Sport

– Mente jeg ikke var verdt en krone da Viking hentet meg

Da Viking betalte litt i underkant av en million for Johnny Furdal (33) kjente hovedpersonen på vekten. Nå føler han endelig at han har betalt tilbake. Samtidig forbløffer han alle fysisk.

Følg RA Sporten på Facebook!

De fleste sperret opp øynene da Viking la seg etter Nest-Sotra-legenden sommeren 2018. Aller mest hovedpersonen selv. Kanskje ikke fordi Viking ville ha ham, men fordi han var dyr.

– Jeg mente selv at jeg ikke var verdt en krone. Det er godt å ha kommet et sted hvor jeg føler jeg har betalt det tilbake.
Furdal kikker ettertenksomt ut over de grønne fotballbanene i spanske La Manga. Livet smiler så definitivt til den Husnes-fødte som snart er 34.

Selv om første del av 2019 ble ødelagt av skader kan han se igjen på to av livets store minner. Han ble cupmester og han ble førstegangspappa til lille Isak som nå er ni måneder.

– En liten fotballgutt! Det håper jeg i alle fall. Han lærte seg faktisk å krype denne uken. Jeg fikk bilder hjemmefra. Tidligere har han vært mest opptatt av å gå.

Cupgullet er også beviset på at det aldri er for seint. Minnene sitter støpt.

– Uken med opptakt, å dra til Sola i dressen, opplevelsen i Spektrum, bussturen til Ullevaal, å få starte. Dette er ting få får oppleve. Du hører RBK-spillerne nærmest puste lettet ut når de vinner NM. Igjen. Slik var det definitivt ikke for oss.

Mannen med hårbåndet, colabunnene – og de skrøpelige teipdekkede fingrene – stortrives med sitt nye liv som familiefar og fotballproff i Stavanger. Han har raskt fått bygget seg et nettverk og han har så definitivt bevist at han mestrer jobben sin.

– Det har egentlig vært en eneste stor opptur.

LES OGSÅ: Han er Vikings hemmelige våpen for å klare det vanskelige talentsteget

Vekker oppsikt fysisk

Cupgullet i fjor er en ting. Det kan ingen ta fra ham. Noe annet er det faktum at han på sett og vis motbeviser de fysiske lovene. Furdal er blitt både sterkere og raskere i en alder hvor kroppen skal forfalle.

– Spør du Johnny tror jeg han er overrasket over hvor eksplosiv han faktisk er, sa fysisk trener Halvard Øen Grova til RA tidligere i uken.

Furdal selv bekrefter det.

– Veldig overraskende! I forhold til vekten min er jeg ganske sterk og vesentlig raskere enn da jeg kom. Det viser at det har hatt en betydning å komme inn i en profesjonell hverdag. Veldig gøy, sier han.

Om det er nok til å kapre en plass på et Viking med stor konkurranse på midten vet han ikke. Målet hans er enkelt.

– Å være skadefri. I min alder er det helt essensielt. Du kan ikke være ute i fem måneder som i fjor. Så får vi se. Det er mange gode spillere her, sier Furdal – og ramser opp konkurrentene for å illustrere.

Trenerplaner

Onsdag denne uken møtte Viking Tirol. Lørdag står LASK Linz for tur. Kamper mot internasjonal motstand er helt nytt for Furdal. Veteranen får sin første smakebit.

– Jeg spilte mot AIK som 17-åring. Og så har vi møtt noen ukjente tyrkiske lag på treningsleir. Tidligere har jeg aldri møtt noen kjente utenlandske lag. Dette er nytt territorium.

Furdal gleder seg voldsomt til å spille kvalifisering til Europa League i sommer.

– Jeg tror vi kan slå nedenfra igjen. Klart det er mulig om du ser på hva andre norske lag har klart de siste årene.

– Hvor er Johnny Furdal om seks år?

– Da er han forhåpentligvis fortsatt i fotballen. Som trener eller assistent på et høyere nivå. Jeg har startet på kursene.

– Du er fotballnerd?

– Ja. Jeg ser og tenker fotball hele tiden. Slik har det vært siden jeg var to år.

Furdal er ikke den som diskuterer brexit og politikk med vennene. Han er et sosialt dyr som er glad i en prat og en kopp kaffe. Temaene er likevel nære. Det veldig ofte går i fotball og fisking. Han erkjenner at han er noe enkel slik.

– Jeg kommer fra en fotballgal familie også. «Damå» er også fotballgal.

Kontrakten med Viking går ut etter denne sesongen, men han tviler på at det automatisk betyr bye-bye-Johnny på banen om han ikke får ny.

Furdal drives av fotballgleden. Han kan godt se for seg å spille videre på lavere nivå. Å ha det kjekt forsvinner ikke om du spiller i 3. divisjon eller 5. divisjon, mener han.

– Men når jeg selv føler jeg er ræva vil du ikke se meg mer.

Da er det klart for bye-bye-Johnny.

Mer fra Dagsavisen