Sport

Slik forklarer Berntsen hvordan kontrastene kunne bli så store

Han har gått fra kongepokal og Kniksenprisen til en situasjon hvor mange vil ha hodet hans på et fat en halv sesong etterpå. Nå åpner Bjarne Berntsen (63) opp om hva han har gjort feil – og hvordan alt kunne snus på hodet så fort.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Alle trenere liker bedre den andre enden av skalaen. Så er det nå vi må vise hva vi er laget av for å snu dette. De fem-seks neste kampen er nøkkelen. Etter det er det bare ti kamper igjen. Da er det mindre tid igjen å reparere det på. Nå må vi vise positiv endring, sier Berntsen til RA.

Den stadig mer pressede Viking-treneren speider ut over et solbadet SR-Bank Arena. Han har akkurat ledet onsdagsøkten i denne merkelige koronasesongen.

Hvorfor det har gått så mye dårligere i år er et spørsmål som selvsagt har flere svar. Berntsen brekker likevel svaret ned til en ting – hvor flere andre omstendigheter spiller inn som underliggende.

– Fordi vi er alt for ujevne. Vi går fra det veldig gode til det veldig dårlige. Toppnivået er meget bra, men bunnivået vårt er mye lavere enn det var i fjor.

Når Berntsen skal gi et godt svar på hvorfor det er blitt slik mener han hovedgrunnen er todelt.

– Noe av det handler om at de andre lagene er langt mer klare over våre styrker og svakheter. Samtidig har vi selv gjort en del feilvalg.

Resultatet av svingningene er baklengsmål. Viking er ikke i nærheten av å være så gjerrige som i fjor. Berntsen har utallige ganger pekt på at nøkkelen til tre poeng for Viking er å holde nullen.

LES OGSÅ: Viking-dynamoen er alt annet enn en stereotyp fotballproff

– Ingen unnskyldning

Normalt hater Bjarne Berntsen å snakke om skader. Han prater nærmest utelukkende om spillerne som er tilgjengelige. Overfor RA erkjenner han likevel at savnet av spillere i sentrallinjen selvsagt merkes.

– Det er ingen unnskyldning, men kanskje en faktor til forklaring. I fjor var Sondre Bjørshol kanskje vår aller beste forsvarer. Han har ikke spilt et minutt i år. Iven Austbø var muligens seriens beste keeper. Han er også ute. Det er ikke til forkleinelse for noen av de andre, men klart det merkes. Så forsvant også Thorstvedt og Tripic. Da har du tatt bort fire nøkkelspillere.

Den som er nærmest en retur nå er nok Iven Austbø. Berntsen håper keeperen er klar igjen etter landslagspausen. Samtidig planlegger treneren å gi spillerne egentreningsprogram i noe av den luken på 14 dager. Han tror det kan være smart å være borte fra hverandre litt nå. Det har ikke Viking vært siden oppstarten etter koronastengingen av landet. Den normale sommerferien ble tatt ut da.

– Alle kan peke på tabellen og si at dere sliter, men hvordan evaluerer du som trener hvor dere egentlig står ut over det?

– Jeg hadde vært veldig bekymret om vi ble utspilt og samtidig ikke skapte sjanser. Sånn er det på ingen måte. Nå spiller også det psykologiske aspektet mye inn her når du mister seirer i slutten av kampene.

Det siste har skjedd både mot AaFK og Stabæk i de to siste kampene. Treneren måtte tåle mye kritikk for valgene om skifter i siste kamp. Mange stusset over at Tommy Høiland og Sondre Auklend ble kastet innpå når Viking skulle forsvare en ledelse.

– Mot AaFK kjørte vi inn en ekstra stopper i den situasjonen. Da skapte de lite før straffen, men det gjorde ikke vi heller. Mot Stabæk ville vi prøve å drepe kampen med 4–2 i stedet. Derfor satte vi inn to av våre beste offensive kort. Ingen må tro at det ikke ligger vurderinger og tanker bak. Så lykkes du noen ganger. Andre ganger ikke med disse valgene.

Angrer to ting

– I selvransakelsens navn; er det noe du angrer på i inngangen til denne sesongen?

– Selvsagt. Alt kan gjøres bedre. Vi har en tropp som har bevist at den er god, men realiteten er at vi ligger der vi gjør.
Treneren blir litt tankefull og stille. Så åpner han opp:

– Vi skulle nok ikke rullert så mye på laget i vinter. I stedet skulle vi kjørt inn en stamme og vist kortene våre tydeligere. Så var det nok ikke spesielt fornuftig å prøve ut 4-4-2 så tett opp mot seriestart.

Så følger han direkte opp sitt eget utsagn med følgende «brannfakkel» etter flere år med samme formasjon;

– Jeg er slett ikke sikker på at dette er en 4-3-3-stall på sikt.

Berntsen er opptatt av internasjonale trender og peker på at de beste lagene sjeldent henger seg opp i tallkombinasjoner. Disse behersker flere måter å spille på.

– Utførelse og gjennomføringskraft er mye viktigere.

Denne uken har han latt seg imponere og fascinere av å se hvordan Bayern feide over Barcelona. Fotballen er snart tom for luksusspillere. Når gode lag møtes er det ikke nødvendigvis de beste som vinner. Det er laget som løper mest og smartest.

På samme tid lar han seg også imponere av Glimt her hjemme og hvordan de rendyrker 4-3-3 og er ekstreme på å hente folk inn for å fylle spesifikke roller. I framtiden mener han Viking må bygge en stall med det som passer dem best. Så skal selvsagt aggressivt sonespill og gjenvinning ligge i bunn for spillestilen som nå.

– Sliter du med å kombinere midtbanen i 4-3-3 nå?

– Nei. Vi har masse midtbanespillere.

Muligheter i markedet

8. september kommer uansett den første muligheten til å endre i dagens stall. Berntsen har tidligere signalisert at de kan være åpne for å handle, men at det avhenger av skadesituasjon og hva som er tilgjengelig. Skal det handles må det være spillere som kan styrke laget – ikke stallen.

– Fortsatt avhenger denne logistikken av skader. Nå nærmer blant annet Even Østensen seg. Han var god før han ble skadet.

Berntsen mener de nå er godt orienterte i markedet og roser klubbens speidernettverk. Viking har alternativer de kan gå for nærmest på alle plasser.

– Hvordan er egentlig markedet nå i en koronaverden hvor stallene slankes? Er det ikke mulig å finne gode bosmanspillere?

– Jo. Det er ikke umulig. Vi ser også etter spillere i det norske markedet som blir det etter sesongen.
Foreløpig har de likevel ikke foretatt seg noe i mer konkret retning.

– Hva med spillere ut?

– Det skal mye til for at vi kvitter oss med noen nå. Da skal det være veldig gunstig for Viking økonomisk, avslutter Berntsen.

Mer fra Dagsavisen