Sport

Stortrives i rollen han har arvet fra sin legende-pappa

Selv om grunnene til å la smilet ligge definitivt har vært til stede i år har Adrian Pereira (20) beholdt det. Det gjør han alltid. Akkurat som sin far.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter å ha tatt Eliteserien med storm i fjor har det vært mer humpete for unge Pereira denne sesongen. I noen kamper har han sågar blitt vraket til fordel for Rolf Daniel Vikstøl.

– Det andre året er alltid tøffere. Resultatene har heller ikke vært like gode. Da gjenspeiler det mine prestasjoner også. I år har jeg hatt noen sjanser jeg ikke har utnyttet godt nok. Det har stått mer stille. Så vet også motspillerne hvem jeg er nå. Jeg er ikke et ukjent talent de andre ikke vet om mer.

Adrian Pereira er nøktern når han skal vurdere sesongstarten. Han er også realistisk.

– Det måtte nesten komme en dårlig periode. Det var bare et spørsmål om tid.

Samtidig mener han at han har lært av motgangen. Vel så mye som av medgang – selv om det er kjekkere.

– Hvor mye spiller det inn for deg at Zlatko Tripic ikke er foran deg i banen og relasjonen borte? Betyr ikke det mye mindre rom offensivt for deg?

– Vi kan jo ikke snakke om det! Zlatko er god og vi hadde et godt forhold. Han lærte meg mye. Men du vil spille med ganske mange forskjellige folk i løpet av en karriere. Det handler om å tilpasse seg.

Samtidig føler han nå at han er over den største kneiken.

– Jeg var god mot FKH!

– Du våger å si det høyt også?

– Ja! Litt peiling har jeg jo. Dessuten har jeg jo en far som forteller meg når jeg har vært god og når jeg ikke har det, minner han om.

LES OGSÅ: Berntsen: - Ikke aktuelt å bruke mye penger på Selvik nå

Hoffnarren i Jåttåvågen

Det er for øvrig ikke bare i utseende og posisjon på banen fjorårets store gjennombrudd i Viking ligner faren. Formen for humor, og rollen i gruppen, er nesten skremmende lik. Eplet har definitiv ikke landet langt ifra stammen.

Selv om han fortsatt ser på seg som en junior på mange måter ønsker også Pereira å ta et ansvar. Både overfor de aller yngste som et bindeledd – og for å få folk til å smile med litt rampestreker. Han går stadig mer inn i farens rolle.

– Jeg sprer humør og glede. Så liker jeg å terge på meg et par lagkamerater når muligheten byr seg. Sånn sett er jeg nok ganske lik pappa.

Thomas Pereira var den ubestridte klovnen og gjøgleren i Vikings garderobe fra 1997 til 2009. Rekken av «practical jokes» og ablegøyer var lang.

Pappa Pereira gjorde det alltid med en lun finesse. Og han innrømmet aldri at det var ham. Sønnen erkjenner at det blir noen sprell, men han følger også i farens fotspor i forhold til å unngå å innrømme hva han har funnet på.

– Han har fortalt meg om noen av sine påfunn og jeg forteller ham om mine. Så ler vi godt sammen.

Adrian Pereira trives i rampelyset. Han innrømmer å ha tatt scenen når anledningen byr seg ved noen tilfeller. Men noen standupkomiker blir han neppe i framtiden.

– Å sitte i studio til TV2, helst sammen med Kristoffer Løkberg. Det må være drømmejobben etter karrieren!

LES OGSÅ: Viking på keeperjakt - prøvespiller viste seg fram

Får ros av Berntsen

Først er det likevel mye fotball som skal spilles.

Da trener Bjarne Berntsen signerte ny langtidskontrakt med backen i fjor sverget han på å lære unge Pereira det defensive. Unggutten var nemlig stikk motsatt bygget av sin far på dette området. Der Thomas var en av de beste defensive backene i Skandinavia var sønnen først og fremst en offensiv virvelvind.

– Han er blitt veldig mye bedre bakover bare på et år. Han er mye tøffere nå og en ganske god duellspiller, slår trener Bjarne Berntsen fast.

Selv om han har valgt å ikke bruke ham i enkelte kamper i år peker han på at det også har handlet om konkurranse. Rolf Daniel Vikstøl har periodevis vært veldig god.

– Adrian har hatt en fin stigning. Den klart beste kampen var mot FKH. Så var det litt motgang tidlig i sesongen.
Det vil være overraskende om Pereira ikke starter – i en fortsettelse av det som var et rent siddisforsvar – mot Sarpsborg.

Den kampen betyr også litt ekstra for Pereira.

– Hele familien til pappa er fra Sarpsborg så den kampen må vinnes. De spiller en annerledes formasjon enn de fleste og vil gi oss tøff kamp. Nå må vi ta med det som var så bra mot FKH videre, sier Pereira.

Mer fra Dagsavisen