Sport

Nå er han i ferd med å bli profet i egen by

Ikke mange fra Stavanger har klart å tilrive seg en virkelig hovedrolle hos Oilers. Nå er definitivt Mathias Trettenes (25) i ferd med å bli profet i egen by.

Følg RA Sporten på Facebook!

Trettenes var gutten som nærmest vokste opp i Siddishallen. Han fikk aldri nok og var alltid sistemann av isen.

Alt som 17-åring i 2011 slo han gjennom med 19 poeng.

De påfølgende fire sesongene leverte han varene i stadig større grad. Etter 177 poeng i grunnserie og sluttspill var han den lokale stjernen – selv om han aldri helt fikk hovedrollen.

Han ble landslagsmann og Trettenes dro så ut for å bli proff. Først til Almtuna. Så til Krefeld. Men han fikk ikke noen hovedrolle der heller. Ingen lot seg friste og Trettenes dro hjem. Det valget har han ikke angret.

I DNB Arena har 25-åringen så til de grader tatt hovedrollen. Han er fast inventar i en førsterekke som blåser inn poeng fra alle kanter. Smått utrolige 21 målpoeng på 11 kamper er beholdningen.

– Du er en helt annen spiller nå enn da du dro ut?

– Det er klart at jeg har utviklet meg hele veien. Så spiller jeg også med to mann som er ganske hete i David Morley og Dan Kissel. Det er en god kjemi og ting klaffer. Det er bare å nyte det, sier Trettenes til RA.

LES OGSÅ: Morley i rute til vanvittig rekord

Tar for seg fysisk

Den mest synlige forskjellen er nok den fysiske biten. Trettenes anno 2019 tar for seg. Han er blitt senior.

– Jeg har lagt ned et godt stykke arbeid med fysikken hver sommer etter at jeg dro ut. Dette kan man gjøre noe med – enten det går bra eller dårlig. Hvor mange kilo jeg har lagt på meg vet jeg ikke, men jeg har tatt steg, erkjenner han.

Assistenttrener Juha Kaunismäki spilte selv da Trettenes slo gjennom. Han peker på flere faktorer som har bidratt til den stjernespilleren vi nå ser i aksjon har blitt til.

– Det var ikke normalt at en fra Stavanger kom opp og var så god. Jeg husker godt da han kom inn. Vi så en vanvittig glød og drive fra første trening. Så var kanskje ikke miljøet med Petter Thoresen, i det beste laget i Norge, det enkleste å komme inn i for å ta en hovedrolle. Det handler også om mentale ting. Noen bruker tid. Andre klarer det fortere. Mathias har brukt mer tid for å ta en slik rolle, sier Kaunismäki.

Han peker også på fysikk som en vesentlig forskjell. Og ikke minst den defensive skoleringen over mange år.

– Offensivt har han alltid hatt det. Egentlig er utviklingen ikke helt ulik den Mats Zuccarello hadde. Da han kom til NHL fra Sverige var han ikke klar. Så tok Peter Forsberg ham litt under vingen og det ble trent steinhardt. Etter tiden i KHL var han klar.

LES OGSÅ: Slik var kampen da Oilers økte luken til åtte poeng

På lånt tid

Kaunismäki er også klar på at Trettenes er i Oilers på lånt tid.

– Han kommer til å forsvinne ut igjen. Vi har ham på lånt tid her. Det vet vi Samtidig er dette en unik mulighet både for oss og ham. Nå får han hovedrollen. Det var ingen automatikk i at han skulle klare å ta den, men det har han gjort. Kult for oss. Kult for «Matti», sier Kaunismäki».

Selv tenker Trettenes minst mulig på at han skal ut igjen. Skjer det så skjer det som et resultat av det han gjør i Oilers.

– Jeg tenker ikke på det i sesongen. Nå nyter jeg bare det som skjer her.

Årets første toppduell

Oilers står for øvrig foran en ekstremt viktig uke nå.

Tirsdag kveld er det duket for årets første virkelige toppduell når serielederen møter serietoer og regjerende norgesmester Frisk Asker i DNB Arena. Torsdag venter VIF samme sted.

Vinner Oilers i ordinær tid mot Frisk vil luken ned være på elleve poeng allerede.

– Vi har vært gode i starten, men denne uken blir tøff. Det er disse lagene vi vil knive med. Poeng du ikke får tilbake om de tapes. Vi må ta hensyn til Frisks styrker, men vi må selv sette standarden, sier Trettenes.

Han mener det første møtet i år blir mentalt viktig i så måte.

– Her må vi være på fra start.

– Overrasket over at det er Frisk som har fulgt dere så langt?

– Egentlig ikke. De vant NM i fjor og er forsterket. Så har de også som mål å være gode, sier Trettenes.

Assistent Kaunismäki opplyser om at Nicolai Bryhnisveen skal testes før kampstart. Markus Vikingstad er ute med skade. Det er også Ludvig Hoff etter knetaklingen mot Grüner.

Mer fra Dagsavisen