Sport

Så mye har de søkt om og her tror de den virkelige smellen kan komme

De lokale 3. divisjonsklubbene har kun vært i posisjon til å søke på totalt rundt en halv million kroner fra den statlige kompensasjonspotten på 700 millioner. Morten Tønnessen i Madla peker på at den store smellen fort kommer senere.

Bilde 1 av 4
Følg RA Sporten på Facebook!

Madla IL, som har over 1000 medlemmer, sliter med å få inn kontingentpengene.

– Vi har kun fått inn 35 prosent av kontingentene så langt. Her ligger det potensielt sett en økonomisk brannfakkel litt ned i veien, sier han til RA.

Får de ikke inn mesteparten av disse pengene må det tæres på egenkapital. Drømmen om nytt klubbhus om noen år kan i verste fall på lide. Tapene kan bli store og han håper det i så fall blir en klar og tydelig ordning for kompensasjon med myndigheter og NFF for tap av kontingentinntekter.

Tønnessen og Madla har nå sendt ut første purring på medlemskontingentene. Det må samtidig gjøres i en fin tone og med en grad av fingerspitzgefühl. Kun halve klubben er tilbake i aktivitet. Selv er de ansatte 50 prosent permitterte.

– Vi skjønner veldig godt at dette er vanskelig med lite aktivitet og kanskje to foreldre i permisjon. Vi oppfordrer til å ta kontakt med oss for gode løsninger.

Som hos mange andre klubber har ikke Madla kunnet søke om store summer i den store kompensasjonspotten på 600 millioner. Her ligger nok også noe av grunnet til at det kun ble søkt for på 371 av de 700 millionene.

– Vi søkte om 114.000 kroner. I utgangspunktet har det vært snakk om tap av inntekter på billetter og arrangement. Rundt FFO (fotball fritidsordning), som er en stor inntektspost hos oss, har det vært uklart og med sprikende svar.

Tønnessen peker også på grasrotinntektene, gjennom spill hos Norsk Tipping, som et usikkerhetsmoment

– Jeg ble fortalt at de ikke skal ha gått ned, men det ser jeg ikke for meg at stemmer. Det er snakk om rundt 350.000 kroner i året for oss, sier Tønnesen – som har bred erfaring fra spillbransjen.

LES OGSÅ: Så mye kompensasjon har idretten og frivilligheten søkt om

Vidar heldige

Hos naboen Vidar er det søkt om rundt 70.000 kroner av refusjonspakken. Dette handler om tapet på FFO. Daglig leder Gaute Johannessen peker også at det har vært for mye uklart og for mange sprikende svar fra instansene rundt dette.

Når det kommer til kontingentpengene har Vidar hatt flaks. De fakturerte før Norge ble stengt ned.

– Vi har fått inn rundt 70 prosent. Det er ikke store avvik i forhold til samme tid i fjor.

Daglig leder Gaute Johannessen i Vidar forteller at klubben kun har søkt rundt 70.000. Foto: Pål Karstensen

Solas daglige leder Morten Wiik Larsen forteller at de har kommet under minstesatsene for refusjon og ikke kunne søke om noe som helst av kompensasjonspakken. Han opplever det også som tungt å få gode svar rundt hva som dekkes av FFO.

– Vi spurte først NFF om reduksjon på deltakeravgift på FFO, men fikk nei. Så fikk vi en mail fra Divisjonsforeningen som sa ja. De hadde snakket med Lotteritilsynet. Etter en ny sjekk mot NFF var svaret ja. Så startet vi med å fylle inn et komplisert Exel-ark, men falt utenfor grunnet minstesatsene. Vi har en liten FFO, sier Wiik Larsen.

Solas daglige leder Morten Wiik Larsen tror medlemsinntektene kan blir avgjørende i koronakrisen. Foto: Sola FK

Han er fortsatt i full jobb og Sola har vært klare på at de ikke skal stenge ned butikken. Håpet er at de skal få inn eksterne midler.

– For dem som ikke kommer inn under pakken til Abid Raja finnes det diverse stiftelser en kan søke om tilskudd. Det jobber vi med nå.
Han opplyser at Sola kun har fått inn rundt 50 prosent av kontingentinntektene.

Større summer

Klubbene som har søkt om mest fra kompensasjonspotten er Hinna og Brodd.

– Vi har 170 unger involvert i FFO og IFO (idretssfritidsordning). Totalt har vi søkt om 160.000 kroner. Det meste er nettoinntekter fra dette som har falt bort, sier daglig leder Kyrre Sandveen i Brodd.

Også han melder om etterslep på kontingentene. Her var forfallet 25. mars.

– Jeg tipper vi er rundt 20 prosent bak det vi hadde fått inn på samme tid i fjor. Det vil si 150.000 kroner, sier han.

Hinnas Daglige leder Hans Arne Haga forteller at den nyopprykkede klubben har søkt om 200.000.

– Vi hadde en stor cup i mars som ble avlyst. Største del av summen stammer fra det. Resten er fotballskoler og FFO.

Hans Arne Haga i Hinna. Foto: Stein Roger Fossmo

I Hinna har medlemmenes betalingsvilje vært god.

– Jeg har ikke fått signaler på at det er problematisk med kontingent foreløpig. Så har vi avventet med treningsavgift. Den blir uansett avkortet med mindre aktivitet.

Fotballsesongen blir som kjent maks halv i år.

Kan gå ut over stadion

Hos Staal kunne ikke daglig leder Rune Harestad søke om noe kompensasjon.

– Vi har ikke FFO, ingen fotballskoler i perioden mars til april og ingen turneringer, sier han til RA.

Også han rapporterer om lavere kontingentinntekter og er sikker på at det skyldes mindre aktivitet og korona.

– Vi har fått inn rundt 500.000 av totale inntekter på 1,3 millioner. Rundt 40 prosent av totalen. Så er det samtidig sånn at folk er trege. Det er normalt at kun rundt to tredeler er kommet inn før sommeren. Dette er noe vi må jobbe med hele året.

Skulle bortfallet bli stort er han enig i at kontingenten kan bli en potensiell stor smell for Staal. Han beskriver situasjonen som under kontroll foreløpig, men store avvik fra budsjettene vil få konsekvenser.

– Vi må snu steiner og kutte kost. Staal har egenkapital. Samtidig skal vi utvikle anlegget og oppdatere stadion nå. Det er i anbudsfasen. Kommunen står for selve banen og løpebanen, men vi skal bidra. Planen er å bruke det meste av egenkapitalen der. Vi skulle i gang i år, men dette blir ikke like lett nå, erkjenner Harestad.

LES OGSÅ: Denne Stavanger-klubben har søkt om nesten to millioner i støtte

Mer fra Dagsavisen