Sport

Slik skal de vekke håndballbyen Stavanger

På tross av at de fortsatt ikke har råd til å ansette noen i administrasjonen har Viking og styreleder Tor Henrik Knutsen en klar plan for hvordan håndballinteressen i Stavanger kan nå gamle høyder.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det nyopprykkede eliteserielaget havnet nærmest i krise umiddelbart etter at opprykket var sikret i vår.

Mye av inntektsgrunnlaget sto i fare grunnet korona og trener Joar Gjerde ga beskjed om at han ga seg. Forsterkningene de hadde håpet på så ut til å være i det blå.

Så falt brikkene sakte, men sikkert på plass i løpet av sommeren.

Kommunen støttet opp med en uventet og ekstraordinær milliongave, Scott Harrington tok over som ny trener, nøkkelspillerne signerte nye kontrakter, alle bortsett fra et par av de rundt 20 sponsorene opprettholdt støtten og flere nye spillere har signert den siste tiden.

LES OGSÅ: Dansk ringrev blir ny spillende assistent i Viking HK

Er realist

Styreleder Tor Henrik Knutsen er likevel realist. Den gamle håndballstorheten skal få kjørt seg i møtet med de beste.

– Nå har ikke troppen samlet seg skikkelig og satt sine mål. Men det er klart at Eliteserien blir tøft. For oss i styret blir nok målet å holde oss. 13 lag skal være med. To går ned. Det handler om å holde to bak seg. Vi kommer nok til å kjempe på nedre halvdel, sier Knutsen.

Han gjør styrelederjobben i klubben på dugnad. Akkurat slik markedsarbeidet utføres på dugnad, spillerne stiller opp på dugnader og mange andre stiller opp frivillig.

Ideelt sett var det nå Viking skulle styrket administrasjonen. Det er et langsiktig og viktig mål å få til. Spesielt en ansatt markedssjef.

Tiden vi lever i tillater det likevel ikke nå. Det er ikke lenge siden klubben ble gjeldfri. Nå må det viktige arbeidet med inntekter utføres av styremedlemmene – og et lite utvalg av frivillige støttespillere. Slik er det også med jobben rundt arrangement og sport. Kun den unge spillertroppen og trenerne får kompensasjon. Ingen velger Viking for pengene.

– Vi har lagt opp et stramt budsjett. Likviditeten er bra. Det gir handlingsrom. Nå skal vi drive forsvarlig forvaltning framover og ikke bruke penger på kort sikt. Vi vet at det kommer utfordringer og sesonger hvor det vil bli tøft igjen.

Mål om 1000 i snitt

For å løfte klubben videre forteller han at det nå jobbes iherdig. Viking vil ha et sponsornettverk – à la Viking FK og Oilers. Knutsen mener det vil være fullt mulig å doble årets budsjett på 1,5 millioner. Nå lever klubben nærmest utelukkende på inntektene fra sponsorer, håndballskoler og dugnader. I framtiden må publikum også med.

– Vi håper å kunne vekke publikum i Stavanger. I år har vi store forhåpninger til derbyet mot Nærbø, men å bygge sponsornettverket er et must for å få dette til å gå på sikt.

For å få gang på publikum har de tatt flere grep. Blant annet har de knyttet seg tettere mot de andre klubbene. Det handler om rekruttering. Om å vekke interessen. Derfor gjennomfører spillerne treninger for unge. De må være forbilder.

– Vi må tenke utradisjonelt for å gjøre sporten interessant for andre målgrupper. Det kommer ikke 5000 på kamp uten videre. I fjor var snittet 300. Målet er mye høyere. Vi har solgt 200 sesongkort og sikter på 1000 i snitt. I kampene mot Nærbø og Elverum håper vi på langt flere enn det tallet.

Fakta:
Hvem: Viking HK
Budsjett 2020/2021: 1,5 millioner kroner.
Trener: Scott Harrington
Styreleder: Tor Henrik Knutsen
Hjemmebane: Stavanger idrettshall
Aktuelt: Rykket opp i eliteserien igjen i vår etter å ha vært nede i 2. divisjon for noen år siden.
Meritter: Ett seriegull og fire NM-gull. Flere E-cup deltakelser.

Mer fra Dagsavisen