Stavanger Oilers

Som 14-åring måtte han velge fotball eller ishockey – Oilers-profilen angrer ikke på valget

I Sparta måtte han jobbe på en barneskole ved siden av hockeyen. I Stavanger Oilers kan Andreas Klavestad (23) endelig leve av idretten.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det var ikke gitt at Andreas Klavestad skulle bli hockeyspiller.

Som liten drev han med mye forskjellig. En periode gikk han på både ishockey, fotball og karate. Sistnevnte måtte han etter hvert kutte ut, men fotballen kombinerte han lenge med hockeyen. Faktisk var han del av et regionslag og hadde gode forutsetninger for å satse på fotballen.

Men som 14-åring ble han nødt til å ta et valg. Både for sin egen del, men også for foreldrenes, som hadde kjørt ham til og fra et utall treninger og kamper i forskjellige idretter i alle år.

Nå måtte han bestemme seg hvor han ønsket å satse.

LES OGSÅ: Oilers-spilleren spurte fem leger om å få spille med ankelbrudd

Valget føltes egentlig ganske naturlig. Hver gang han skulle leke seg på fritiden, var det hockeykøllen han dro fram. Ikke fotballskoene.

Prøvde seg i Leksand

Og da Klavestad først hadde bestemt seg for at det var ishockey han ville drive med, var det første målet krystallklart: Å nå A-laget til Sparta.

Det tok ham ikke mer enn rundt tre år. Som 17-åring debuterte han. Snart ble han omtalt som en av ligaens mest spennende backtalenter.

Da han var sisteårs junior dro han til Sverige og Leksand. Målet var å få muligheten til å kjenne litt på SHL-nivået, og kanskje forsøke å spille seg inn på seniorlaget.

Det ble med et par treninger sammen med de store gutta. Men opplevelsen ga Klavestad en smakebit av en tilværelse som ga mersmak: Å kunne leve av hockeyen.

LES OGSÅ: Oilers-backen har barbert hodet og syklet fra Trondheim til Oslo for kreftsaken

Klavestad dro hjem igjen til Sparta, og etablerte seg som en topp seks-back. Og da Oilers tok kontakt før årets sesong, var han aldri i tvil.

En helprofesjonell hverdag i en klubb som jakter gull. Det kunne han ikke takke nei til.

Store kontraster

Og kontrastene mellom hverdagen hans i Sarpsborg og Stavanger, er store.

– I Sparta måtte jeg jobbe ved siden av. Tre-fire dager i uken var jeg assistent på en barneskole. Det var fint det, men på ingen måte ideelt for hockeykarrieren, sier Klavestad.

Nå kan han endelig konsentrere seg om bare ishockey – foruten litt studier på si. Det håper han vil gjøre at han tar ytterligere steg som spiller. Og at han på sikt kan ta steget ut i en større liga.

Men aller først ønsker han å vinne NM-gull.

– Det er derfor man trener hver dag. Jeg er veldig sugen på å stå igjen med en kongepokal etter sesongen, sier han.

Torsdag kveld møter serieleder Oilers nyopprykkede Grüner hjemme i DNB Arena.

– Selv om vi vant 7–1 mot dem borte, var vi på ingen måte fornøyd med den kampen. Vi slapp til over 30 skudd. Vi må være mye mer påskrudd denne gangen, sier Klavestad.

Mer fra Dagsavisen