Sport

Sjokkansettelsen: Dette er Vikings nye sjef (29)

For de fleste var det en bombe at Eirik Bjørnø ble ansatt som ny daglig leder i Viking AS. Samtidig var det kanskje ikke like overraskende blant alle på innsiden.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Hans avtroppende sambygding Eirik W. Henningsen innrømmer overfor RA at det nok var han som spilte inn Bjørnøs kandidatur til styret. Han erkjenner også at han fra Bjørnø ble ansatt hadde en tanke om at han kanskje kunne vokse inn i en slik rolle.

– Da det skjedde i 2017 hadde jeg ingen planer om å gi meg selv, men det er klart at jeg lenge har sett et stort talent vokse fram, sier Henningsen.

Styreleder Thor Steinar Sandvik har ikke et eneste sekund vært i tvil om at Bjørnø er rett mann for å ta Viking videre. Det skjønte han fort etter å ha gjennomført en grundig kartleggingsrunde av klubben som ny styreleder. Allerede før han formelt ble valgt inn visste han at Henningsen ville ut. Sandvik hadde håpet han kunne få ham til å sitte litt lengre, men fant raskt ut at det å finne en ny daglig leder ble en oppgave som måtte tas tak i. Styret pekte raskt på 29-åringen. Et internt opprykk.

Styreleder Thor Steinar Sandvik i Vikings AS er helt trygg på at de nå har gjort det rette valget i å fnne Eirik W. Henningsens etterfølger. Foto: Espen Iversen

– Rundene hvor vi så på hvordan det jobbes viste raskt at vi ikke kunne ansette noen med hvit skjorte og slips. Bjørnø pekte seg svært tidlig ut. Hadde ikke vi tatt ham ville noen andre gjort det, sier Sandvik.

LES OGSÅ: Viking-sjefen går av - har ansatt ung talent

– Et kjempetalent

Han beskriver Vikings nye sjef som et kjempetalent. Han skal nå lede et ungt team med pågangsmot. Samtidig vet han godt at det å lede Viking i solskinn er ganske rett fram. På skyggesiden er det verre.

– Og de tidene vil også komme. Nå handler det om å bygge erfaring på ham. Det har vi folkene her til å hjelpe ham med. Jeg er helt trygg på dette, sier Sandvik.

Styrelederen oppjusterte torsdag også stillingen til et annet talent. Markus Grass er ny økonomisjef i Viking.

Bjørnø har de siste årene jobbet med de langt eldre parhestene Kjartan Salvesen og Børge Moi Nilsen i markedsavdelingen.

– Hvordan blir det å få yngstemann som ny sjef?

– Dette har egentlig vært en fantastisk prosess. Vi i administrasjonen er veldig glade for at vi tenker ungt og talent også her. Denne ansettelsen gjør at vi kan videreføre det vi har startet med. At jeg skal ledes av noen yngre enn meg måtte komme. Jeg begynner å bli gammel. Så er det jo sånn at både Børge Moi Nilsen og jeg styres av konene våre allerede. Dette skal gå veldig bra, sier klubbens markedssjef  Salvesen– og ler godt.

Må si opp trenerjobben

Hovedpersonen selv har for alle de rundt klubben for lengst pekt seg ut som en entusiastisk, kunnskapsrik og dyktig leder for privatmarkedet de siste årene. Han er ekstremt flink med mennesker og løsningsorientert av natur.

29-åringen har ikke bare samme fornavn som avtroppende leder. Han kommer også fra Randaberg. På privaten er han gift og trener også bygdens fotballag på fritiden.

– Men jeg må nok levere oppsigelsen der i kveld. Det lar seg ikke kombinere, erkjenner han.

Bjørnø har fem års bakgrunn fra USA hvor han gikk på college og spilte fotball. Han er selverklært sportsidiot og er også glad i å stå på ski.

At han nå får byens mest medieomtalte jobb, kanskje ved siden av ordføreren og klubbens trener,  beskriver han som skrekkblandet fryd.

Bjørnø erkjenner likevel at det å bli daglig leder i Viking en gang ikke var en tanke som var helt fremmed. At det skulle skje så fort beskriver han likevel som et sjokk.

– Man har alltid ambisjoner, men dette kom mye tidligere enn jeg hadde drømt om. Jeg husker ikke engang samtalen med Thor Steinar Sandvik da jeg ble spurt. Så fikk det modnet seg.

Fikk klem av Berntsen

Torsdag morgen skjønte han for alvor at han hadde den nødvendige støtten etter et møte med Bjarne Berntsen.

– Jeg fikk en god klem av Bjarne og beskjed om at jeg kunne ringe ham til alle døgnets tider ved behov.

For Bjørnø erkjenner glatt at han ikke kan alt. Det er han ydmyk overfor. Han må tilegne seg kunnskap underveis og suge til seg det han kan fra mer erfarne aktører i teamet rundt.

– Hva er visjonen din med Viking?

– Oi! Nå kommer de vanskelige spørsmålene. Etter hvert må jeg selvsagt sette mitt preg på dette. Blant annet for å vinne supporternes respekt. Samtidig er jeg veldig klar på at min førsteprioritet vil være å være åpen og folkelig i veien videre. Så må det tas noen steg. Man må være offensiv og ta dette videre – selv om tilstanden er ganske god nå.

– Du er selv fotballtrener. Vil du klare å holde deg unna sport?

– Det er klart at jeg har min store fotballinteresse og engasjement i bunn, men jeg har ikke nok kompetanse til at jeg skal legge meg opp i treneren.

Det han likevel lover er at Viking skal fortsette i samme spor. Det skal satses lokalt, talenter skal få muligheten til å vokse og han lover å trykke på for å gi dem muligheten til å utvikle seg.

– Hva skjer den dagen du må sparke en Bjarne Berntsen?

– Vi har overhodet ingen planer om det! Så kan selvsagt det veiskillet komme en dag. Da er det uansett styret som må ta en endelig avgjørelse – selv om en daglig leder nok også blir hørt. Jeg tror du kommer langt med gjensidig respekt og ærlig kommunikasjon i slike prosesser.

Bjørnø er ekstremt ydmyk over å få en slik sjanse i en alder av 29. Så vet han at en daglig leder i Eliteserien for litt siden i snitt holdt i 1,7 år. Jobben han skal inn i nå er beintøff. For å si det enkelt.

– Så er det nok kanskje en endring på gang der. De sitter nok litt lengre nå. Jeg har uansett ambisjoner om å gjøre noe med det.

– Hva er det som gjør det så god at du er klar for dette allerede nå?

– «All in»-holdningen min. Så tror jeg at jeg er flink på å få de rundt meg til å føle at de blir hørt og sett. På toppen av det har jeg som mål å jobbe hardere enn alle andre.

Fakta:
Navn: Eirik Renberg Bjørnø
Født: 9.desember 1990
Fra: Randaberg
Bor: Tasta
Sivilstand: Gift med Kristina Bjørnø Renberg
Utdannelse: Mastergrad i kommunikasjon ved Long Island University, New York
Erfaring: Leder privatmarked i 3 år og 2,5 år i Telia.
Fotballbakgrunn: Trener i Randaberg. Har spilt for Randaberg, VBK,  Sola og Orlando City. I sistnevnte klubb var han i stallen, men fikk ingen A-kamper i MLS.

Mer fra Dagsavisen