Sykkel

Dette utelukker Kristoff fra seierskampen

Lørdag går monumentet Milano - Sanremo, som var rittet hvor Alexander Kristoff startet karrieren ifølge stefar og trener Stein Ørn. Det gode været kan ødelegge mulighetene hans, mener sykkeleksperten.

Stavanger — Til den 112. utgaven av det lange og utmattende sykkelrittet Milano – Sanremo ligger ikke forholdene til rette for Stavanger-syklisten Alexander Kristoff, skal vi tro stefar og trener Stein Ørn. Han er avhengig av dårlig vær, og det ser han ikke ut til å få under lørdagens éndagsritt i Italia.

– Hvis det er dårlig vær blir det utmattelse. Ting har endret seg de siste årene. Det har vært bedre værforhold. Nå er det meldt sol og fint vær. Da blir karakteren på rittet annerledes. Alexander kan prestere selv om alle rundt blir utmattet. Om alle har energi mot slutten blir det vanskeligere for Alexander, sier Stein Ørn til RA.

Gjennombruddet for Kristoff

299 kilometer tilsvarer godt over tre ganger distansen mellom Egersund og Sandnes, hvor Nordsjørittet arrangeres. Milano – Sanremo er som regel det lengste rittet, på én dag, som arrangeres på profesjonelt nivå. Likevel er det der Kristoff fikk sitt store internasjonale gjennombrudd.

– Det var på mange måter starten på hans karriere. Han var en historisk vinner, i norsk sammenheng. Han var den første nordmannen som vant et monument, som er et sykkelritt med over hundre års historie. Som liten gutt eller jente er det de samme løpene de ser hvert år. De som vinner rittene går inn på en liste med de største og mest kjente gjennom tidene. Året etterpå ble han nummer to, og i den perioden hvor han hadde et grep om rittet var det preget av dårlige værforhold, forteller Ørn entusiastisk.

Med endringene i rittet er det ikke nødvendigvis spurterne som vinner. Det er en fordel å tåle bakker.

– Det har vært sånn at en av dem i den første gruppen som kommer opp den siste bakken først vinner. Da har det vært vanskelig for Alexander å være med der, sier han.

I år er de største favorittene Wout van Aert og Matthieu van der Poel.

—  Stein Ørn - sykkelekspert

Kristoff har mål om formtopp senere

Før sesongen gikk i gang snakket Ørn med RA om Kristoffs sesongoppkjøring, som er av det korte slaget i 2021. Normalt sett sykler Kristoff mange ritt for å finne formen før klassikerne og monumentene venter. Nå, med koronapandemien som styrer store deler av terminlisten, er det annerledes. Målet er fortsatt tydelig der framme.

– I motsetning til andre år har han ikke fått kjørt så mange løp. Hans fordel har vært mange løp bak seg. Det gjør at han stiller med et dårligere utgangspunkt. Dette rittet kommer nok litt for tidlig i forhold til det. Det store målet er Flandern rundt og Paris – Roubaix, sier Ørn.

Under forrige helgs Paris – Nice ble det 82. plass for Kristoff, mens lagkamerat på UAE Sven Erik Bystrøm fra Haugesund kom på 43. plass. 29-åringen flyttet til Stavanger i ungdomsårene for å satse på sykling.

Til lørdagens ritt er det to favoritter som skiller seg tydelig ut for sykkelentusiasten.

– I år er de største favorittene Wout van Aert og Matthieu van der Poel. Verdensmester Julian Alaphilippe kan være en viktig outsider, sier Ørn.




Mer fra Dagsavisen