Sykkel

Stine Borgli klar for sitt første OL

Stine Borgli fra Sandnes er klar for OL i Tokyo. Karrieren startet som et veddemål mot en tidligere sjef.

Stavanger — Hvem: Stine Borgli (31)

Hva: OL-klar syklist fra Sandnes.

– Nå er du i full gang med forberedelsene til OL i Tokyo, men hva gjorde egentlig at du begynte å sykle?

– En sommer jobbet jeg på Ikea, og de hadde kjøpt noen plasser i Nordsjørittet til de ansatte. Jeg fikk en av plassene, og jeg husker jeg ble veldig motivert av sjefen der ute. Han sa at om noen klarte å slå hans tid, skulle de få en lønnet fridag. Det klarte jeg.

-Hva gjorde at du fortsatte å sykle, også etter å ha vunnet en fridag fra sommerjobben?

– Jeg fikk motivasjon til å fortsette etter Nordsjørittet. Jeg kjøpte en landeveissykkel og meldte meg inn i Bryne Sykkelklubb. Det var et godt miljø på Bryne, og jeg ble mer og mer glad i sykkelsporten. Jeg syklet en del ritt, og fikk med meg en NM-medalje veldig tidlig. Det var litt surrealistisk og veldig motiverende.

– Du jobbet tidligere på oljeplattform, hva jobbet du som der?

– Ja, jeg jobbet som roughneck i åtte år, først som lærling, så som fast ansatt. Etter lærlingtiden fikk jeg fagbrev som bore- og vedlikeholdsoperatør. Jeg har sett for meg å returnere til den bransjen når jeg legger opp. Kanskje ikke til plattformene, men i hvert fall til firmaet jeg var ansatt i. Jeg likte meg veldig godt der. Jeg jobbet faktisk en vakt som vikar rundt nyttår i 2018–2019. Etter det ble jeg spurt om jeg ville komme tilbake, men da hadde jeg bestemt meg for å prioritere syklingen.

– Du satset altså ikke fullt på sykling før du var midt i 20-årene. Hva tenker du om at du «mistet» mange år av sykkelkarrieren til andre ting?

– Jeg har tenkt litt på hvor jeg kunne ha vært om jeg satset hundre prosent allerede i ungdommen. De tankene prøver jeg å unngå å bruke mye tid på, for de kan nok ødelegge mer enn de motiverer. Om jeg begynner å tenke at jeg skal ta igjen trening jeg har mistet tidligere, kan det gå galt. Det er ikke sånn det fungerer.

– Sykkel er, i større grad enn mange tror, en lagsport. Hvem består laget deres av i OL?

– Det består av meg og Katrine Aalerud. Vi er de to norske landeveissyklistene i dameklassen.

– Hva er målsettingen din i de kommende lekene?

– Jeg ønsker meg selvfølgelig et godt resultat, men vi er to om det. For at jeg skal være fornøyd på vei hjem etter lekene må vi nok ha en topp-ti-plassering, gjerne enda litt høyere også. Vi skal jobbe sammen for å oppnå minst én god plassering. Om jeg kan bidra til at Katrine kommer høyt opp på listen, eller om hun hjelper meg, spiller ikke så stor rolle. Det viktigste for meg er å vite at jeg har tatt ut alt og gjort en god jobb for laget.

– Under rittene i Tokyo forventes det å være tett oppunder 30 varmegrader. Du trener nå i varmen i Italia, men utover det, hva har du gjort for å være best mulig forberedt?

– Et grep jeg har tatt er at jeg bevisst har trent på den varmeste tiden av dagen. I tillegg har jeg trent i varme og tette klær. Ulltøy, regntøy og maledress. Jeg har også hatt lengre sykkeløkter enn tidligere, for å få min egen kjernetemperatur opp. Noen ganger har jeg også tatt badstue før øktene. Her i Italia er det varmere, så her er det ikke så mye som skal til. Den siste timen av øktene kler jeg ofte på meg litt varmere klær likevel, bare for å gjøre det enda litt verre.

– Høy temperatur, tette varme klær og badstue. Hva tenker du kan være risikoen ved slik trening?

– Man må kjenne litt på det selv, det er jo en balansegang. Det er en fare for dehydrering, og man kan jo kollapse. Jeg har holdt meg på riktig side hele veien, og merker at kroppen tåler litt mer for hver gang økt.

– Du er 31 år, hva tenker du om framtiden som idrettsutøver?

– Det kommer et nytt OL om kun tre år. Jeg følte at jeg var litt sent ute med planleggingen til dette Tokyo-OL, så jeg har litt lyst til å kunne satse mot neste sommer-OL allerede fra 2022. Jeg får veldig god hjelp nå, men inn mot neste OL vil jeg også ha mye erfaring fra disse lekene. Det er mange faktorer som spiller inn, men det kommer både VM og manga andre store ritt i framtiden. Jeg har også veldig lyst til å vinne en etappe i «Ladies Tour Of Norway». Det er et stort internasjonalt ritt på hjemmebane. Det er fortsatt mange drømmer jeg vil realisere.




Mer fra Dagsavisen