Sport

Slik merker Austbø forskjellen fra 2019

Viking har lekket som en sil hele 2020– til tross for at Iven Austbø (35) har vært strålende helt bakerst hos laget. Kontrasten til 2019 er enorm.

Følg RA Sporten på Facebook!

Når Viking onsdag tar imot Sandefjord på SR-Bank Arena er fasiten at laget har sluppet inn mål i alle kamper, inkludert privatkamper, i 2020. Eneste unntak er 5-0-seieren mot Sandnes Ulf, men da sto Arild Østbø i mål og «reservene» ble sendt på banen.

Austbø, som var keeperen med flest nuller i boken i serien i fjor, har ikke holdt den én gang i år.

– Vi slipper motstanderne til langt flere sjanser enn hva som var tilfellet i fjor. Jeg har også reddet mye mer skudd. Mange av scoringene har kommet fra rundt fem meter. Da er det vanskelig for meg å gjøre noe med det, sier veterankeeperen til RA.

LES OGSÅ: Viking låner ut backtalent til OBOS-klubb

Hoppet opp og ned i sinne

At han er oppgitt skal ingen lure på. Bildene av en rasende Austbø, som hoppet opp og ned i vilt sinne på Intility Arena etter 2–1 lørdag, har gått sin seiersgang i sosiale medier de siste dagene.

– Det klippet er jo egentlig strålende. Jeg var klar over at jeg var sint etter mål, men det var spesielt å se det slik. Faktisk har jeg sendt det videre til alle kompisene mine. Man må jo kunne smile litt av akkurat det, sier Austbø.

Samtidig er alle baklengsmålene alvor. Blodig alvor. Austbø hater å slippe inn mål.

– Og nå er jeg drit lei av å slippe inn i hver eneste kamp. De baller på seg. Så blir det også to og tre.

Han peker på at det først og fremst handler om det kollektive. Laget må forsvare seg bedre.

– Men du har vært veldig god selv nok en gang?

– Ja. Jeg er ganske fornøyd, men mål preger kamper. Som jeg sa til Eurosport i helgen så er det ganske enkelt. Når det ene laget scorer flere mål enn det andre så vinner det kampen.

Han vil likevel ikke svartmale. Austbø mener Viking er på rett vei. Spillemessig har det ikke sett katastrofalt ut i det siste. På tross av nedrykksskjema nå minner han om at det kun er spilt fire kamper. I disse har de også møtt Brann, Bodø/Glimt og VIF. Alle kan ende sesongen helt i toppen.

– På tross av nest sisteplass etter fire kamper er ikke jeg bekymret. Ingen har heller rundspilt oss, minus Glimt i andre omgang. Men nå må vi begynne med å ta trepoengere.

Han vet så altfor godt at godt spill ikke hjelper på tabellen. Austbø var med da nedrykket kom i 2017.

– Det er fascinerende å se på fotballens mekanismer i fri utfoldelse. Gode lag kan tape mange kamper på rad, mens svake lag kan få rekker med seirer. Vi må finne flyten.

Usikker framtid

Onsdag er gamleklubben Sandefjord motstander. Han følger ikke så godt med på laget nå mer, men tror det blir en kjekk kamp mot en motstander mange har dømt ned.

Selv er Austbø på utgående avtale med Viking. På tross av solid spill i snart halvannet år sammenhengende er framtiden uviss.

– Jeg har ikke hørt noe fra Viking om ny kontrakt.

– Du er fortsatt sugen på mer?

– Ja. Nå føler jeg meg så bra at jeg kan holde på i mange år til. Så er det klart at rygg og føtter vil avgjøre når det er slutt. Du får noen slag i kroppen i løpet av årene. Ett kan være nok til å sette punktum om ikke summen av dem gjør det på et tidspunkt. Så må lysten være der. Det er den nå. Jeg føler på ingen måte for å trappe ned ennå.

LES OGSÅ KOMMENTAR: "Alle varsellampene bør blinke nå"

Mer fra Dagsavisen