Sport

Målkåt Berisha: – De syv millionene var vel anvendte kroner

Etter en treg start smiler spisslivet definitivt for Veton Berisha (26). Fortsetter han i samme stil er det ikke umulig å ta innersvingen på målkongen Peter Ijeh.

Følg RA Sporten på Facebook!

Elleve fulltreffere på 18 kamper har ført Veton Berisha høyt på toppscorerlistene i Eliteserien. Legger du til en håndfull målgivende pasninger begynner det virkelig å smake.

Kun umulige Amahl Pellegrino i Kristiansund og et par brennhete Glimt-spillere, ligger foran.

Faktisk er Berisha nå på samme antall mål som han var da han forsvant til utlandet halvveis i 2015. Kontrasten er skarp til måltørke og kritikk tidlig i sesongen.

– Hadde du sagt til meg før sesongen at jeg ville stå med elleve mål på det kampantallet ville jeg vært happy, sier Berisha til RA.

Aller mest gleder han seg selvsagt over lagets opptur om dagen. Fra bunnstrid og krise har de plutselig våknet voldsomt til liv.

Kun Bodø/Glimt har tatt flere poeng på de siste seks kampene enn Viking.

LES OGSÅ: Viking-talentet stråler i Bergen

15 var sesongmålet

Historisk sett er også målteften til Berisha på et høyt nivå. De med flest mål på en sesong for Viking på toppnivå siden 2000 er Rikhardur Dadason (15), Erik Nevland/Egil Østenstad (14) og Peter Ijeh (18).

– Fortsetter jeg som nå vil tallet i år bli høyere enn elleve. Samtidig vet jeg at det er kamper hvor jeg ikke vil score. Da må jeg bidra med innsats og godt spill. Det føler jeg også jeg har gjort i år. Derfor er jeg ganske godt fornøyd med totalen utenom målene også.

LES OGSÅ KOMMENTAR: "Dette gjør ham til en god rollemodell"

Verdt gigantsummen

Berisha ser ikke på det som umulig å strekke seg etter Peter Ijehs 18 seriemål fra bronseåret 2007.

– Men først skal jeg prøve å komme meg til 15. Det var faktisk målet mitt før sesongen. Så får jeg eventuelt sette meg det tallet som nytt mål.

Mange kritiserte Bjarne Berntsen for å legge syv millioner på bordet for en spiller som ikke hadde scoret mye – og spilt mye ving de siste årene – denne vinteren.

Summen er en av de høyeste Viking har betalt for en spiller – selv om det ikke er helt der oppe med rekordkjøpet Martin Fillo.

Det var likevel en helt annen tid økonomisk både for Viking og norsk fotball.

En selvsikker Berisha, som legger sammen mål og det han har levert utenom på banen, kommer med følgende svar til kritikerne nå:

– Jeg vil påstå at de syv millionene var vel anvendte kroner.

En glisende toppscorer erkjenner glatt at summen la press på ham. Samtidig levde han greit med det.

– Som jeg sa i vinter satte jeg masse press på meg selv også. Jeg ville levere. Folk ser også ofte bare på tallene – og ikke hva jeg gjør for laget utenom. Jeg føler jeg har bidratt masse. Også i kamper hvor målene har uteblitt og vi har tapt.

Måtte tilpasses laget

Historien om returen hans i vinter er vel omtalt. Spissen elsker Viking og presset nærmest gjennom overgangen fra Brann da de mørkeblå fikk tilstrekkelig kapital på bordet. Den kjøpssummen har han definitivt startet avbetalingen på.

– Hvor lang tid brukte du på omstillingen fra ving til spiss egentlig?

– Jeg følte det gikk ganske fort. Så har det kanskje tatt litt mer tid for de andre å stille seg om til meg. Det handler også om at de vet hva mine styrker er og hvordan de skal spille på dem. 70–80 prosent av tiden ute ble jeg brukt som ving, men det er spiss jeg er. Det er der jeg er klart best, sier han – og fortsetter:

– Så betyr ikke det at jeg ikke kan spille ving. Det kan jeg. Men jeg er ikke en ving som utfordrer og drar av folk på samme måte som Zymer Bytyqi gjør på en så fin måte.

LES OGSÅ: Så mange avtaler må reforhandles

Nå har også laget for alvor våknet.

– Det er syv poeng opp til 4. plass. I stedet for å være redde for nedrykk synes jeg nå vi skal se oppover og tenke på hva vi kan vinne.

Slår Viking Mjøndalen søndag kan de for alvor spise seg inn på lagene i medaljestriden foran.

– Selvtilliten er stor nå. Så vet vi at Mjøndalen blir beintøft. Jeg tror det blir en ganske lik kamp som mot AaFK. De vil nok legge seg bakpå. Samtidig er de kanskje enda et hakk bedre til å forsvare seg.

Mer fra Dagsavisen