Sport

Slik forklarer sjefen hvorfor Oilers sliter

Taper Oilers mot VIF lørdag er tangering av klubbhistoriens svakeste seriestart et faktum. Trener Todd Bjorkstrand har få problemer med å peke på hva som er galt – og hva som kan være grunnene.

Følg RA Sporten på Facebook!

Kontrastene fra 2019/2020-sesongen kunne knapt vært større. Da vartet Oilers opp med klubbhistoriens lengste seiersrekke fra direkte startgropen.

Tap lørdag betyr, ifølge statistikkansvarlig Trygve Svendsen, tangering av bunnrekordene fra 2017/2018-sesongen og 2007/2008-sesongen.

Begge ganger tapte Oilers tre av sine første fire kamper. Begge ganger endte det hele også med trenerskifter hvor Gunnar Johansson og Pål Gulbrandsen ble ofret.

LES OGSÅ: Morley - Vi har en stor jobb å gjøre

Oppkjøring til besvær

Forhåpentligvis gjentar ikke historien seg, men det som er sikkert er at Oilers ikke har sett ut som Oilers så langt. Det til tross for et meget godt lag på papiret.

Todd Bjorkstrand hadde fredag fått sovet på skuffelsen og analysert litt etter tapet for Lillehammer. Hvor skoen trykker er ikke så vanskelig å peke på. Laget er ikke gode nok i overtall, de er ikke gode nok i undertall – og spillet fem mot fem sitter ikke. Oilers evner ikke å trykke motstanderen bakover slik vi er vant til å se.

– Dette er hockey og du må finne måter å vinne på. Når du leder 2-0, slik som vi gjorde torsdag, skal du ikke kaste det bort, erkjenner Bjorkstrand overfor RA.

Enda mer interessant enn å peke på hva som er galt er det å grave i hvorfor det er galt. Stjerneangriper David Morley sa dette etter tapet mot Lillehammer:

– Akkurat nå kjennes det litt ut som i mitt første år her i Oilers. Vi blir bare jagende rundt og det sitter ikke helt.

Trener Bjorkstrand er tilhenger av å snakke om prosess i stedet for resultater. Når RA under på hvor mye den svært uvanlige koronaoppkjøringen har hatt å si våkner Oilers-sjefen.

– Jeg liker ikke å komme med unnskyldninger, men jeg ville ikke snakket sant om jeg sa at den spesielle oppkjøringen ikke spiller inn.

Kampantallet har vært lavere, motstanden svakere og flere spillere har manglet.

Med profiler som Mathias Trettenes og kaptein Kristian Forsberg ute må han også lære opp nye fjes i spillestilen. Det tar tid.

– Kamper som den mot Storhamar og den mot Lillehammer hadde vi sannsynligvis vunnet i fjor, erkjenner han.

– Er du bekymret?

– Nei. Man ønsker selvsagt ikke å få en start som nå, men dette skal vi få til.

Tok grep fredag

For å snu det er det kun hardt arbeid fra dag til dag som gjelder. Fredag grep Bjorkstrand fatt i flere av manglene. Blant annet ble overtallet drillet og spill fem mot fem ble terpet på.

– For meg handler det ikke om å vinne eller tape. Det handler om å spille på rett måte. Gjør vi det vil det gi oss gode muligheter til å slå Vålerenga, slår den metodiske Oilers-treneren fast.

Også stjerneangriper David Morley er klar i talen før VIF-kampen. Noen tangering av klubbens verste seriestart vil han ikke ha.

– I fjor gjorde vi den beste sesongstarten i klubbens historie. Vi ønsker absolutt ikke å sette den motsatte rekorden året etter, sa Morley torsdag.
Oilers har for øvrrig Andreas Klavestad tilbake på isen etter skade mot VIF lørdag. Daniel Bøen Rokseth og reservekeeper Jonas Wang Wikstøl er fortsatt ute.
Nykommer Chad Costello har ankommet byen og trener nok mandag. Han ble testet for korona før avreise og ved ankomst Sola.
– Så får vi se hvor fort han kan bli aktuell for kamp. Jeg må prate litt med ham om det og vi får ta det litt dag for dag, sier trener Todd Bjorkstrand.

Mer fra Dagsavisen