Sport

Slik planlegger Viking-sjefen for de forskjellige scenarioene

Viking måtte utsette sin generalforsamling. Det gir samtidig styret litt mer tid til å se på både sportslige og økonomiske konsekvenser rundt koronakrisen. Eirik Henningsen er alt i gang med å legge planer for de forskjellige scenarioene.

Følg RA Sporten på Facebook!

Fredag var han i full sving fra sitt hjemmekontor på Randaberg. Henningsen var med laget til Spania og reiste først hjem sist søndag. Det betyr at han har hjemmekarantene til og med søndag etter regelverket som kom fra helsemyndighetene torsdag. Laget er i karantene til lørdag neste uke ettersom de først kom hjem lørdag uken etter fra Marbella.

– De får treningsprogram av Halvard Øen Grova kommende uke. Det blir nok mye kondisjon og styrke. NFF ga beskjed om at toppklubbene selv kunne avgjøre rundt fellestreninger, men klubbene var samlet enige om at vi skulle sende alle hjem over helgen. For Viking vil neste uke være uten fellesøkter etter det nye regelverket. Samtidig skal det være et nytt møte mandag. Da skal trening for dem som ikke er i karantene være et sentralt tema. Vi skal også diskutere hva vi skal gjøre med akademilagene under elitesatsingen i Viking i forhold til trening, opplyser Henningsen.

Det vil ikke på noe tidspunkt være et tema å permittere spillere så lenge det fortsatt er planer om å starte sesongen.

LES OGSÅ: Vikings generalforsamling utsatt - spillerne satt i karantene

Utsatte generalforsamling

Når det kommer til driften av Viking ble fredagens planlagte generalforsamling utsatt i to uker. Det ble ikke praktisk mulig å gjennomføre. Nå blir det gjort via video og med fullmakter. Dessuten vil to uker gi sittende styre, med Stig Harry Christiansen i spissen, tid til å se på budsjettjusteringer i 2020 som inkluderer krisen.

Viking har alt fått beskjed fra NFF at de kan ettersende lisensregnskapet. Grunnet krisen åpner de på eget regelverk. Forbundet lover også å ordne opp i forhold til UEFA med denne innrapporteringen slik at deltakelse i en eventuell europacup ikke står i fare.

– Så er det selvsagt enormt mye som er usikkert enda. Mandag tar vi en runde med styre på hva som blir adekvate tiltak om ikke viruskrisen får en ende innen rimelig tid.

– Hva kan tiltakene være?

– Det er fortsatt veldig avhengig av om A-laget får trene og om trenerne får utøve sitt yrke. Vi må få alt avklart før noe kan iverksettes. I alle fall så langt det lar seg gjøre. Så må vi få laget økonomiske og økonomiske beredskapsplaner.

– Det snakkes om en sykdomstopp fra mai. Det er tidspunktet serien nå skal starte. Skremmer ikke det vannet av dere?

– Jeg vil ikke bruke så sterke ord. Vi skal forberede oss på worst case, men ikke forskuttere det. NFF er tydelige på at liga og cup skal gjennomføres. Slik er det inntil det eventuell revurderes. Så må vi selvsagt se på de økonomiske konsekvensene ved en revurdering.

Henningsen erkjenner at det får alvorlige økonomiske konsekvenser for Viking om verste scenario slår til og det ikke blir noen sesong i 2020.

– Heldigvis er vi bedre rustet enn på mange år til å takle det.

Samtidig er det klart at om det meste går helt galt vil det meste av gevinsten fra i fjor settes en strek over.

Klubbens egenkapital er vesentlig forbedret etter cupsuksess og spillersalg i vinter. Ser en på det planlagte 2020-budsjettet vil en avlysning av sesongen bety rundt 15 millioner i tap. Største biten er publikumsinntekter. Så kommer det som eventuelt ikke tas inn av sponsoravtaler. Klubben er nå rundt to millioner unna budsjett.

– Mye blir hypotetisk her, men blir det ikke fotball stemmer nok et slik tall. Samtidig er det worst case. Det eneste som er sikkert er at vi må leve med usikkerhet.

LES OGSÅ: Toppfotballen stenges ned og Viking-spillerne sendes hjem

Stadionutbygging er planen

Han setter også sin lit til ekstern hjelp og regner med at staten våkner opp med krisepakker – også til fotballen. Mange klubber lever mye mer fra hånd til munn enn Viking nå.

– NTF og NFF har alt opprettet dialogen med kulturdepartementet om dette. Vi kan ikke tillate at en haug klubber på toppnivå går konkurs på grunn av dette. Jeg håper mange kan stå sammen om skadebegrensning.

– Kan stadionprosjektet, med storstilt utbygging av sørsiden og tak, bli veltet av det som nå skjer?

– Nei. Det tror jeg ikke. Vi har satt av penger til det. Samtidig er det nok noe som kan bli prioritert utsatt om en ekstrem situasjon krever at styret må ha tilgang på ekstra midler, sier Henningsen.

LES OGSÅ: Vikings nye kaptein: - Situasjonen er surrealistisk

Mer fra Dagsavisen