Sport

Slik kan Sola ta nok et steg

De er i ferd med å bli et topplag i Norge allerede, men både trener Steffen Stegavik og daglig leder John Harald Kåsen er klare på hva som må til om Sola skal spise ytterligere innpå Storhamar og Vipers.

Følg RA Sporten på Facebook!

Rundt én million kroner i økte inntekter. Det vil kunne bidra kraftig til å befeste Solas posisjon som en toppklubb.

Der suverene Vipers har 30 millioner i budsjett, og pengesterke investorer i ryggen, må Sola svare med loddsalg og 6,5 millioner i budsjett inkludert bredden.

Allerede nå får de mye ut av pengene og er drevet godt. Tredjeplassen på tabellen er imponerende. Seieren over andreplasserte Storhamar i NM-semifinalen onsdag viser at den mangeårige visjonen til Sola nå er i ferd med å bli virkelig.

Likevel er de ikke helt der. Da kreves enda bedre forutsetninger. For der Vipers har to fulle landslag må Sola stole voldsomt på få spillere. Bredde og profesjonalitet er den store forskjellen.

LES OGSÅ: Solas semifinalemotstander er trukket

Kreves millionen

Sportslig suksess vil bare indirekte kunne utjevne forskjellene. Cupen gir 50.000 til vinneren og 25.000 til tapende finalist. Spill i Europa er nærmest et tapsprosjekt.

Det er på markedssiden, og i økt verdi, Sola må hente inn forspranget.

– Hever vi budsjettet bare med en million er vi helt i toppen, mener daglig leder John Harald Kåsen.

Lønnsbudsjettet til A-laget er rundt to millioner kroner nå. Malin Holta og Camilla Herrem står for mye av dette og har rundt 80 prosent ansettelse i klubben. De andre ligger på rundt 40 prosent og har jobb og skole utenom.

Til tross for korona mener Kåsen det er muligheter med suksess på banen.

– Marked er fundamentet som må ligge i bunn for å kunne satse mer. En million ekstra ville kunne gitt et par klassespillere inn og mer av den nødvendige bredden, sier Kåsen – som forteller at to sponsorer nylig har meldt seg selv i kjølvannet av suksessen.

Det realistiske nå for Sola er neppe å utfordre Vipers, men å melde seg fast på i medaljekamp. Det må skje steg for steg, men treneren bekrefter at de ikke nødvendigvis er langt unna.

– Vi kunne fått enda mer ut av en slik sum som Kåsen nevner. Tre-fire spillere. Så godt tjener du ikke i norsk håndball. I tillegg kunne vi kjøpt fri eksisterende spillere mer. Det er det som kreves for å ta neste steg. Økt profesjonalisering, sier Steffen Stegavik.

Sentrale kan forsvinne

Det første Sola uansett må sikre nå er at ikke laget må bygges på ny igjen. Både Malin Holta, Kristina Novak og Martine Wolff har utgående avtaler. Det er tre nøkkelspillere.

– Vi ønsker å gi oss selv tid. Derfor vil vi gjerne ha avklaringer rundt hva disse vil allerede i desember. Så er det sånn om at noen ikke vil være med er det lite vi kan gjøre. Vi har betingelsene vi har. Får vi nei nå, så har vi tid til å finne erstattere, sier Kåsen.

Han tror også det er mulig. Det har Steffen Stegavik sørget for.

– Han har drevet utrolig god reklame for prosjektet vårt med disse resultatene og han er med neste år, sier Kåsen.

Mer fra Dagsavisen