Sykkel

Slik skal Kristoff slå tilbake i 2022

Alexander Kristoff (34) er ganske sikker på at han ikke er ferdig på øverste nivå og lar seg inspirere av Mark Cavendish (36). Nå har han meislet ut klare tanker om hvordan han skal slå sterkt tilbake i 2022.

Stavanger — Etter årets ekstremutgave av Paris-Roubaix har veteranen vært syk og har ikke trent – uten at det er så farlig. Sesongen er nå høyst sannsynlig over og laget hans har ikke kalt ham inn til noen nye ritt. Dermed har han nok kjørt i drakten til Team UAE for siste gang. Et nytt kapittel kan begynne.

Veteranen har signert en toårig avtale med belgiske Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux og skal denne måneden ned for å møte sin nye arbeidsgiver. Så skal han igjen ned for et enda lengre møte i november hvor strategi og planer skal spikres.

I Formel 1 er det ofte bilen med best utstyr som vinner. Ikke alltid den beste sjåføren.

—  Alexander Kristoff

Tankene har allerede begynt å rulle. Både dypanalysen av årets sesong – og de som går på hvordan han skal komme tilbake i verdenstoppen.

Kun to rittseirer er nemlig ikke noe Kristoff er fornøyd med. Selv om han ikke er noen ungfole mener han å ha langt mer inne. De to seirene han faktisk fikk beviser også at han fortsatt kan.

– Jeg har tro på at jeg skal kunne heve meg. Noe av det går blant annet på utstyr, sier Kristoff til RA.

Sykkelproblemer

Denne sesongen har han nemlig slitt med en sykkel som ikke har vært god nok. Da blir det tredje- og fjerdeplasser i stedet for seirer. Så enkelt er det ofte. Støtten rundt har også vært mer begrenset fra laget.

– Nå kommer jeg til å få en sykkel som passer langt bedre. Spesielt på spurt. Den vi har kjørt i år er egentlig en klatresykkel. Det var noe galt med designen av sprintsykkelen og den ble aldri ferdigstilt. Den vi da kjørte med var veldig bra i fjelløp, men ikke aerodynamisk nok for oss spurtere, sier Kristoff.

Han klagde underveis, men de fikk det ikke til. Fabrikken ga etter hvert opp. Det led både han og lynraske Fernando Gaviria under. Det er bare å se på resultatene jevnt over på spurt.

– Sykkelen var på ingen måte dårlig, men når man kom over 60 kilometer i timen var den ikke like rask som de beste i markedet.

Kristoff sammenligner med Formel 1. Detaljene betyr definitivt noe når det er så jevnt.

– Det er ofte bilen med best utstyr som vinner og ikke alltid den beste sjåføren.

Samtidig fritar ikke Kristoff seg selv fra skyld for årets sesong. Omstendigheter og pandemi spilte også inn. Han var langt fra 100 prosent da sesongen kom i gang.

– Så mye har ikke sykkel å si. Jeg har heller ikke vært helt der jeg skulle være. Det har blitt for mange knepne tap.

Ritt som ble pandemiavlyst, sykdom, avlyste treningsleirer. Det har ikke vært enkelt. Grunnlaget ble aldri helt rett.

Når han nå skal i gang med oppkjøringen til en ny sesong får han også endret på en del ting. Et par av de lengre treningsleirene kan han igjen dra på. Det betyr også mer tid til restitusjon. Det behøves i høyere alder. Samtidig er Kristoff helt ærlig på at restitusjon ikke alltid er like lett på hjemmebane med fire unger i spill.

Inspirert av Cavendish

Den nye velodromen på Sola kan også gi fordeler. Han planlegger etter hvert å bytte ut en eller to av intervalløktene med baneøkter når banesykkelen hans nå ankommer. Er det møkkavær kanskje mer.

– Det kan gi mer «lag-speed». På bane er beina fastspente. Man ser ofte at banesyklister har et noe raskere og jevnere tråkk – og et bedre løft – på grunn av det. Jeg håper også å få til det.

Ut over det blir opplegget ganske likt. Kristoff er helt på grensen av hva han tåler treningsmessig i utgangspunktet.

Lykkes han er likevel håpet at forutsetningene til å vinne flate sprinter bedres. Så han må også ha hjelp av laget. Det skal de nå se på.

Hans faste våpendrager Sven Erik Bystrøm skal i større grad kjøre for egne sjanser i 2022. Samtidig håper Kristoff de kan prioritere. Haugesunderen er bedre i litt tøffere løyper.

Så handler det om å gjøre et forsøk på å overtale et par av de nye lagkameratene til å endre på sine roller – slik at de kjører opptrekk.

Summen håper Kristoff skal bli en skikkelig opptur. Når RA nevner Mark Cavendish er han rask på labben.

– Ti seirer i år. Fire i Tour de France. Han er også to år eldre enn meg. Mark har virkelig kommet tilbake og vist at det er mulig etter flere svake år. Hovedgrunnene er utstyr og et samkjørt lag rundt. Quick Step er veldig gode på detaljene. De får det beste ut av rytterne, sier Kristoff – og håper på en «Indian summer» i karrieren selv.






Mer fra Dagsavisen