Sagosen storspilte da Norge sendte Frankrike ut av EM

Sander Sagosen og Torbjørn Bergerud løftet de norske håndballgutta til bragdseier 28-26 over Frankrike i EM. Nå lever gulldrømmen for fullt for Norge.

Gruppefinalen mot Portugal tirsdag avgjør hvor mange norske poeng som blir med til hovedrunden. Hjemmeyndlingen Sagosen var igjen helt dominerende da Frankrike ble slått i Trondheim søndag.

Norge hadde også god nytte av noen av redningene til keeper Bergerud. Han spilte meget godt utover i andreomgangen.

Etter triumfen jublet de norske gutta vilt. Seieren kan være starten på å oppnå målet om å vinne EM.

Resultatet gjør også at Frankrike er utslått av mesterskapet før siste kamp mot Bosnia-Hercegovina i gruppespillet.

Det var nesten 9000 tilskuere på plass i Trondheim Spektrum. De fleste kom for å se at det norske laget skyte ytterligere fart i mesterskapet.

Snudde

Det så ikke bra ut for Norges del rett etter pause. Da førte Frankrike med 18-15, men ting skjer fort i håndball. Det gikk ikke mange minuttene før Norge var oppe i en ledelse på 20-19.

Norge startet strålende, og det var Sagosen som lå bak det meste i angrep. 6-3, 7-4 og 8-5 ledet de norske gutta. Det kom etter flere misbrukte avslutninger fra gode og åpne posisjoner.

Frankrike kunne faktisk nesten vært hektet av i løpet av det første kvarteret om Norge hadde tatt sjansene bedre. I stedet forsvant initiativet over på franske hender inn mot pause. Frankrike ledet 15-14 halvveis.

Frankrike er ute

Etter tre strake tap mot franskmennene i de siste mesterskapene stoppet Norge den tunge statistikken. Samtidig ble Frankrike påført et fiasko-stempel. Det skjedde etter en svært dramatisk kamp der gjestene var desperate for å få en seier.

Det franske landslaget, med kallenavnet «Les Experts (ekspertene)», har vært den store dominanten i herrehåndballen de siste 15 årene med hele ni titler i OL, VM og EM, men fransk EM-gull i 2020 blir det ikke. Laget er ute etter å ha tapt mot både Norge og Portugal.

De to beste fra puljen går videre til hovedrunden. Den starter i Malmö fredag og gir fire nye kamper for Norge.

Norge har VM-sølv fra mesterskapene i 2017 og 2019. De to siste EM-sluttspillene har endt med norsk fjerde- og sjetteplass.

Kampfakta:
Håndball-EM menn gruppe D søndag, i Trondheim:
Frankrike – Norge 26-28 (15-14)
Trondheim Spektrum, 8932 tilskuere
Norge: Torbjørn Bergerud, Kristian Sæverås – Sander Andreassen Øverjordet, Tom Kåre Nikolaisen, Sander Sagosen 10, Petter Øverby, Magnus Jøndal 5, Kristian Bjørnsen 4, Magnus Gullerud 4, Gøran S. Johannessen, Christian O'Sullivan 1, Eivind Tangen, Harald Reinkind 4, Kevin Gulliksen, Alexander Blonz, Magnus Abelvik Rød.
Toppscorer Frankrike: Ludovic Fabregas 8.
Utvisninger: Frankrike 5 x 2 min., Norge 2 x 2 min.
Dommere: Vaclav Horacek/Jiri Novotny, Tsjekkia.
Norge møter Portugal tirsdag.