Sport

Kritisk kretsleder: – Skjønner klubbene

Kretsleder Erik Løland i NFF Rogaland erkjenner glatt at argumentene for å holde lokalballen stengt nå er brukt opp.

Følg RA Sporten på Facebook!

Han var svært skuffet av det som kom fra regjeringen fredag. Løland sliter med å se logikken i at det fortsatt ikke er åpnet for normal trening for klubbene fra 3. divisjon og ned. Han sliter også med å skjønne hvorfor de aldersbestemte lagene ikke skal få spille kamper.

Kretsens rolle er å jobbe proaktivt for å få i gang medlemmene sine – samtidig som de har ansvaret for å følge opp reglene som settes. Løland forstår likevel svært godt at mange nå er gått lei nå.

– Vi forstår veldig godt klubbenes frustrasjon. Så kommer de til oss og vi sliter med å finne gode argumenter for å forklare hvorfor det skal være stengt ned. Vi ønsker de skal følge retningslinjene for smittevern, men forstår dem godt. Spesielt nå som de har vært så flinke med å holde reglene, sier Løland til RA.

LES OGSÅ: 3. divisjon spilles som enkel serie

Kan bli for tidlig

Han peker på hvor mye annet i samfunnet som er åpnet igjen etter at koronaviruset stanset det. Så ser han samtidig klubber som blør både når det kommer til økonomi og medlemmer. Selv om toppfotballen, og de under 19, nå kan trene mangler kampene.

– Det er en utfordring at vi ikke får kommet i gang med det vi har mest lyst på. Jeg skjønner at spillerne er utålmodige. De har tatt sitt ansvar – som de også skal gjøre. Nå synes vi likevel de må få lov å slippe til med kontakt. I det minste på trening.

Løland forteller at de har vært i kontakt med omtrent samtlige klubber i fylket. De ønsker å følge opp alt som har med frafall, økonomi og krisepakker.

Han erkjenner at enkelte klubber sliter, men peker på at man ikke helt vet om størrelsen på et eventuelt frafall før på et senere tidspunkt. Folk kan fort vende tilbake til fotballen når det åpnes opp.

– Vi mener det er for tidlige å være bastante om medlemstall og vet ikke hvor mange som vender tilbake med aktivitet. Så er det ingen tvil om at det er viktig å komme i gang med seriespillet over sommeren.

De første berammede kampene er i 4. divisjon. Startdato er mellom 4. august og 8. august. Det skal i år spilles enkel serie grunnet viruset.

– Hvor trygg er du på at det blir seriestart da?

– En ting er om det blir åpnet. En annen er om det er forsvarlig å starte da med hensyn til skader. V i skal invitere til et allmøte for å finne ut av det.

Løland erkjenner at det neppe blir en reell åpning for vanlig aktivitet før etter ferien i lavere divisjoner. Dette er også spillere som ofte har familier og vil ta ut vanlig ferie.

– Kanskje henger den planlagte starten i en tynn tråd med tanke på det fysiske. Det reelle er at det neppe spilles mye fotball før ferien. Det er bekymringsverdig.

Løland er uansett klar i talen på vegne av NFF Rogaland og mener det er viktig at de også trykker på litt nå.

– Vi unner alle kamper nå – om så det er treningskamper.

Kretsen har ansvaret for seriene fra 4. divisjon og ned.

LES OGSÅ: Tror på boom for lokalfotballen når den starter opp

– Konkurransevridende

Løland erkjenner også at han reagerer på det som skjer i 3. divisjon,  hvor de har flere medlemmer, men hvor disse styres av NFF sentralt.

Der får 2-lagene til toppklubbene trene nærmest som normalt nå. Disse har en overvekt av spillere under 20.

– Dette er en egen diskusjon og jeg har full respekt for synspunktene på begge sider. Så er det ingen tvil om at dette er konkurransevridende. Det er ikke det vi ønsker oss. Vi vil gjøre det beste innenfor retningslinjene som er, men vil også ha like vilkår.

Løland forventer også at disse 2-lagene i år fort vil stille med færre A-spillere enn normalt grunnet det tette kamprogrammet.

Terminlistene for 3. divisjon og 2. divisjon ble for øvrig trukket mandag.

Mer fra Dagsavisen