Sport

Sannheten om Austbøs skade

Skaden som har holdt Iven Austbø (35) ute i over to måneder var langt fra noe «vanlig» overtråkk. Etter å ha gjort comeback på feltet åpner han opp.

Følg RA Sporten på Facebook!

Onsdag var Vikings normalt klare førstevalg mellom stengene tilbake i vanlig fotballtrening med lagkameratene for første gang. Fortsatt kjenner han ankelskaden. Spesielt når han sideforskyver og sparker ballen.

– Det går fint ettersom jeg teiper det opp, sier han til RA.

Han var glad for å endelig kunne spille fotball igjen.

– Det kjentes greit ut. Jeg har hatt noen keeperøkter også nå, men dette var den første vanlige fotballtreningen med de andre. Det kjennes stadig bedre ut.

LES OGSÅ: Derfor er Vikings tredjekeeper så glad i rekorder

– Skulle ikke fullført

Når RA presser på litt kommer også erkjennelsen av det de fleste egentlig har forstått.

Skaden var langt mer alvorlig enn først antatt – og han skulle nok aldri ha fullført de siste minuttene mot Start i Kristiansand.

– Et av leddbåndene i ankelen var revet av og to var delvis avrevet. Det verste var likevel såkalt «bone bruise» (mikrofraktur). Det får du når beindeler regelrett skraper mot hverandre. Dette var ganske mye verre enn først antatt, sier keeperen – og illustrerer med hendene hvordan det skjedde.

Dette er ikke like alvorlig som brudd og viser ikke på vanlige røntgenbilder. Kun MRI-bilder avslører det. Samtidig er det komplisert nok med blødninger, hevelser og ødeleggelse ganske dypt inn i beinet.

– Angrer du på at du fullførte kampen mot Start?

– Både og. Jeg er ingen type som gir meg og trodde ikke skaden var alvorlig. Du vil jo gi alt for klubb og lagkamerater. I etterpåklokskapens navn burde jeg ikke fullført. Mest sannsynlig ble det verre av det. Noen ganger treffer du, mens andre ganger bommer du med avgjørelsene, erkjenner kan.

Nå som han endelig er tilbake er målet å spille seg inn i troppen igjen. Etter en såpass alvorlig skade erkjenner Austbø at han har tapt litt på det fotballtekniske.

Berntsen åpner døren

Trener Bjarne Berntsen sa følgende om situasjonen rundt Iven til RA tidligere i uken;

– Han kan være aktuell mot Kristiansund. Treningene denne uken avgjør.

Austbø hadde ikke sagt nei.

– Er det opp til meg spiller jeg kamp direkte nå. Så vet jeg også innerst inne at det ikke nødvendigvis er sånn at det går. Jeg må inn i troppen igjen først.

– Er du sugen på å rekke oppgjøret mot Aberdeen?

– Selvsagt. Det er sånne kamper du vil stå, men først må jeg som sagt inn i troppen igjen.

Det er også viktig med tanke på framtiden. Austbø er i en alder hvor avtalene som kommer nå er ettårige. Fortsatt har han ikke noe spikret for 2021.

– Jeg har hatt en samtale med Viking og bedt om en ny ganske snart. Jeg må jo ha jobb neste år også og føler ikke at jeg er klar for å gi meg med fotballen. Jeg er positiv til å være med videre i videre om Viking ønsker meg. Så er fotball. Dette handler da mest om hva klubben ønsker og føler for, sier Austbø.

Til tross for at han er inne i sitt 36 leveår har han sannsynligvis aldri vært bedre. Du skal faktisk lete godt for å finne noen som har vært klart bedre i Eliteserien over den siste halvannen sesongen.

Mer fra Dagsavisen