Sport

Slapp løs 17-åringen: – Det hadde vært lett å safe der vi ligger

På tross av den svake tabellsituasjonen valgte Bjarne Berntsen å slippe løs stortalentet Sondre Auklend (17). Han tok tømmene og bidro til et langt friskere Viking. Likevel ble det kun med ett poeng.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

For aller første gang fikk den offensive midtbanemannen prøve seg fra start i Eliteserien. Tre minutter brukte han på å presentere seg. Auklend dro av to-tre mann på råfrekt vis nede ved linjen og fikk de fåtallige publikumet til å gispe.

– Jeg gikk på banen for å ha det gøy å gjøre det jeg er god på. Da må jeg jo prøve meg, sier Auklend til RA.
Akkurat det har han rett i. Lysluggen gjorde det han har vist seg så god på i juniorfotballen også på seniornivå. Han fikk ting til å skje med sine driblinger, smarte pasninger og evnen til å få kroppen foran motstanderne. Ferdighetene fungerer. Også på det høyeste norske nivået.

LES OGSÅ: Slik var Viking-Mjøndalen

En milepæl i karrieren

Etterpå smilte han. Til tross for at det kun ble ett poeng var dette en milepæl i karrieren. Å få prøve seg fra start, i en svært sentral rolle, viser at treneren har tillit.

– Dette var utrolig gøy! Absolutt en milepæl. Så syns jeg at jeg gjorde en god kamp. På samme tid er jeg 17 og har mye å lære.

– Det skjedde ting når du var involvert. Spesielt før pause?

– Jobben min på banen er å få ting til å skje. Så ble jeg sliten i beina utover i kampen. Disse minuttene er uansett utrolig gode å ta med. Det er noe annet enn et innhopp.

Auklend viste seg fram med flere meget gode pasninger. Spesielt ved en anledning kunne han fort hatt målgivende med en stikker, men Kristoffer Løkberg skjøt utenfor via en fot.

– Hva tenker du om nivået?

– Det er høyt. Vi møtte et kynisk Mjøndalen. Samtidig følte jeg fikk ut det jeg er god på også her.

– Hva tenkte du da du fikk beskjeden om at du skulle starte?

– At det var kult. Jeg ble ikke nervøs og spilte med lave skuldre. Det hadde kanskje vært annerledes om det var 16.000 her, sier Auklend.

Ikke redd for å gamble

Trener Bjarne Berntsen var også meget godt fornøyd med hva han fikk fra unggutten.

– Det hadde vært lett å la være å gamble på en 17-åring i situasjonen vi er i, sier en fornøyd trener.

Treneren er enig i at Auklend gir Viking litt av det de har mistet med Zlatko Tripic. Selv om de er helt forskjellige spillertyper har også Auklend evnen til å få ting til å skje med pasningene, vendingene og evnen til å få kroppen foran.

– Så er det selvsagt stor forskjell på fysikken deres selv om det er likheter.

Selve kampen mente Berntsen var et stort framskritt fra de to første.

– Det var godt å få det første poenget. Vi lignet mer på oss selv, sier han.

Kampbildet var ikke uventet preget av et Viking som hadde mye ball og et Mjøndalen som kontret og satset på dødballer. Dessverre var Viking litt for upresise – og muligens litt uheldige i et par straffesituasjoner som involverte Veton Berisha.

Spesielt de siste 20 minuttene av 1. omgang skapte Viking en del farligheter. Da hadde en annen debutant fra start våknet.

– Jefferson de Souza startet svakt, så våknet han. Dessverre dro han litt på låret utover i andre omgang. Da våget vi ikke bruke ham mer, sier Berntsen.

Bell ble kåret til dagens Viking

Den tredje debutanten fra start var Joe Bell. Han ble kåret til dagens Viking. I sin opprinnelige rolle som anker, med Kristoffer Løkberg skjøvet opp som indreløper, viste han helt andre takter.

– Han var veldig god. Dette er hans beste rolle, sier treneren.

Selv var han godt fornøyd.

– Dette var bra. Det er vanskelig etter to strake tap, men vi så mye bedre ut i dag. Vi skapte ganske mye. Spesielt før pause. For min egen del er Eliteserien et nivå opp fra college. Da er det nok best å spille i rollen som er den jeg er mest vant med. Jeg var mer komfortabel, sier Bell.

Likevel ble det med det ene poenget for Viking og nå venter VIF i neste runde lørdag.

Kampfakta og Vikingbørsen:
Viking – Mjøndalen 1–1 (1–1)
200 tilskuere
Mål: 0–1 Shuaibu Lalle Ibrahim (19), 1–1 Veton Berisha (str. 41).
Dommer: Kai Erik Steen, Gneist.
Gult kort: Veton Berisha, Rolf Daniel Vikstøl, Tommy Høiland, Viking, Markus Nakkim, Shuaibu Lalle Ibrahim, Mjøndalen.
Viking (4-3-3): Iven Austbø 5 – Fredrik Torsteinbø 5, Runar Hove 5 (Adrian Pereira fra 69.), Viljar Vevatne 6, Rolf Daniel Vikstøl 6 – Sondre Auklend 6 (Sebastian Sebulonsen fra 81.), Joe Bell 6, Kristoffer Løkberg 4 (Tommy Høiland fra 75.) – Ylldren Ibrahimaj 4, Veton Berisha 6 (Zymer Bytyqi fra 81.), Jefferson De Souza 5 (Even Østensen fra 76.).
Mjøndalen (4-4-2): Sosha Makani–William Sell, Markus Nakkim, Sondre Solholm Johansen, Vetle Dragsnes–Lars Olden Larsen, Stian Aasmundsen (Joackim Olsen Solberg fra 71.), Christian Gauseth (Sondre Liseth fra 76.), Tonny Brochmann (Alexander Betten Hansen fra 87.)–Fredrik Brustad (Martin Rønning Ovenstad fra 46.), Shuaibu Lalle Ibrahim (Andreas Hellum fra 87.).

Mer fra Dagsavisen