Sport

Klamrer seg til håpet om fotball

Den siste fasen gjenstår i Norges Fotballforbunds plan for å få ballen til å rulle igjen. Kretsen er positive.

Følg RA Sporten på

Vei­en til­ba­ke til id­retts­are­na­er har vært lang for man­ge. Barn og unge får drive med or­ga­ni­sert id­rett igjen, og går nå i gang med se­rie­spill. Eli­te­se­ri­en gikk i gang i mid­ten av juni, som et pi­lot­pro­sjekt.

LES OGSÅ: Heggheim med ny kontrakt

Fot­ball­for­bun­det har delt opp­star­ten inn i fem fa­ser, hvor bred­de­fot­ball for se­ni­o­rer er den siste. Det er to­talt 55.000 ak­ti­ve ut­øve­re i den ka­te­go­ri­en. De står nå uten til­bud.

Dag­lig le­der i Mad­la, Mor­ten Tønnessen, sy­nes det er mer­ke­lig at A-laget de­res ikke får star­te se­son­gen ennå. De spil­ler i 3. di­vi­sjon, også kjent som Norsk Tipping-li­ga­en.

– Det er egent­lig gan­ske rart at A-laget ikke kom­mer inn un­der topp­bi­ten. Jeg er for at hele bred­den skal åpne, det er rare vur­de­rin­ger, sier Tønnessen til RA.

3. di­vi­sjon for menn og 2. di­vi­sjon for kvin­ner er or­ga­ni­sert na­sjo­nalt. De and­re ni­vå­ene som ennå ikke er åp­net blir styrt av fot­ball­kret­sen.

LES OGSÅ: Kissel vurderer å bli norsk

De sva­ke i sam­fun­net 

Blant lage­ne som ikke får gå i gang med van­lig tre­ning er alle gate­lage­ne rundt om i Norge. Lage­ne be­står i stor grad av rus­mis­bru­ke­re. Det er en del av et fol­ke­hel­se­pro­sjekt, og må vente til det er åp­net opp for den siste fa­sen. Viking er blant klub­be­ne med eget gate­lag.

Dag­lig le­der i NFF Ro­ga­land, Erik Lø­land, ven­ter ennå på av­kla­ring rundt dis­se lage­ne. Han pe­ker på sam­funns­opp­dra­get.

– Det er en sam­funns­vik­tig opp­ga­ve å ha ak­ti­vi­tet, sier Lø­land til RA.

LES OGSÅ: Islandsk landslagsspiller åpen for å forlate Viking

Tur­ne­rings­ak­ti­vi­te­ter?

Noen klub­ber er i gang med å plan­leg­ge tur­ne­rings­ak­ti­vi­te­ter for å ha en kamp­are­na der­som det blir åp­net for seint til å av­vik­le se­rie. Krets­sje­fen er po­si­tiv til at de selv kla­rer å få fart på kamp­ak­ti­vi­tet, så len­ge det blir åp­net opp for det. De har al­le­re­de snudd seg rundt for å or­ga­ni­se­re bred­de­fot­ball for barn og unge, og er be­redt til å gjø­re det sam­me for voks­ne ut­øve­re.

– Vi had­de møte om det onsdag. Når vi får lov er vi klar til å star­te. Vi har lyst å kon­kur­re­re. Vi ser på uli­ke sce­na­rio­er, og er po­si­ti­ve til å få til noe når vi får til­la­tel­se til det. Det er in­gen en­de­lig dato ennå, sier Lø­land til RA.

LES OGSÅ: 3. divisjon spilles som enkel serie

LES OGSÅ: Nå synes han fotball er gøy igjen

70 ut­meld­te

Ti­den uten fot­ball har fått kon­se­kven­ser for klub­be­ne. For to uker si­den ut­tal­te Brodds dag­li­ge le­der, Kyr­re Sand­ven, at de had­de truk­ket to lag og mis­tet rundt 50 med­lem­mer. Si­tua­sjo­nen på Mad­la er ikke vel­dig for­skjel­lig fra den nye hver­da­gen på Mid­jord.

– Vi har mis­tet rundt 70 med­lem­mer, og har også vært nødt å trek­ke to lag fra se­rie­spill. Hel­dig­vis har vi to lag i av­de­lin­ge­ne, slik at in­gen står uten til­bud nå, sier Mad­la-sjef Tønnessen.

LES OGSÅ: Brodd måtte trekke to lag

LES OGSÅ: Fotballforbundet fortviler over breddenekt

Mer fra Dagsavisen