Sport

Positive samtaler med Ibrahimaj – Heggheim kan fort bli salgsaktuell

Selv om budsjettene for 2021 ikke er på plass i Jåttåvågen er jobben med å spikre en stall selvsagt et hett tema. Det må skje med moderate midler.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Først på agendaen til Viking er selvsagt å avklare med de siste spillerne på utgående avtaler. Etter at Jefferson de Souza, Michael Crowe og Even Østensen fikk beskjed om at de er ferdige før helgen gjenstår endelige svar fra Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi.

LES OGSÅ: Trio ferdige i Viking

Her er det nå utvikling. Det gjelder spesielt en av duoen.

– Vi har nå en god og konstruktiv dialog med Ylldren Ibrahimaj om ny avtale. Vi håper dette kan landes innenfor rammene vi har og jobber nå hardt for å få det til, sier daglig leder Eirik Bjørnø.

Samtidig kan han nok se langt etter signaturen til Bytyqi. Han skal etter det RA erfarer ha tilbud på en helt annen økonomisk planet enn det Viking opererer på – blant annet fra en klubb i Østerrike.

Ut over denne duoen er også situasjonen delvis uavklart rundt Johnny Furdals sykdom og Harald Nilsen Tangen. Furdal får nok noen måneder av 2021 til å finne ut om han blir helt frisk fra mageproblemene før noe skjer, mens Harald Nilsen Tangen nå skal spille kvalifisering med Åsane – hvor han har vært en stor lånesuksess. Her er han ønsket med videre, men Viking vil først ha ham hjem til Stavanger for å vise seg fram før en eventuelt ny låneavtale signeres.

Begge spillerne har kontrakter også kommende sesong.

LES OGSÅ: Hvem av disse bør bli Årets Viking?

Ingen kjøpefest

Når det kommer til klubbens budsjett for 2021 er dette ikke spikret.

– Det er ikke i mål. Det vil nok heller ikke skje før arbeidet rundt de to styrene er i mål. Dette må selvsagt vedtas offisielt der, sier Bjørnø.

Det er likevel ikke slik at de sitter «på rauå» rundt nye spillere neste år.

– Kartleggingsarbeidet har pågått en stund og vil pågå enda litt til. Så er avklaringer rundt Bytyqi og Ibrahimaj øverst på agendaen. Vi har en god plan, sier Bjørnø.

– Har Viking råd til å erstatte begge disse nøkkelspiller om de forsvinner?

– Det er klart at dersom begge skulle dra – som vi ikke håper – vil det også frigi noen lønnsmidler, sier Bjørnø.
Han understreker samtidig at han har veldig respekt for om noen som har prestert over tid vil se hva som kan komme på bordet av lukrative tilbud fra utlandet.

– Samtidig håper vi at de også har tro på vårt spennende prosjekt her i Stavanger.

Bjørnø legger ikke skjul på at klubbens nye trenerduo, som består av Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim, ikke kan vente seg midler til noen kjøpefest à la den fra forrige vinter.

– Vi vet ikke helt hva det blir til, men skjønner at dette ikke blir noen «splashfest» i markedet. Så prøver vi å være kreative og lete etter spillere som kan forsterke laget i et par posisjoner – samtidig som vi prøver å beholde de beste, sier Morten Jensen.

I utgangspunktet vil han og Bjarte Lunde Aarsheim, som også selv har vært dypt involverte i arbeidet med stallen side de kom inn i 2018, i størst grad arve denne.

Det bekymrer ikke duoen.

– Vi sitter rolig og er veldig fornøyde med grunnstammen. De fleste er med videre – og dette er spillere vi er trygge på. Så må vi i gang med å forsterke noe. Dette er vi i gang med.

– Blir det endringer i hvor dere leter?

– Styret har vedtatt en nøkkelfilosofi – blant annet med 50 prosent lokale spillere. Denne vil ligge til grunn. Så er det synd at det ikke har vært spill lokalt her i år. Uansett er vi godt innenfor tallene der. Vi ser over hele verden og har lister for alle markeder, sier Jensen.

– Skjer det endringer rundt speiderteamet?

– Vi er ikke i posisjon til å oppbemanne her slik økonomien er.

For situasjonen rundt koronaviruset er usikker og det spiller også inn mot økonomien. Det blir tøffere tider i internasjonal fotball framover. Viking er selvsagt en del av en større helhet.

– Spillerlogistikken de siste årene viser at vi har vært gode til å kartlegge – og at vi har fått mye ut av lite. Så skal de to selvsagt fått sette sitt preg på det sportslige, lover Eirik Bjørnø.

– Men de vet ikke hva de har å rutte med?

– Det er uavklart. Korona spiller inn. Det gjør også skifte av styreleder i AS og at Bjarne Berntsen er på vei ut. Mye er uavklart her. Men arbeidet har vært systematisk over til med spillerlogistikk. Vi må bare spikre retningen, sier den daglige lederen.

– Hvor står dere med nye spillere inn? Kan fansen forvente seg noen julegave?

– Vi er foreløpig ikke i konkret dialog med noen, men dette kan selvsagt endre seg. Dette er en jobb som lever hele året. Det jobbes i kulissene, sier Bjørnø.

Salg av Heggheim?

Det som kan endre bildet og betingelsene for handlekraften til klubbens nye trenere er selvsagt spillersalg.

Etter det RA erfarer jobbes det ganske aktivt med å se på mulighetene på agenthold for et salg av Henrik Heggheim.

Stortalentet er i stallen til Jim Solbakken. Stopperkometen er nok den mest salgbare spilleren i Viking akkurat nå.
Selv er ikke Heggheim helt i lupen og vil ha noe konkret på bordet før han vil tenke mye på det. Det har ikke Viking på noen av spillerne per nå opplyser Eirik Bjørnø.

Heggheim forholder seg til sin agent og sier at han ikke har formidlet noe hastverk med å komme seg ut nå.

– Jeg har en agent som styrer med disse tingene og er helt konsentrert på å avslutte sesongen nå. Per dags dato er jeg giret på å fortsette i Viking, men som jeg har sagt før har jo alle en drøm om å spille i utlandet en gang. Når det skjer, og om det skjer, får vi se, sier Heggheim.

Morten Jensen ser også at spillersalg kan endre forutsetningene.

– Men når forholder vi oss kun til dem vi har. Så skjønner vi at flere i stallen til enhver tid vil være aktuelle for et salg. Om klubben mener det er gunstig så skal vi forvalte det som kommer inn på en god måte. Dette er en del av «gamet», sier Jensen.

Slik ser Vikings 2021-tropp ut nå (23 spillere):
Keepere: Trym Ur, Arild Østbø, Iven Austbø.
Forsvar: Henrik Heggheim, Sebastian Sørlie Henriksen, Runar Hove, Oskar Axel Andresson, Sondre Bjørshol, Rolf Daniel Vikstøl, Viljar Vevatne, Kristoffer Forgaard Paulsen, Tord Salte.
Midtbane: Kristoffer Løkberg, Johnny Furdal, Joe Bell, Fredrik Torsteinbø, Harald Nilsen Tangen, Sondre Auklend, Samuel Fridjonsson, Sebastian Sebulonsen.
Angrep: Veton Berisha, Tommy Høiland, Yann Erik de Lanlay.

Mer fra Dagsavisen