe Meyer 7–0
Jonas Slettebø Haughom 4
Tine Klofutar 6
Jørgen Kvål 7
Simen Talge 2
Sander H. Dilling 4
Andre Bjelland Strandborg 4
(Ti utespillere benyttet så langt denne sesongen mot 12 totalt i grunnserien i fjor)

Over ti minutter registrert istid i enkeltkamper:
Klofutar 13.41 MS
Klofutar 12.01 Storhamar
Vikingstad 10.11 Storhamar
Mathisen 12.19 Grüner
Vikingstad 12.50 Grüner
Berg Paulsen 17.42 VIF
Kvål 11.21 Sparta
Vikingstad 11.11 Narvik
Kvål 11.11 Narvik
Kvål 14.36 Lillehammer
Kvål 14.45 MS
Kvål 10.30 Storhamar
Kvål 12.56 Grüner
Meyer 10.04 Stjernen

Sluppet til utenfor 4. rekken inneværende sesong:
Vikingstad Stjernen – 3. rekke
Klofutar 3. backpar MS
Klofutar 3. backpar Storhamar
Kvål 2. backpar Sparta
Kvål 3. backpar Narvik
Kvål 3. backpar Lillehammer
Kvål 3. backpar MS
Kvål 2. backpar Storhamar
Kvål 2. backpar Grüner
Meyer 3. backpar Stjernen
NB! Tallene gjelder spillerne som har tatt steget via Oilers U-lag og opp på A-laget de siste årene. Kilde er hockey.no.