Sport

Så stor prosent av stillingen får Viking-spillerne beholde

Viking har nå besluttet i hvor stor grad spillerne skal permitteres. Dette tallet skal gjenspeile virkeligheten best mulig.

Følg RA Sporten på Facebook!

Onsdag ble det kjent at Viking nå også tar ut spillere, trenere og støtteapparat i permitteringer. Fra før av er store deler av administrasjonen og akademitrenerne tatt ut som følge av koronakrisen. Totalt 18 mann.

Torsdag ble spillerne offisielt tatt ut etter å ha blitt varslet muntlig onsdag.

– Vi har besluttet å permittere alle 75 prosent. Unntaket er Joe Bell inntil vi får en avklaring på om han har krav på dagpenger og de som tjener under 0,75 G, opplyser daglig leder Eirik W. Henningsen.

LES OGSÅ: Nå permitteres også spillere, trenere og støtteaparat i Viking

Gjenspeiler virkeligheten

– Så er han kjapp med å tilføye følgende:

– Dette må ikke oppfattes og vinkles negativt. Vi har en fantastisk spillergruppe som gjør det som kreves og må gjøres av trening uansett. Det har vi aldri vært redde for. Samtidig er det sånn at om vi hadde permittert hundre prosent kunne vi ikke krevd at de gjorde noe som helst for å holde formen ved like.

Henningsen er klar på at de selvsagt skal kompenseres for det de nå faktisk kan gjøre og peker på de 25 prosentene de skal jobbe gjenspeiler virkeligheten. Det er om lag den tiden som nå blir brukt for å følge treningsprogram og holde formen ved like.

En vanlig hverdag – med doble fellesøkter, møter, fellesmåltider, kamper i helgene og oppdrag mot fans og sponsorer – er åpenbart noe helt annet enn hva som er tilfellet nå.

– Dette tallet gjenspeiler situasjon og realitet. Vi vil ikke permittere for mye eller for lite.

Satsen kan endres fortløpende

Viking er også parate til å endre på prosentsatsen direkte dersom det kommer nye direktiver fra regjering og Folkehelseinstituttet. Om det åpnes for fellesøkter vil permitteringene tilbakekalles på direkten.

– Samtidig venter vi fortsatt på en avklaring fra NFF (Norges Fotballforbund), NTF (Norsk Toppfotball) og klubbene på hva vi nå kan gjøre. Den kan komme i dag. I forhold til hva Bent Høie har uttalt virker det som innenfor å trene på lukkede anlegg og med mindre grupper. Blir vi enige om det kan den satsen vi nå har permittert i endres.

Henningsen sier at klubbene nå ønsker å være helt på lik linje i forhold til hvordan gjeldende retningslinjer overholdes.

Tror det vil virke samlende

Ifølge kaptein Viljar Vevatne stiller spillerne seg helt lojalt bak en 75 prosent permittering.

Hos enkelte andre klubber murres det nå rundt både permitteringer, graden av de og det rettslige om hvorvidt spillere kan gå fra kontrakten eller ei. Vikings kaptein Viljar Vevatne benekter at dette har vært tema i Jåttåvågen.

– Permitteringen som kom nå gjenspeiler situasjonen. Vi er ikke på stadion, men gjør så godt vi kan hjemme for å holde formen. Så håper vi å raskt få en større stillingsprosent ved at det blir enighet om at vi kan trene i mindre grupper på stadion.

Vevatne peker på at hverdagen faktisk ER radikalt forandret.

– Alle kan se hvordan denne pandemien har påvirket fotballen både i Norge og internasjonalt.

Han ser fortsatt ikke for seg at noen vil gjøre forsøk på å bryte kontrakten med Viking – selv om det skulle være åpninger for det.

– Egentlig føler jeg meg trygg på at dette bare vil samle gruppen enda mer. Nå har mange av oss stått sammen fra opprykket, til cupfinalen i fjor og inn i dette. Det bygger vi videre på. Jeg er helt sikker på at gjengen er lolaje og har ikke plukket opp noe misnøye.

– Tror du noen nå tar seg deltidsjobber på si?

– For min egen del har jeg mer enn nok med å skrive på en masteroppgave og trene hjemme. Så er det selvsagt åpent for å ta en bijobb for dem som måtte ha relevant kompetanse der det er behov for folk. Om noen har det i magen er det nå de kan få brukt det.

Mer fra Dagsavisen