Sport

Slik var Viking-året fra A-Å

Året er omme og tradisjonen tro tar RA-sporten et dypdykk i Vikings sesong. Med et særdeles skrått blikk på hendelsene.

Bilde 1 av 4
Følg RA Sporten på Facebook!

At Bjarne Berntsen snur på kronene er ingen hemmelighet, men i 2020 tok han sparsommeligheten til nye høyder. Under treningsleiren i Marbella havnet en ball i elven ved banene. Berntsen samlet spillerne i manngard for leteaksjon. Lokalbefolkningen trodde først det var Guardia Civil som var på søk. Det hele endte først bra. Select-ballen ble funnet.Den mistet senere livet etter ekstensiv koronaspriting.

Byggmester Thor Steinar Sandvik har fått mer tyn enn de fleste opplever gjennom et helt liv – etter at han vant anbudet om å bygge videre på en god grunnmur i Jåttåvågen. Det kan ha sammenheng med en feiltolking i kontrakten. Det var litt sparkel og murpuss som behøvdes. Ikke slegge, gravemaskin og dynamitt.

Cirka toppkarakter i absolutt alle fag. Det er status for Vikings unge reservekeeper Trym Ur. Han bekrefter definitivt generaliseringen om at de som når toppen i idrett ofte er ganske dumme – eller ekstremt smarte.

Det ble tidenes korteste cupsesong for Viking i 2020. NM ble avlyst grunnet korona, mens Aberdeen ble for sterke over kun én kamp i Europaligaen. Skottene hadde for øvrig ladet opp i kjent stil. Nemlig på pub. Det resulterte i karantener, koronasmitte og skandale. Likevel gjorde de som FC Honka før dem og sendte Viking ut. Heldigvis kan de mørkeblå fortsatt slå seg på brystet som norske mestere i ett år til.

Eirik Henningsen har fått mye kritikk av oss i denne spalten for å ikke ta telefonen. Vi setter stor pris på at klubben så mot tidligere Telia-ansatt Eirik Bjørnø for å ta over stafettpinnen.

Folkehelse er viktig for politisk korrekte Bjarne Berntsen. Derfor kommanderte han spillerne og trenerne til å la leiebilene stå både i Marbella og La Manga. Spillerne skulle gå til treningene. Aldri tidligere har det vært mer attraktivt å la seg intervjue av RA – som selvsagt tilbød kjøretur tilbake til hotellet etterpå.

LES OGSÅ: Han spilte mye av sesongen med brudd i foten på jakt etter ny Viking-kontrakt

Gå aldri i fellen med å undervurdere «spilleren» Bjarne Berntsen. Det kan slå tilbake på deg. Bare spør styrene til Viking. Med solid retorikk, forståelse av politikk, maktspill – og evnen til å skjønne hvor grasrota står har han spilt kortene til perfeksjon etter at han fikk sparken som trener. Fra martyr til samlende statsmann på under syv dager er imponerende. Det hele ble toppet ved å «glemme» forutsetningene i en dualmodell han selv nærmest har laget – og en finfin flørt med Ulf. Dobbel lønn i Viking i 2021 som sportsdirektør? Eller kanskje ny jobb i First House?

Haugesunds Kristoffer Velde har egentlig ingenting å gjøre i denne spalten. Vi deler likevel ut hederlig omtale – på tross av at han ser ut som en italiensk lommetyv. Da vår unge frilanser Håkon Mannsåker glemte igjen diverse utstyr til PC-en, inne på en låst Haugesund stadion, stilte hans gamle klassekamerat raskt opp med universalnøkkelen til måkenes paradis.

Ivrige Viking-spillere sto nærmest i rekke for å score det aller første målet på den nye hjemmebanen til rivalen Sandnes Ulf. Så er det som kjent av sine egne man skal ha det. Ulf kontret og som vanlig var det nevø Adrian Berntsen som ødela for onkel Bjarnes menn.

Julelysene er så definitivt på i Jåttåvågen med Lars-Peder Nagel på plass. Han slår seg nå opp i bransjen på si. Det gjør den tidligere hockeyprofilen og seriegründeren etter å ha hatt suksess med digital barnebok, formidling av bryllupsartister, formidling av «vanlige» musikkartister, formidling av fotografer, ABC-julet – samt å finne opp stoppere som hindrer plenroboter i å kollidere med trampoliner. For å nevne noe. Kanskje han burde hjelpe til med noen dødballtrekk i 2021?

Keepertrener Kurt Hegre traff bedre enn han sannsynligvis ante da han sammenlignet Veton Berisha med et flystyrt etter en innledning uten å score mål. – Hva er det første du leter etter for å finne svarene, spurte Hegre retorisk. Spissen fant definitivt den svarte boksen. For en sesong!

Livet til Vikings ferske daglige leder Eirik Bjørnø har forandret seg kraftig den siste tiden. Han har fra før mye å bekymre seg for, men fikk nok en ting da stjernespiss Veton Berisha nylig ble singel etter et langt forhold med milliardærdatter Benedicte Maaseide. – Vi er livredde for at han skal stikke ut igjen. Nå går jeg rundt og klemmer på ham hver eneste dag, sier Bjørnø i en kort kommentar til denne spalten.

Materialforvalter Stian Refvik må selvsagt få omtale også i 2020. Den hederen har han elegant gjort seg fortjent til ved å servere velsmakende burgere fra The Shack til pressen etter kampslutt. Et strålende initiativ. Den nye SIF-treneren har skjønt det. Det har vi også. 4. divisjon er neppe en blivende arena for Refvik – som nå fort blir lansert av oss neste gang Viking skal ha ny trener.

Stavanger  20190328.
Vikings materialforvalter Stian Refvik
Foto: Carina Johansen / NTB

Når en story høres for god ut til å være sann er den som regel det. Samtidig som Veton Berisha var koronasmittet, og i isolasjon hjemme i leiligheten, sto han oppført med bestilling på en golfrunde på Sola. RA tok plass i buskene ved første utslag med telelinse. DET er et scoop vi egentlig var særdeles glade for å ikke få. Veton er nemlig en strålende fyr. Vennligst husk å avbestille rundene når du blir syk i 2021, Veton.

Orientering vil neppe ligge for pluggen Oskar Axel Andresson. Da er nok styrkeløft nærmere genene. Nei, det er ikke noen Donald Trump-aktig skøyerpåstand. Islendingens far har faktisk vunnet World Strongman.

Pressen måtte holdes i RA da Erna stengte ned Norge 12. mars. Det var kanskje ikke helt hva Viljar Vevatne så for seg skulle prege mediebildet den dagen han fikk drømmen om å bli utnevnt som ny kaptein oppfylt.

QAnon var det kanskje ikke, men at det har blitt konspirert litt i Jåttåvågens indre gemakker i 2020 er det liten tvil om. Hvordan skal man ellers forklare at mannen som tok laget fra nestenkonkurs til NM-gull, og 25 millioner i pluss på spillerlogistikk, ble effektivt fjernet?

Rå sportsbiler har det egentlig ikke vært mange av blant fotballproffene i Jåttåvågen det siste tiåret. Nå har heldigvis Henrik Heggheim (19) skjønt at man må leve som en stjerne for å bli en. Egenes-gotten skaffet seg en fet Porsche FØR debuten på A-laget. Alt nå er han Vikings klart heteste salgsobjekt. Tilfeldig? Neppe!

Sminking av «lik» er ikke helt uvanlig i Viking, men den nye unge økonomisjefen Markus Grass kan ikke sies å gjøre det. Da resten av Eliteserien lot staten ta brorparten av koronaregningen – endte det med at Viking-fansen tok den selv ved å ikke kreve refusjon av sesongkortene. Da RA lurte på om ikke dette kunne bli et problem ved salg av kort i 2021 var Grass forfriskende ærlig i svaret: – Helt klart!

Tidligere har vi beskyldt Tommy Høiland for å kopiere hårsveisene til Ole «Lukkøye» Klemetsen i denne spalten. Vi setter pris på at han åpenbart har lest det og tatt kritikken til følge. Så er vi usikre på om 2020-sveisen er forbedring. Ligner ikke han ikke mistenkelig på Erling Havnå?

Uheldige Johnny Furdal har fått ødelagt mye av 2020 med mystisk magetrøbbel. Er han egentlig svanger med en trener i magen mon tro? Vi registrerer at assistent-rollen er ubesatt for kommende sesong.

Molde 20200715. 
Vikings Johnny Furdal (tv) og Eirik Hestad i eliteseriekampen i fotball mellom Molde og Viking på Aker Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

LES OGSÅ: Hun er Vikings ansikt utdad

Vanligvis er ikke Zymer Bytyqi den som legger seg mest opp i det som står i avisene, men da RA hadde tatt ut sitt serielag før første runde var han irritert. Navnet hans var utelatt og vi fikk klar beskjed om at han burde vært selvskreven der. Sorry, Zymer! Du hadde fullstendig rett. Vi legger oss langflate. For en spiller! For en sesong!

Watt-målingene var høye og O2-opptaket strålende hos Sondre Bjørshol etter vinter, vår og sommer på ergometersykkel. Planen om å stille som hjelperytter for Alexander Kristoff i Tour de France ble dessverre spolert med koronautsettelse av rittet og status som skadefri for backen. Han måtte i stedet spille fotball for sin opprinnelige arbeidsgiver.

XO-konjakken styrer Iven Austbø langt unna. Keeperkjempen har i stedet opparbeidet seg solid kunnskap om gin. Da RAs utsendte trålet hyllene i taxfree-en på Sola etter treningsleir i Spania grep han resolutt inn med overraskende mengder kunnskap om både smak og tilbehør. Som Viking foretrekker han også kortreist. Baraksten anbefales innkjøpt før rakettene skal opp. Skål.

Bergen 20200621. 
Vikings keeper Iven Austbø slapp inn 3. mål  i eliteseriekampen i fotball mellom Brann og Viking på Brann Stadion. 3-0.
Foto: Marit Hommedal / NTB

Ylldren er til salgs, slo Bjarne Berntsen fast da Vikings midtbanemann ikke ville signere ny kontrakt i vår. Straks treneren var ferdig opp satte han seg til forhandlingsbordet med de nye. Har han blitt lovet flere frispark og cornere i 2021?

Zlatan-boken! Svaret kommer rask og nærmest unisont fra de fleste Viking spillerne når RA lurer på hvilken bok som har betydd mest for dem i spalten «Navn i nyhetene». Eneste hederlige unntak i 2020 var Michael Thomas Tallaksen Crowe. Tredjekeeperen, hvis far fikk sølv i paralympisk svømming i Seoul i 1988, foretrekker Guinness rekordbok.

Ære være den som markerer bursdag med et smell. Det ble likevel litt for mye da Hordenes forsanger Tommy Nærland skulle få en videohilsen fra stadion i sommer. Smellet fra pyroen var så høyt at det ble registrert både på Richters skala og hos NFFs juridiske avdeling. Det gjorde det også hos en uforberedt Bjarne Berntsen – som var alt annet enn fornøyd med opptrinnet.

Ødsling med penger blir det neppe for Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen når de tar over Viking. De signerte avtalene UTEN å spørre hva overgangsbudsjettet ville bli. Det glemmer de neppe i neste jobb.

Året er slutt og det er også denne spalten. Siste bokstav går som vanlig til speaker Øyvind Jacobsen. Aps spinndoktor klarte ikke å dy seg da Veton Berisha ble ropt opp som målscorer mot gamleklubben Brann – «som han kom for vekslepenger fra».

Mer fra Dagsavisen