Sport

Slik skal Viking spille under den nye trenerduoen

Når Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen offisielt overtar Viking etter nyttår blir det fort servert nye fotballretter, med større variasjon, i Jåttåvågen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Jensen er rask med å kaste ut følgende «brannfakkel» i debatten om det svarer seg å velge lik formasjon hver gang:

– Formasjon betyr ingenting for meg og Bjarte!

Der forgjengeren Bjarne Berntsen nærmest utelukkende har holdt seg til tallkombinasjonen 4-3-3, bortsett fra noen varianter av 4-4-2 i diamant før sesongstart og mot de beste 4-3-3-lagene, åpner Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen for langt mer variasjon ut ifra forutsetninger.

Samtidig er duoen veldig tydelige på én ting. Spillestilen, med andre ord typen fotball som ligger bak tallkombinasjonen, skal ikke endres på. Dette skal skje innenfor gitte rammer og med enda større vekt på analyse som bakteppe.

– Vi kommer til å fortsette med samme DNA. Det handler om raske angrep og soneforsvar. Innenfor det vil det være stor fleksibilitet på hvordan vi kan se ut, sier Jensen.

Målet med endringene er klare. De to vil bygge videre på grunnmuren som alt er der.

– Det er sånn i fotball at mellom 50 og 60 prosent av kampene ikke vipper den veien de i utgangspunktet skal i forhold til statistikker, sier «Batty».

Han sikter selvsagt til åpenbare statistiske faktorer som sjanseutnyttelse og ballbesittelse. Dette skal i stor grad handle om hvordan Viking skal få maksimert sin tallutnyttelse. Han har et godt internt eksempel på det motsatte.

– Ser du tiden under Ian Burchnall skulle vi ligget et helt annet sted om vi hadde fått ut de vi skulle.

Så er det langt vanskeligere enn det høres ut til i et spill som både er enkelt og komplisert.

For å klare målet vil teknologi og analyse være helt sentralt. Klubben vil blant annet filme treninger i større grad i regi av et prosjekt drevet av Norsk Toppfotball (NTF) i 2021. Analysene vil også inkludere større involvering av spillerne selv.

– På biten som går på informasjon og analyse har det skjedd en revolusjon siden min tid som spiller, slår Lunde Aarsheim fast.

LES OGSÅ: Nå har Ibrahimaj fått ultimatum av klubben

Mer kontroll

Da laget rykket opp fra OBOS-ligaen, ved å vinne de siste fire kampene i 2018, var måten laget spilte på inspirert av Jürgen Klopp. Det ble tidvis satt et massivt høyt press på svakere motstandere for å sikre raske gjenvinninger av ballen.

I gjensynet med Eliteserien ble laget naturlig nok spilt lavere i veldig mange av kampene. Viking hadde fortsatt evnen til å skru på det høye presset, men ved veldig mange anledninger ble lynhurtige kontringer fra dypet en vel så viktig faktor.

Nå snakker den nye duoen om en «mer moderne» fotball. De ønsker at Viking skal ta det neste steget.

– Vi ønsker å kontrollere kampene i langt større grad og ha flere taktiske grep, sier Jensen.

– Er ikke en fast formasjon i stor grad bundet opp mot rollene i et fotballag – som er en viktig del av en spillestil?

– Definerer du ut ifra det du ser offensivt, eller hvordan det ser ut defensivt, spør Jensen – og kontrer på direkten.

Han mener at selv ganske rendyrkede 4-3-3-mannskap ikke alltid er det. Skraper du bort overflaten finnes flere fasetter.

– Liverpool, med ballen i laget, er et godt eksempel på det jeg mener. De kjører backene så høyt i banen at de nærmest spiller 2-3-5 offensivt – ikke 4-3-3, sier Jensen – for å illustrere hvordan laget ofte skaper overtall.

Bjarte Lunde Aarsheim er også klar på at å «kontrollere kamper» ikke nødvendigvis handler om å ha ballen enormt mye mer enn motstanderen. Det kan skje både med og uten den. Man kan gjerne spille med kontroll også uten ballen.

Det aller viktigste er de kritiske fasene i kampen. Duoen er sikre på at dette er veien å gå om du skal lykkes.

– Å klare å kontrollere kamper er en mye vanskeligere lek med ballen enn uten den. Vi har også tatt kvantesteg mot toppen de siste årene, minner Lunde Aarsheim om.

Han peker på VIF i år som et godt eksempel.

– De har evnen til å kontrollere kamper uten ball. De ligger lavt i presset, men med full kontroll. Så går motstanderne i fellen. De har også knapt sluppet inn mål på dødball i år.

Press er også et konsept som er kraftig endret siden han spilte selv.

– Det lave presset nå er 20 meter lavere enn i «min tid».

Skal ikke drukne

Jensen, som ofte har sammenlignet fotball med sjakk, er opptatt av å søke nye løsninger i et spill som handler stadig mer trekk og mottrekk.

Samtidig ser duoen poenget med det innledende spørsmålet – om hvorvidt endringer ikke kan forvirre spillerne – og få tankene til å gå saktere. De vet at nye spillere også vil spørre om roller og hva de innebærer.

– Vi skal definitivt spille fotball på avtaler også i fortsettelsen, men i visse kamper vil vi ta taktiske grep på forhånd. I bunn skal de ligge en stil og en formasjon som er vår, sier Lunde Aarsheim.

For det Viking gjør skal også trenes på. Grep skal ikke tas på hælen. Spillerne skal for eksempel vite nøyaktig hvordan de skal presse høyt mot 4-4-2-lag. Detaljene skal dyrkes.

– Så skal vi ikke drukne dem, men finne en måte som funker. Det nytter ikke med tre permer når det ikke gjøres på feltet. Litt Rema 1000 må vi ha her, fortsetter «Batty».

I treningsopplegget, som de to har styrt i flere år allerede, blir det ikke store endringer. Mange høyintensitetsspurter innad i kamplike situasjoner vil fortsatt ligge sentralt for å kunne gjennomføre stilen.

– Tankene er mest mulig kvalitet og intensitet i trening. Så er spørsmålet hvordan vi måler det. Det må linkes til rammeverket og være gjenkjennelig inn mot søndag, sier Lunde Aarsheim.

Det er først da vi får svarene på om 2.0-versjonen av Viking-stilen vil fungere i praksis.

Mer fra Dagsavisen