Sport

Slik tror Berntsen korona kan slå ut for fotballen

Han skulle stått på hodet i forberedelser til seriestart. I stedet har Viking-trener Bjarne Berntsen (63) det så rolig at han prøvde seg på noe han aldri trodde han kom til å gjøre. Det varte ikke lenge.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Jeg var på Facebook i fem dager og fikk sikkert 200 venneforespørsler hver dag. Mange viste jeg ikke hvem var. En mann som ikke anser seg som særlig sosial har heller ikke så mange venner, forteller en humrende Berntsen til RA.

På normalen hadde samtalen mellom avisen og treneren nå dreid seg om serielaget. Om venstrebacker, formasjoner, spillestil, Strømsgodsets energinivå og småskader.

Korona har gjort det mer naturlig å spørre om ting som fotballens framtid, realismen i å komme i gang med sesongen, Berntsens høye blodtrykk. Og om Facebook. Et sosialt medium Berntsen har strittet mot å prøve ut så lenge som han overhodet kunne. På dette området forblir han dinosaur. Det lever han godt med også i fortsettelsen.

– Jeg fant fort ut at dette ikke passet for meg. Så har jeg sikkert fornærmet noen med å si nei til venneforespørsler. Mye av innholdet der interesserte meg heller ikke mye. Etter fem dager la jeg ut en melding om at mitt inntrykk om at dette ikke var noe for meg var rett. Så slettet jeg kontoen.

Figgjos største sønn har roligere dager enn han i noen vill fantasi kunne forestilt seg på dette tidspunktet. Derfor ble det også tid til prosjekt ganske langt utenfor den digitale komfortsonen.

– Det er, som for mange andre, rolige dager. Vi ser litt på video og har møter med trenerteamet. Så holder jeg god kontakt med Eirik Henningsen om det siste som har skjedd. Vi deler litt på oppfølgingen av spillerne, men det er Halvard Øen Grova som har hovedansvar for det fysiske. Jeg håper spillerne kommer tilbake i så god form som mulig.

LES OGSÅ KOMMENTAR: "Kanskje ikke så galt at det ikke er godt for noe"

– Må ikke dramatisere

Berntsen er også 75 prosent permittert. Likevel er han stort sett innom kontoret i Jåttåvågen hver dag.

Fortsatt har ikke helsemyndighetene kommet med noen klart svar om hvorvidt Viking og de andre kan begynne med trening på avgrensede felt på lukket anlegg. Det syns Berntsen er rart.

Han mener at det må kunne skilles mellom hobbyfotball og dem som har dette som yrke. Selv om han er ekstremt opptatt av å unngå smittefare, mener han det greit kan tilrettelegges for at spillerne i det minste kan opprettholde litt rolletrening og ballfølelse.

– I Sverige trener de fortsatt for fullt, men med strenge tilpasninger. Det blir interessant å se hvem som har rett.

Samtidig har Berntsen ingen problemer med å innse at fotball er særdeles lite viktig akkurat nå. Det blir den først når den begynner å rulle igjen. Da blir det sabla viktig.

Inntil det skjer er han mest opptatt av rettferdighet. At norsk fotball skal ha samme forutsetninger i avbrekket og at klubbene lojalt står sammen om krisen.

Han håper også at fornuften seirer i forhold til helsegevinsten med uorganisert trening i sikre former – som på Bogafjell.

I forhold til toppfotballen ser han ikke for seg at noen vil utnytte seg av situasjonen og mener det snakkes samme språk.
Berntsen har null problemer med å forholde seg til situasjonen.

– Våre utfordringer er en parentes i forhold til samfunnets. Vi må ikke dramatisere.

Om serien kommer i gang 23. mai, og hvordan det vil spille inn for den norske serien, mener han det er umulig å spå om. Toppklubbene er fortsatt klare på at de vil spille en full sesong med cup – og at det er ønskelig å gjøre med publikum.

– Så kan det bli ekstremt hektisk for Viking med E-cup på toppen?

– Utvilsomt. Det kan bli fra to til 12 ekstra kamper. Et vanvittig trøkk og ekstra spesielt for lagene med E-cup.

Store økonomiske utslag

Samtidig erkjenner fotballpolitikeren i ham at korona nok vil få ringvirkninger for fotballen internasjonalt.

Det er naturlig med den økonomiske knekken som vil komme i kjølvannet. Spesielt i det korte bildet.

– Det vil selvsagt kunne komme endringer. Den økonomiske situasjonen globalt sett vil det merkes kolossalt på. Så har samfunnet en tendens til å rette opp ting ganske fort igjen. Jeg tror ikke det vil bli så store endringer på lang sikt.

Liverpool-patriot Berntsen tror at det korte bildet er veldig avhengig av TV-inntektene i land hvor ligaene nå er stanset. Som Premier League. Det er lokomotivet som drypper penger på resten av Fotball-Europa. Dråpeeffekten gagner også et lag som Viking indirekte.

Klubbene i England vil tape så store summer at Berntsen nærmest er helt sikkert på at det vil spilles ferdig av den grunnen – om det så dreier seg om en form for kampleirer uten tilskuere.

– Vår prosentandel på TV-inntekter er ikke i nærheten.

Så minner han om at OL er utsatt. EM også.

– Slike ting får store konsekvenser. Det er enorme omsetninger. Alle merker slikt. Nå er det likevel viktigst å begrense spredningen av viruset mest mulig. Det vil nok også eksplodere noen nye steder. Afrika har vi hørt lite om av forskjellige grunner, sier en bekymret Berntsen.

Viking har selv allerede fått sin første spiller som har pådratt seg koronavirus i Sebastian Sørlie Henriksen. Treneren forteller at ingen andre har meldt om symptomer.

Selv erkjenner han også at han er i risikogruppen. Det kjenner han litt på. Etter treningsleiren i Marbella gikk han på en smell med høyt blodtrykk og sjekk på sykehuset. Berntsen har brent lyset i begge ender lenge. Formen er ikke den beste og fødselsdatoen jobber mot ham.

– Jeg prøver å være så forsiktig som mulig. Holde avstand. Jeg vet jeg er i en alder hvor jeg ikke er den minst utsatte og er nødt til å ta vare på meg selv. Jeg fikk en støkk av det som skjedde etter Marbella og må ta vare på meg selv. Dette er et signal på at råkjøret jeg driver ikke er fornuftig. Jeg merket det alt i fjor. Det ble for mye.

Når fotballen en gang ruller igjen satser Berntsen på at Viking vil komme ut av det som klubb og bedrift uten at konsekvensene blir for store.

– Jeg håper det. At vi kommer i gang igjen som før. Vi har bygget en lokal profil og en lokal identitet. Vi har et lokalt næringsliv i ryggen. Vi bør være godt rustet.

Mer fra Dagsavisen