Sport

– Sykt at det er 14 måneder siden sist kamp i lokalfotballen

Hinnas KM-kamp mot Åkra 14. november 2019 var den siste tellende kampen med noen av lagene i den lokale 3. divisjon involvert. Ventetiden har vært ulidelig lang.

Bilde 1 av 4
Følg RA Sporten på Facebook!

Den ordinære sesongen, og resten av divisjonene under, avsluttet en del uker før dette. Denne uken er det 14 måneder siden.

Den lange ventetiden har ikke tatt knekken på lokalfotballen, men den har gitt tid til refleksjon.

– Den lange perioden uten kamp viser i alle fall én ting ganske klart. 3. divisjon er definitivt ikke en del av toppfotballen – slik mange hevder, sier Hinna-trener Richard Bjerga til RA.

LES OGSÅ: Tidligere Viking-assistent tar over VBK

Savner info

For mens de tre øverste divisjonene på herresiden fikk spille i 2020 har resten vært inaktive.

– Vi savner bedre info fra NFF og Divisjonsforeningen.

Han mener det etter forholdene har gått relativt greit å holde ut i 14 måneder uten kamper og omtrent uten muligheten for trening uten kontakt.

– Men det bør ikke gå for lang tid fra den lockdown-lignende tilstanden vi har nå er borte til vi får trene skikkelig igjen.
Bjerga kan fortelle at Hinna stort sett har beholdt både spillerstall og humør. Korona-treninger i kohorter, uten kontakt, dropper de i stor grad.

– Det som er borte er flyten vi hadde da vi rykket opp i 2019. Her må vi begynne helt på ny, sier Bjerga.

– Tror du på en full sesong i år – nå som vaksinene rulles ut?

– Nei. Ikke med NM-kvalifisering fra mars. Men jeg tror det blir spill i år. Bare det at vi kan få trene vanlig igjen, og være sammen i garderoben, skal bli en sann glede.

Samtidig er han også klar på at både klubb og spillere i Hinna har vært flinke.

– Vi skjønner at helse går først. På det store kartet er vi knapt en prikk.

Madla optimister

Madla-trener Lasse Ihle forteller også om en stall som mer eller mindre er intakt fra 2019. De fleste var positive da det var samtaler i desember.

– Men det er sykt å tenke på at det har gått 14 måneder. Det har vært krevende og kjedelig. Vi driver jo med dette fordi det er gøy, sier Ihle.

Han er sikker på at det vil bli spilt fotball i 3. divisjon, og nedover i divisjonene, i 2021.

– Jeg var optimist i fjor og velger å være det igjen – til tross for at det ikke ble spill da. Mitt tips er at vi kommer i gang i mars/april. Så håper jeg vi kan få noen treningskamper før alvoret starter.

Sola-trener Øystein Elvestad. Foto: Pål Karstensen

Også Sola-trener Øystein Elvestad er optimist. Han tror det blir oppstart i 3. divisjon i april.

– Nå er det ny oppkjøring. Vaksineringen er i gang og jeg er optimist. Det blir sesong. Vi er på oppløpssiden nå, sier han.

Stallen til Sola er heller ikke mye forandret. To er borte. Tre nye er inne. Målet er også likt. Sola vil opp.

LES OGSÅ: Kretsen strålende fornøyd med at de fikk gjennomført sesongen for de aldersbestemte lagene

Skeptisk Holmvik

På Lassa har Vidar-trener Bjørnar Holmvik nøyaktig samme mål som Elvestad og Sola. Samtidig er han ikke like optimistisk. Den tidligere toppspilleren stiller seg svært tvilende til om at det blir spill før til sommeren.

– Jeg håper, men tror ikke på at det blir start til vanlig tid. Med farten det vaksineres i nå skal det godt gjøres, mener han.

Vidar-trener Bjørnar Holmvik er pessimistisk i forhold til en full sesong i 3. divisjon i 2021. Foto: Privat

Holmvik tror det blir spill, men fort en amputert sesong slik 2. divisjon hadde i 2020.

– Ingen kan garantere noe. Her er både vaksiner og muterte virus i spill.

Holmvik mener fotballen tåler ett år uten kamper. To hele sesonger er noe helt annet. Da frykter han for satsingen i klubber som Vidar – og for fotballframtiden til mange spillere – kanskje spesielt de nest beste som ikke er juniorer mer. Kløften opp til proffklubbene – som har fått spille kamper – vil og bli langt større.

– Det gjør noe med motivasjonen om man skal gå på nok et år uten muligheten for å rykke opp igjen, sier Holmvik.
Det som er sikkert nå er at Vidar ønsker det. Stallen er også OK rustet opp. Navn som Simen Anonsen (Vindbjart), Sander Remme (EIK), Espen Ellingsen (litt med å trene i fjor), Vuk Fajfric (Lørenskog) og Erik Berg Mauritzen (litt med i 2019) styrker stallen.

– Så teller Kristian Landsnes på knappene, mens Sandnes Ulf og en del andre klubber har vist interesse for Mats Thornes, sier Holmvik.

Brodd, Staal og Viking 2 er de andre lokale innslagene i en 3. divisjonspulje som også inneholder lag fra haugalandet og Agder.

LES OGSÅ: Lokal barnefotball for første gang koronarammet

– Viktig for mange unge voksne

Lars Fisketjøn i NFF Rogaland håper i det lengste at fotballen skal rulle igjen som normalt denne sesongen.

– 14 måneder uten kamper i lokalfotballen er kjempelenge og nitrist! Dette er utrolig vanskelig for fotballen, men satt opp mot folkehelsen forståelig, sier han.

Lars Fisketjøn i NFF Rogaland. Foto: Pål Karstensen

Fisketjøn, som er leder av konkurranseavdelingen, forteller at kretsen nå skal ta stilling til terminlistene. Planen er at det blir en kopi fra sesongen som forsvant i fjor.

Puljene fra 4. divisjon og ned er stort sett de samme som i 2020. Unntaket er at Sokndal har trukket seg fra 4. divisjon og bytter plass i systemet med Klepp fra 5. divisjon. Fra NFF sentralt er også beskjeden at puljene i 3. divisjon står. Denne divisjonen inngår formelt i toppfotballen.

– Vi har hele tiden hatt tro på at vi skal komme i gang med sesongen til normal tid i 2021. Så er vi nå i en helt annen situasjon med smitten nå enn bare for en uke siden, sier Fisketjøn.

Kretsens påmeldingsfrist for lag gikk ut søndag.

– Vi håper alle blir med videre. Noen kretser hadde frist før jul og de fikk full påmelding sammenlignet med 2020. NFF Rogaland håper vi heller ikke har mistet noen på veien her.

Mandag hadde ikke kretsen full oversikt på om alle er med videre, men det er ikke 2019-nivå på påmeldingene.

– Det er for tidlig å si. 4. divisjon menn og 3. divisjon kvinner er fulltallig. I 5. divisjon mangler kun et par lag – som vi nå jobber med å hanke inn.

Lavere nede mangler også flere lag, men dette handler ofte om forglemmelser av fristen.

Fisketjøn garanterer uansett at det ikke skal stå på planleggingen.

– Den dagen helsemyndighetene gir grønt lys skal fotballen her være klar, lover han.

Mer fra Dagsavisen