Sport

Mener Vikings lønnssystem står ved et veiskille

Til tross for en merkbar økning på lønn fra 2018 til 2019 er har fortsatt Viking betydelig lavere lønnskostnader enn for noen år tilbake. Daglig leder Eirik Bjørnø erkjenner at klubbens lønnssystem nå utfordres stadig oftere.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Da Viking rykket ned i 2017 var allerede daværende daglig leder Eirik W. Henningsen godt i gang med en større prosess med å ta ned kostnadene i klubben kraftig. Selv om nedrykket medførte et kraftig inntektsfall ga de også muligheten til å framskynde denne prosessen.

Et av de mest sentrale punktene som ble gjort på denne tiden var å innføre det som nærmest har vært et lønnstak. Etter det RA kjenner til har dette ligget på rundt 60.000 kroner i måneden til klubbens spillere.

Samtidig er det aldri en regel uten unntak. Det har vært åpnet for å gi mer til enkeltspillere – og det har vært muligheter til gå ut over taket via signeringsbeløp og bonuser i spesielle tilfeller. Uten denne muligheten ville neppe profiler som Veton Berisha og Yann-Erik de Lanlay vendt hjem.

Likevel er det totale bildet ganske klart. Viking har mye lavere lønnskostnader enn for eksempel klubber som Molde, Brann og Rosenborg – og de har en veldig flat og sosialdemokratisk struktur.

– Vi ligger forholdsvis flatt på lønnskostnader til spillerne. Det skal vi i utgangspunktet fortsette med å praktisere. Så er det klart at dette systemet blir utfordret hele tiden, sier daglig leder Eirik Bjørnø i Vikings AS til RA.

Han peker også på at klubben nå åpenbart er i en endringsfase etter de siste ukenes hendelser.

– Dette er et tema vi nå må ta en prat med det nye trenerteamet rundt. Vi må også ta det opp med ny, eller nye, styreledere, sier han.

LES OGSÅ: Berisha nådde milepæl

Overføres til FK

Hos Viking er samtlige spillere, trenere og støtteapparat rundt A-laget ansatt i FK. Samtidig er det AS som tar regningen og overfører beløpet til FK i regnskapene.

Den totale lønnskostnaden i Viking Fotball AS var i 2019 på 39.653.489 kroner – mot 31.814.620 kroner i OBOS-ligaen i 2018.

Årsrapporten viser også at overførselen til FK i regnskapet – med andre ord det som går på spillere og trenere – var på 33.182.545 kroner i 2019. Året før var det samme tallet 23.234.570 kroner.

Tallene viser at utgiftene både til spillere og administrasjon har gått opp etter OBOS-ligaen, men dette var også en del av planen med vesentlig høyere inntekter.

Så erkjenner Bjørnø det åpenbare. Klubben står ved et veiskille når det kommer til lønnskostnader og nivå. Samtidig har årets eliteserie så definitivt fortalt historien om at lønnsbudsjett og prestasjoner ikke nødvendigvis henger sammen.

Det er definitivt ikke slik at en nødvendigvis må betale best for å få de beste resultatene.

– Den generelle betraktningen er at det klubber som har prestert vesentlig bedre enn Viking de siste år med en et klart lavere lønnsbudsjett. Dette handler selvsagt om hvordan sport setter sammen en best mulig spillertropp, sier Bjørnø.

Økonomisjef Markus Grass plukker selvsagt litt opp om hvor tallene ligger hos konkurrentene og Viking er ikke i nærheten av toppklubbene.

– At en del av klubbene har betydelig høyere tall på lønn henger selvsagt også sammen med at spillerne får prosenter eller bonuser av inntektene via kontraktsklausuler. Det er i alle fall nærliggende å tro det er slik. Dette er lag som har vært med i gruppespill i Europa, sier Grass.

Deler bonusene

I det store bildet synes både Grass og Bjørnø at det er interessant å se at Viking de siste årene faktisk har klart seg relativt bra sportslig med et belønningssystem hvor penger ikke nødvendigvis er et like sterkt incentiv som hos mange andre.

– Kan dere sitte på spillerne lenge nok til å bli et topplag med dagens modell eller må det selges raskere ut?

– Vi er nå i en situasjon hvor vi vil selge spillere når det er best for spilleren – og for Viking, sier Bjørnø.

Økonomisjef Grass er enig.

– Så kan det være mange faktorer som spiller inn for å avgjøre når det er best med et salg. Som for eksempel budets størrelse, påpeker han.

– Hva koster det egentlig å få tak i en toneangivende spiller i Eliteserien nå?

– Det er et enormt sprang på lønningene til spillertypene du sikter til. Du må gjøre jobben skal du ha dem rimelig. Spillere som Tripic og Viljar Vevatne har ikke kostet skjorten for Viking. Det er fullt mulig.

Også når det kommer til bonus er avtalene i Viking ganske like. Tiden hvor Peter Ijeh fikk fete beløp i personlig scoringsbonus er definitivt over.

– Også bonusavtalene har en sosialdemokratisk oppsett. Spillerne får en samlet bonus som lag og vurderer selv hvordan fordelingen skal være. Mer eller mindre alt går i den potten.

Mer fra Dagsavisen