Sport

Nå får ikke Veton «gleden» av å bli pepet ut av 16.000 i Bergen

De tre første kampene i Eliteserien ble endelig servert av NFF lørdag.

Følg RA Sporten på Facebook!

Da Berisha (26) ble klar for et comeback i Viking i vinter var det på kontroversielt vis.

Egentlig skulle han være i Brann i fire år etter at proffoppholdet tok slutt. Så skjedde ting mye raskere i Stavanger og Viking enn noen kunne forutse. Klubben fikk orden på økonomien og vant NM. Da presset nærmest Veton gjennom en overgang hjem til byen hvor han egentlig ville spille.

Det var mindre populært mellom de syv fjell. For å si det litt forsiktig.

Når han reiser tilbake til Bergen 21. juni kommer han neppe til å synge «Nystemten». Samtidig slipper han også den unisone pipekonserten han normalt ville bli møtt med fra et fullsatt Brann Stadion. Tilskuere er foreløpig ulovlig.

– Både og, sier Berisha når han skal beskrive følelsene rundt returen og terminlisten.

– Det hadde nemlig vært gøy å bli pepet ut av 16.000 i Bergen. Jeg blir giret av slik og skulle gjerne sett at den kampen kom senere i sesongen. Slike situasjoner er noe av det kjekkeste med fotballen, sier Berisha til RA.

LES OGSÅ: Viking starter hjemme mot Bodø/Glimt

Venter på europacupen

Lørdag kveld, på det som egentlig skulle vært fotballens festdag, ble endelig terminlisten i Eliteserien offentliggjort. I det minste de tre første kampene.

I løpet av sendingen til rettighetshaver Eurosport kom det fram at Bodø/Glimt (16. juni), Brann (21. juni) og Mjøndalen (24. juni) står først på menyen til Viking.

– Får vi reprise på hjemmekampen fra i fjor mot Glimt blir det artig. Så håper jeg tre poeng blir igjen i Stavanger nå, sa Kristoffer Løkberg til Eurosport om åpningskampen til Viking.

Mer enn tre kamper var det vanskelig å spikre. Norges Fotballforbund (NFF) venter på klarere svar fra UEFA. Ved å kun planlegge tre kamper vinner de tid i forhold til en europacup – og en internasjonal terminliste – som Viking er en del av.

– Terminlisten er fin den. Det er egentlig samme hva som kommer og hvordan det blir. Samtidig var det kjekt at vi får hjemmekamp i den første runden, sier Berisha.

– Har det noe å bety nå som det nok ikke blir noen tilskuere på SR-Bank Arena?

– Det tror jeg. Det har litt å si at du er i egne omgivelser.

Samtidig er Berisha uenig med dem som mener spill uten tilskuere er «likt for alle».

– Har du et bra trøkk på stadion er dette absolutt ikke likt for alle. Det har mye å si for lag som Brann, Viking, VIF og RBK at de må spille uten fansen i ryggen. Så betyr det kanskje mindre for spillerne i lagene som ikke har et like stort og entusiastisk publikum i ryggen. Klart publikum bidrar til å fyre oss opp.

Berisha, som i vinter ble en av Vikings dyreste kjøp i historien, kaller spade for spade. Fotball uten publikum blir meget spesielt – selv om han er glad for å komme i gang midt i en pandemi tross alt.

– Spill for tomme tribuner vil gi treningskampfølelse.

LES OGSÅ: Juvelen dropper utlandet og blir i Viking

Kortreist

Så langt er det kun satt opp tre runder av serien. Kortreist er nøkkelord – for de fleste.

– Vi landet på kun tre runder fordi det er så mange faktorer på utsiden som vi ikke rår over, sa konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn, på Eurosport-sendingen der oppsettet ble presentert.

Han bekreftet at det har vært vurdert en gruppespill-løsning, men forklarer at man endte med kortreiste kamper etter mer vanlig modell.

Kortreiste kamper kan det også bli fra runde fire og utover.

– Vi har også sett på de neste rundene, bussreiser og lengden på disse og så videre. Nå velger vi å gå ut med tre runder, for å kjøpe oss tid, sa Fisketjønn.

Han innrømmer at det fra NFFs side ikke har vært ønskelig «å bruke opp» de store oppgjørene for tidlig. Et gruppespill der begge lokaloppgjørene mellom Molde og Rosenborg spilles tidlig på sesongen, har man således unngått.

Smittesituasjonen og avgjørelser som skal tas av UEFA rundt europacup vil påvirke veien videre. NFFs elitedirektør Lise Klaveness tror ikke på publikum på en god stund.

– Vi kan være nødt til å forvente at vi spiller med veldig lite tilskuere hele året, og skal være veldig glade for noe annet, sa hun.

Mer fra Dagsavisen