Sport

Slik jobber Vikings mentaltrener for å snu den leie trenden

Den minst omtalte i Vikings trenerteam er definitivt Frank Heggebø (36). Mentaltrenerens jobb er desto viktigere nå med Molde på menyen – og en urovekkende tabellsituasjon som gnager i hodet.

Følg RA Sporten på Facebook!

Sesongstarten har vært alt annet enn Viking hadde ønsket seg. Fem poeng på syv kamper er på skjema til nedrykk. Den eneste grunnen til at de regjerende norske mesterne «kun» ligger på kvalifiseringsplass er at Start og Aalesunds resultater kort og godt har vært katastrofale.

For en gruppe og et trenerteam i Viking – som har hatt nesten sammenhengende suksess i to år – er det selvsagt ikke enkelt å takle de enorme kontrastene, men det har de denne sesongen fått profesjonell hjelp til i form av Frank Heggebø.

Mentaltreneren, blant annet med bakgrunn fra Olympiatoppen og skilandslagene, er med rundt flere av treningene hver uke.

Der kan han observeres mens han mingler rundt og plukker litt i det mest dyrebare spillerne har foruten beina – nemlig hodene.

Han er også tydelig på hvordan motgangen nå skal møtes.

– Vi må angripe dette med å være konstruktive. Nå må vi stå sammen. Det handler om å støtte hverandre, sier Heggebø til RA.

Når skuffelsene kommer tett er svaret på å bearbeide dem helt logisk og like enkelt som Rema 1000-reklamene.
– Å tape kamper ER tungt for disse spillerne. Så handler det om at du ikke kan dvele for mye ved ting. Det er noe vi kollektivt jobber med hele tiden.

LES OGSÅ: Nå vil Viking-treneren se etter forsterkninger

Roser spillerne

Heggebø har akkurat sittet i spillerboksen en halvtime for å drøse med blant annet Axel Oskar Andresson. Klubbens mentaltrener opererer langt ifra det klassiske bildet av mange vil ha av en psykolog. Det er ikke slik at spillerne bestiller en time og så sitter de i stolen på kontoret hans.

Heggebø framstår ekstremt uformell i stilen. Han stiller opp for dem som måtte ha behov for en prat og han tar også tak i ting han ser selv.

– Ingen her er happy dagen etter et tap. Det sier seg selv. Så opplever jeg fortsatt spillerne som konstruktive. De er fortsatt stabile i humøret og de ser framover. Det er godt jobbet, slår Heggebø fast.

Akkurat på samme måte som spillerne i Viking har forskjellige kvaliteter på banen har de også det i hodet. Da kreves også forskjellig inngang for å komme under huden på dem. Så vil også noen ha større behov enn andre.

– Jeg jobber veldig individuelt fra person til person. Noen er jeg tettere på enn andre. Så prøver vi også å være i forkant noen ganger. Enkelte situasjoner kan være krevende.

LES OGSÅ: Dette mener Berntsen skal til for å snu motgangen

En del av trenerteamet

– Jobber du mye med den mentale biten hos trenerne også nå?

– Jeg er jo en del av trenerteamet! Selvsagt snakker vi. Dette er noe vi står sammen om, sier lysluggen.
Mandag sa hovedtrener Bjarne Berntsen at det var det samme trenerteamet fikk sin virkelige test sammen med denne gruppen. Heggebø er helt enig. Det er i motgang en må vise hva en er laget av.

– Nå handler det om å bevare den offensive tankegangen og roen for trenerne. Det er fortsatt lenge til jul. Vi skal ikke være urealistiske, men heller ikke miste hodet.

Etter tapet mot Odd på overtid søndag sa trener Bjarne Berntsen følgende:

– Jeg tror kun gode opplevelser kan få bort feilene og endre situasjonen vår.

Selvtillit er ferskvare

Mentaltreneren bekrefter utsagnet. Du kan ikke snakke deg ut av uføret alene. De gode opplevelsen, følelsen av mestring, må tilbake.

– Så det er ikke slik at dere bare kan sette videoen av cupfinalen «på repeat» – så vil godfølelsen og selvtilliten komme tilbake?

– Nei! Det er ikke så enkelt. Det må bygges på en god opplevelse. Det må erfares, sier Heggebø – og peker på at ferskvare gir den klart beste effekten.

Kanskje kan Viking få det til når det er minst ventet mot Molde onsdag?

I så fall vil mentaltreneren definitivt få noe å bygge på for fortsettelsen.

Molde har nemlig ikke avgitt poeng hjemme i 2020. Forrige sesong vant de 13 og spilte uavgjort to ganger. Faktisk må man til august 2018 for å finne deres siste hjemmetap.

Mer fra Dagsavisen