«Slik kan koronapausen slå inn for Viking »

KOMMENTAR: Hvordan og hvor mye vil pausen ha påvirket Viking sportslig om de får grønt lys torsdag?

Følg RA Sporten på Facebook!

Siste gang de mørkeblå var i aksjon i en trening med fysisk kontakt og motspill var torsdag 12. mars. Økten ble avsluttet kun kort tid før Erna Solberg stengte ned Norge. I dagene fram til 1. april trente spillerne kun for seg selv. Det ble mye løping rundt vann og fysisk trening. Neppe mye fotball.

Siden den gangen har laget trent organisert, men under restriksjoner på avstand og antall.

LES OGSÅ: Positive europa-signaler for Viking

Den viktigste delen som forsvinner med utelukkende denne type trening er motspill. Den kanskje viktigste delen av fotball er mer eller mindre fjernet. I perioden er det tre punkter spillerne faktisk har hatt muligheten til å bli bedre på. Det er teknikk, kondisjon og styrke. Så hjelper det fint lite om du ikke klarer å sette eventuelle forbedringer på disse områdene inn i åpent spill.

Om Viking har trent godt og smart kan de likevel ha gitt seg selv bedre forutsetninger for å få bedret motspill og samhandling.

Så er det ikke til å stikke under en stol at det var motspill og samhandling som var den viktigste delen fram mot seriestart da norsk fotball ble satt på vent. Laget slapp inn mål i samtlige av treningskampene i vinter. De var samtidig ikke i nærheten av å skape like mange klare sjanser offensivt som klubben gjorde i fjor.

De regjerende norgesmesterne begynte å få meget dårlig tid til å sy det kollektivt sammen da pandemien satt inn. Det var grunn til bekymring. Tiden til å ta tak i manglene blir ikke noe bedre av at en eventuell oppkjøring nummer to blir meget kort.

LES OGSÅ: Duket for årets viktigste kamp for norsk toppfotball

Hvordan dette til slutt vil slå ut, dersom sesongen nå kommer i gang i sommer, er umulig å spå presist om. Man kan bare resonnere og forsøke seg på logikk. En så spesiell inngang til en fotballsesong har vi aldri sett før. Det kan fort slå ut i resultater som gir en tabell som er enda mer klin kokos enn hva som er normen i den norske Eliteserien.

En god start vil spille ekstremt mye mer inn enn normalt. Et kampprogram, tettere enn trafikken i Tjensvollkrysset, vil også sette helt andre krav til rullering i stallen. Dette var Viking gode på i fjor, men husk at de nå nok får Europa-spill på toppen av et helt vanvittig program på hjemmebane.

Så er det også et ekstremt interessant tankeeksperiment å spå om hvordan dette vil slå inn for enkeltspillerne i Viking. Både mentalt, fysisk og ferdighetsmessig.

Det vi nesten med sikkerhet kan slå fast er at en mann som Axel Óskar Andrésson har kjøpt seg selv tid etter skaden.

LES OGSÅ: Slik tror Østenstad korona vil påvirke fotballen

En som fort kan lide er veteran Johnny Furdal. Ballgeniet virket å være i sitt livs form. Det var nå han skulle ta eliten med storm. Men hvor mye er det igjen før utløpsdato nås og den fysiske kurven peker feil vei? Det som er sikkert er at det er verdifull tid han har mistet. Furdal er også en mann som har spisskompetanser som behøver motspill.

Det som blir aller mest interessant å se når vi kommer i gang er de yngste. Store steg kan tas på kort tid. Fysikk og størrelse er ofte det som mangler.

Jeg gleder meg blant annet til å se hvor talenter som Sondre Auklend står nå om det blir spill i juni. De kan ta store steg på veldig kort tid.

LES OGSÅ: Tidligere Viking-keeper i tysk skandalevideo