Sport

Oilers leverer bedre enn målet på talentsatsingen

Oilers har satset tungt på ungdommene siden innflyttingen i DNB Arena. – Det bærer vi frukter av nå, sier Tore Christiansen.

Følg RA Sporten på Facebook!

I lø­pet av is­ho­ckey­se­son­gens 19 før­s­te se­rie­kam­per har ni spil­le­re fra Stavanger vært på isen for Oilers. Det er noe klub­ben har job­bet len­ge for å få til. Den ni­en­de spil­le­ren fra Stavanger ble 18-år­in­gen Wil­li­am Kuis­ma, som A-lags­de­bu­ter­te tirs­dag kveld mot Grü­ner.

Den hardt­ar­bei­den­de vin­gen, som leg­ger stor ære i spil­let i egen sone, er ty­de­lig på hva som er må­let.

– Jeg vil ut­vik­le meg mer, og for­hå­pent­lig­vis spille fast på A-laget, sier Kuis­ma til RA.

– Hva var den stør­ste for­skjel­len på å spille U21 og i Fjord­kraft-li­ga­en?

– Tem­po­et og stør­rel­sen. Det er mye tyng­re spil­le­re her, sier Stavanger-gut­ten.

LES OGSÅ: 18-åring debuterte for Oilers

William Kuisma. Foto: Kristoffer Knutsen

Bedre enn må­let

Fra sty­ret i Oilers har det også vært et klart øns­ke om å få fle­re spil­le­re fra re­gi­o­nen på laget. På det­te punk­tet har Oilers-tre­ner Todd Bjorkstrand og hans tre­ner­team le­vert over for­vent­nin­ge­ne til sty­ret.

– Må­let på sty­re­rom­met er noe la­ve­re enn det har blitt. Hvis vi kla­rer å få inn en til to av våre egen­pro­du­ser­te hver se­song, da har vi lyk­tes med re­krut­te­rings­ar­bei­det vårt. Jeg tror vi skal ha et rea­lis­tisk for­hold til hvor van­ske­lig det er å kom­me inn på A-laget, sier Tore Christiansen til RA.

Spil­ler­ne fra Stavanger skal ikke bare kon­kur­re­re mot hver­and­re om plass på de eld­ste ju­ni­or­lage­ne. Det kom­mer også spil­le­re fra and­re de­ler av lan­det.

Tar man med spil­le­re som har flyt­tet til byen for å være en del av Oilers’ ju­ni­or­aka­de­mi er tal­let langt høy­ere i den­ne se­son­gens Oilers. Der har spil­le­re som Sander Hur­rød, Jep­pe Meyer, Theo Rooseboom de Vries og Rudolfs Balcers vært inn­om.

Ut­lån­te Ro­bin Hag­lund Mathisen, som er topp­sco­rer i Fjord­kraft-li­ga­en, er også et pro­dukt av ta­lent­sat­sin­gen.

– Vi sat­set i for­bin­del­se med at vi flyt­tet inn i DNB Arena og fikk et nytt inn­tekts­grunn­lag. Da vi fikk verk­tøy­kas­sen be­gyn­te vi å bru­ke mer pen­ger på re­krut­te­ring. Det høs­ter vi fruk­ter av nå, sier Christiansen.

Spil­ler­ne går ofte på topp­id­retts­lin­jen. Nå kan det kom­bi­ne­res med yr­kes­fag. Et re­sul­tat av det kan være at spil­ler­ne kan ta fag­brev sam­ti­dig som de sat­ser på id­rett. Det har blant an­net Chris­ti­an Wet­te­land (20) gjort.

LES OGSÅ: Oilers-junior med fagbrev

Christian Wetteland (til høyre) feiret sin første scoring for Oilers tirsdag. Foto: Kristoffer Knutsen

Lo­ka­le i ut­lan­det

Det er også fle­re spil­le­re fra re­gi­o­nen som har etab­lert seg på et høyt in­ter­na­sjo­nalt nivå. Ma­thi­as Trettenes er i Sveits, hvor han blant an­net har fått spille i den øver­ste li­ga­en. Det er spe­si­elt. I Sveits er det nem­lig ster­ke re­strik­sjo­ner på an­tall ut­len­din­ger, og an­de­len med NHL-kam­per er svært høy. Bac­ken Johannes Johannesen er i Düs­sel­dor­fer EG, hvor han spil­ler sin and­re se­song. Beg­ge er nær­mest selv­skrev­ne på Pet­ter Thoresens lands­lag. I til­legg er Lars Chris­ti­an Rød­ne i USA. Han spil­ler siste året med ju­ni­or­ho­ckey der før han skal over på col­le­ge.

– Ville et lag med spil­le­re fra Stavanger over­levd i Fjord­kraft-li­ga­en nå?

– Det nær­mer seg. Jeg er ikke sik­ker på om vi had­de klart det ak­ku­rat nå, men kan­skje om tre til fem år. Det er jo en fan­ta­si­opp­stil­ling, for vi øns­ker at de våre beste skal bli for gode for oss. Vi øns­ker at de skal dra ut. Det er vi gan­ske ty­de­li­ge på. Det er også hjelp til selv­hjelp. Da vil de kom­mer til­ba­ke og løf­te de unge på slut­ten av sin kar­rie­re, sier Christiansen, før han fort­set­ter:

– Hele li­ga­en vil nok bære preg av ar­bei­det som er gjort hos oss, sier sty­re­le­de­ren.

LES OGSÅ: Wetteland (20) åpnet målkontoen for Oilers

Spil­le­re fra byen:

Markus Vi­king­stad
Thomas Berg-Paulsen
Si­men Tal­ge
Chris­ti­an Wet­te­land
Wil­li­am Kuis­ma
Noah Bergesen Aar­thun
Jo­nas Slet­te­bø Haughom
Sander Hu­se­bø
An­dré Bjelland Strand­borg

I and­re klub­ber i Fjord­kraft-li­ga­en:

Anders Tangen Henriksen (Spar­ta), Even My­reng Kjel­les­vik (Spar­ta), Hen­rik Med­hus (Stjer­nen).

LES OGSÅ: Duoen er ferdigspilte for sesongen 

Mer fra Dagsavisen