Sport

Kontaktåpning med blandede følelser i lokalballen

De lokale 3. divisjonsklubbene styrer alle relativt greit gjennom koronapandemiens første år økonomisk. Sportslig sett er det selvsagt verre – og ikke nødvendigvis der at en planlegger å kjøre på for fullt direkte når det endelig åpnes for kontakttrening igjen mandag.

Bilde 1 av 5
 Følg RA Sporten på Facebook!

Det er åtte måneder siden sist spillerne har hatt muligheten til å kaste seg inn i sugende taklinger. Seniorfotballen har vært pandemiens store taper, men etter helgen kan i det minste 3. divisjon igjen trene som normalt igjen i regjeringens gradvise åpning.

Likevel er det ikke sånn at alle har planer om å dunke på fra dag en etter at en hel sesong ble avlyst. Klubbene er stort sett klare på at de blir forsiktige mengder i starten.

– Det er så lenge til sesongstart at spillerne fortsatt er litt skrudd av. Vi kan ikke ha oppkjøring på fem-seks måneder, sier daglig leder Hans Arne Haga i Hinna.

Samtidig som sesongen ble avlyst klarer klubbene seg likevel godt økonomisk. Slik er status hos de forskjellige nå:

LES OGSÅ: Lokal barnefotball for første gang koronarammet

Madla IL

Stavangers største klubb i antall medlemmer har kontroll økonomisk og vil omtrent klare å komme i mål med et nullbudsjett. Det går ved hjelp av statsstøtte og grep underveis.

– Vi har tatt grep og vært løsningsorienterte rundt kontingentene. Nå er det nok kun to-tre prosent som ikke har betalt. Så har vi søkt på det vi skulle av midler og fått det, sier daglig leder Morten Tønnessen.

Sportslig sett går de inn mot 2021, og det som forhåpentligvis blir en vanlig sesong, med det meste intakt.

– Lasse Ihle og Jakob Storhaug har forlenget med ett år. Så har vi mistet en til studier – ellers er troppen full. Jobben nå er å kartlegge neste år, sier Tønnessen.

Brodd

Hans kollega Kyrre Sandven på Midjord er også sterk i troen på at man skal klare seg bra økonomisk. Statlige refusjoner, færre kostnader med A-lag, ingen turneringer og lavere budsjett på utstyr har hjulpet.

– Vi satser på å unngå underskudd, sier Sandven.

Hos A-laget har spillerne nå fått fri i tre og en halv uke.

– Planen er å starte med kontakt til uken. Det skal bli godt å komme litt tilbake til normalen, men vi kunne selvsagt tenkt oss kamper.

Sandven forteller at Brodd har mistet flere spillere i naturlig avgang underpandemien. Det er snakk om både studier og flytting. A-troppen hadde bare 15 spillere en periode, men nå har de nylig fått påfyll med tre spillere fra Stord og Trott. Trener Ali Kilinc er ansatt i klubben og med videre. Han har bare blitt omdisponert mot U-avdelingen i pandemien.

– Men vi må gjøre en jobb for å få en god stall til kommende sesong, erkjenner han.

Hinna

Daglig leder Hans Arne Haga forteller at klubben ligger litt bak budsjett.

– Men det ville uansett vært et annerledesår for oss med ferdigstillelse av nytt klubbhus, andelssalg og mye dugnad, sier Haga. A-laget trener nå en gang i uken med fotball. Så har de prøvd å gjøre noe annet sammen for å beholde humøret i garderoben en gang i uken utenom.

– Inntrykket jeg har er at de fleste blir med videre. Trenerteamet, som har vært her i fem år, har utgående avtaler. Vi er i dialog nå om å forlenge. De er også i full gang med å bygge tropp til neste år, sier Haga.

LES OGSÅ: Spillernes motivasjon tynnslitt - kretsen taper millioner

Morten Wiik Larsen

Sola

Hos Sola FK står det ganske så bra til økonomisk. Inntektstapet anslås til å bli mellom 10–20 prosent. Samtidig er kostnadene noe lavere. Daglig leder Morten Wiik Larsen tror de skal klare å unngå underskudd – hovedsakelig på grunn av velvillige medlemmer og sponsorer. Han er glad for hvordan alle har tatt et tak i krisen, men erkjenner at han er usikker før 2021-budsjettet skal lages.

– Jeg er veldig spent når avtaler skal reforhandles. Det er mye vi ikke vet. Det som er sikkert er at det ikke nytter med «copy-paste» fra årets budsjett.

I forhold til A-laget sportslig står det overraskende bra til. Tross forbudet mot kontakt har spillerne kjørt opp til fire ukentlige treninger i høst også. Nå har spillerne ferie på to-tre uker og når det startes opp med kontakt vil det være to økter i uken felles en periode.

Trenerne Øysten Elvestad og Michael Bekke er under kontrakt. Så reforhandles det nå med assistent Ingve Byberg.
– Fra troppen har vi mistet Sander Grelland til EIK og Jens Jonassen til Notodden underveis, sier Wiik Larsen.

Vidar

På Lassa er det også grei kontroll. Klubben fikk ikke tilskudd i første runde med koronarefusjoner fra staten, men mottok nylig litt over 400.000.

– Dette er ganske så i rute. Vi hadde budsjettert med et overskudd i år ettersom A-laget rykket ned. Lavere kostnader skulle bidra. Så har vi mistet noe inntekter nå, samtidig som noen kostnader er blitt lavere. Jeg har ikke tallet på kronen, men vi er i rute til et greit overskudd, sier daglig leder Gaute Johannessen.

A-laget til Bjørnar Holmvik har vært veldig få spillere etter sommeren. Ikke mer enn 10–12 på treningene. Noen har gått til lag høyere opp, mens seks-syv av de yngste på A-laget ble flyttet ned til juniorlaget for å kunne få et kamptilbud.

Spillerne har kun trent en gang i uken etterhvert som det ble tynt i rekkene. Det blir heller ikke alle mann til pumpene selv om det åpnes mandag.

– Nå har de tatt helt pause etter at beskjeden om avlyst sesong kom. Så tror jeg planen er å gå i gang i gang igjen uken etter neste, sier Johannessen.

Trener Holmvik har utgående avtale.

– Men han vil vi gjerne ha med videre.

Fakta:
Dette fikk 3. divisjonsklubbene i koronastøtte:
Madla IL 395.500 kroner
Brodd 376.506 kroner
Hinna 90.000 kroner
Vidar 400.000 kroner
Staal 539.310
Sola 160.000 kroner

Mer fra Dagsavisen