Sport

Styreleder trakk seg i Vaulen – tar ny runde på sportsplan

Samtidig som Vaulens styre torsdag presenterte sin mye omdiskuterte sportsplan trakk styrelederen seg. Nå tar midlertidig leder Kåre Magnus Herikstad bladet fra munnen og kommer med klubbledelsens syn på bråket i klubben.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Kristen Kildal trakk seg torsdag som styreleder i Vaulen. Kan du si litt om bakgrunnen?

– Han trakk seg etter det han opplevde som mobbing og trakassering mot styret og han som formann. Styret opplevde de artikler, innlegg og kommentarer som ble publisert via flere medier som en godt koordinert «drittpakke» som et frivillig styre i en idrettsklubb ikke har forutsetninger til å håndtere, sier Kåre Magnus Herikstad til RA.

Han er kritisk til hvordan RA dekket saken innledningsvis og det har vært en krevende tid som frivillig i styret.

– Frontene virker steile i Vaulen fra utsiden. Er det din opplevelse også?

– Arbeidet vi nå har startet rettes mot at Vaulen skal bli «Kvalitetsklubb» hos NFF. I det arbeidet ligger det en del prosesser. Alt ifra roller vi skal ha, styringssystem og retningslinjer for alle deler i klubben. Vaulen er samtidig en klubb i endring fra hva de var for fem, ti og femten år siden. Det har vært et stort tilsig av nye medlemmer, særs i breddeavdelingene, med foreldre og frivillige som gjerne ikke har vært fra miljøet rundt Vaulen IL fra før. Vi ønsker å ha et godt opplegg for hele klubben, sier den midlertidige styrelederen.

– Du svarte ikke på om du opplever frontene som steile?

– Det som er tingen er at sportslig utvalg har foreslått en plan med endringer. Blant annet inneholder den en omprioritering av personalressurser og en endring i personell. Her informerte vi de involverte først, så lagene og til slutt resten av klubben. Vi har prøvd å gjøre dette i rett rekkefølge formelt, sier Herikstad.

LES OGSÅ: Bråket i Vaulen – de håper styret vil moderere sin sportsplan nå

Ser A-lagets side

– Skjønner du at det blir ballade når dere fjerner to A-lagstrenere spillerne samlet står bak – uten at de føler seg involvert i prosessen?

– Jeg ser naturligvis A-lagets side av denne saken også, men i en endringsprosess vil det ofte oppstå uenigheter. Jeg håper vi kan finne løsninger alle kan leve med. Så håper jeg vi kan gjøre det internt i klubben – ikke eksternt.

Herikstad erkjenner at det sikkert er mye som kunne vært gjort annerledes. Samtidig viser han også til at et styre i en klubb som Vaulen gjør dette på frivillig basis.

At ingen fra styret i klubben har ønsket å komme på banen før nå i mediene sier han handler om tidsaspektet med fulle jobber utenom, andre verv i klubben – samt at de først ville kjøre prosessene internt.

– Hva tenker du om at A-laget i klubben kan bli lagt ned?

– Det er ikke ønskelig og ikke noe klubben vil ta initiativ til. Spillerne på A-laget er medlemmer i klubben av frivillighet basert på de rammene klubben legger opp til.

– Stemmer det at dere uttalte at det var viktigere for Vaulen å få fram en ny Yann-Erik de Lanlay enn å ha et A-lag nå?

– Nei. Det er ikke sant at det er viktigere for oss å få fram en ny «Yanni» enn å ha et A-lag. Det er tull. Men å avle fram en ny «Yanni» vil også være en seier for klubben. Skal det skje må det være som en del av bredden vi ønsker i systemet. Det skal være et godt tilbud til alle og vi ønsker et A-lag med forankring fra området samt spillere som har spilt aldersbestemt fotball innad i klubben.

Bred forankring

Forslaget til den nye sportsplanen til klubben, som ligger sentralt i stridens kjerne i Vaulen, ble presentert for medlemmene torsdag.

Herikstad, som nå er fungerende styreleder til årsmøtet, forteller at det nå er satt ned et utvalg av ledere fra klubbens avdelinger som skal gjennomgå sportsplanen med det formål å sikre forankring i klubben.

– Vi ønsker selvsagt at dette skal være noe vi er enige om før det vedtas noe.

Han mener at arbeidet i prosessene som kreves, er vel så viktige, som det som til slutt står i dokumentene, når Vaulen IL skal bli sertifisert som «Kvalitetsklubb» av NFF.

Håper på konstruktiv tilnærming

Herikstad håper at det nå blir god dialog og konstruktiv tilnærming innad i Vaulen IL. Samtidig svarer han dette på RAs spørsmål om påstander som er blitt framsatt den siste tiden:

– Å si at vi går fra null til tre stillinger på noen år er helt feil. Siden 2015 har klubben hatt 2,5 årsverk. I år 2,7 og innenfor de økonomiske rammene gitt til styret på årsmøtet. Således har sittende styre ikke vurdert dette som en strukturell endring. Så er ønsket å gå til tre fra neste år. Halvparten av dette skal være knyttet mot FFO. De bærer seg selv. Så er det snakk om 50 prosent administrasjon og de siste hundre prosentene til trener og kompetanse innad i klubben, forklarer han.

– Hva tenker du om foreldre som er bekymret for at ungene skal dette utenfor fordi Vaulen skal bli en satsingsklubb?

– Her ligger det åpenbart misforståelser bak. Kontraktene vi nå har hatt mot trenere innebærer at de kjøres mot ett lag. Nå skal disse i større grad disponeres på tvers. Vi valgte å kalle disse for akademitrenere. Den rollen skal innebære mye mer enn det og vi ønsker det skal bidra til en oransje tråd i klubben. Vi kunne like gjerne kalt disse for «klubbtrenere».

– Håper på ro

Herikstad håper at bråket nå roer seg i Vaulen. Han tar avstand fra det han kaller trakassering og mobbing. Så håper han i større grad at ting kan løses med intern dialog.

– Det er uheldig at dette har fått så mye blest, sier han.

– Hva tror du om mulighetene for at dette kan ende i et ekstraordinært årsmøte – slik A-laget har antydet at de vil tvinge fram?

– Om det skjer er det fordi vi ikke har evnet å kommunisere godt nok. Det vil i seg selv være et nederlag. Vi hadde et informasjonsmøte for medlemmene i klubben forrige uke og håper at informasjonen gitt i den sammenheng belyste både intensjonen med sportsplanen og de mange faktafeil framsatt i diverse medier, sier Herikstad.

LES OGSÅ LEDER: «Bråket i breddeklubben»

Mer fra Dagsavisen