Viking

Jobbet dugnad der de ikke har lov å være

Savnet av SR-Bank Arena er gedigent hos de mest ihuga Viking-patriotene. Torsdag kveld toppet 21 mann opp for å jobbe dugnad på arenaen hvor de ikke får lov å være når serien starter.

Viking er i ferd med å gjøre om deler av felt O til såkalt sikre ståplasser. «Safe standing» har lenge vært et stort ønske hos den syngende fansen og nå er arbeidet i gang.

 Vi fikk gjort det som banemester Ivar Alstadsæther ville vi skulle gjøre. De gamle stolene ble kastet i container. Så ble 700 nye «Safe standing»-seter båret opp. Klubben sparte seg for mye bærejobb, sier Hordenes leder Roar Åkerlund til RA.

Får ikke komme på kamp

Paradokset er selvsagt at myndighetene fortsatt ikke gir dem lov til å gå innenfor stadionportene når det blir kamp.

Foreløpig er 200 mennesker maks av det som kan slippes inn på arenaene når Eliteserien starter 16. juni på grunn av smittevernsreglene.

Det er tallet som behøves for å gjennomføre en kamp om du tar med spillere, TV, media og andre involverte.

LES OGSÅ: Hinna flytter ut fra brakken – skal gi bydelen nytt samlingspunkt

Enormt Viking-savn

Tilskuere er forbudt, men savnet av Vikings hjemmebane har allerede nådd et kritisk punkt hos de mest ivrige.

21 mann troppet opp. Så var det en grunn til av vi ikke gikk ut med en åpen invitasjon til dugnad. Vi fryktet at så mange lengtet etter stadion at for mange ville komme. Vi spurte 23 og 21 sa ja. Folk droppet både det ene og det andre for å få lov til å komme inn for å jobbe dugnad. Det forteller det meste, sier Åkerlund.

Han forteller at de gikk rundt å kjente på at de egentlig skulle sunget av full hals på fotballens nasjonaldag 16. mai. Det skjer ikke.

LES OGSÅ: – Det som skjedde var et enormt stort steg framover for meg

 Hva tenker du om at serien nå starter uten tilskuere - stikk i strid med det du, Hordene og Felt O ønsket?

 Vi er i den situasjonen at vi bare må akseptere tingenes tilstand. Jeg har forståelse for at klubber nå kjenner på konkursspøkelset. Så tror jeg alle skulle ønske de kunne starte med tilskuere. Sånn er det. Så vet jeg at jobben med å få til kamper med tilskuere alt er i gang. Nå fikk Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund til en løsning som myndighetene kunne akseptere for å komme i gang. Om de kommer opp med en god plan for smittevern for publikum også har vi lov å håpe på at vi også vil slippe til raskt, sier han.

 Om planen som ligger følges blir tallet økt til 500 og 300 tilskuere får slippe inn senere i sommer. Da bør vel dere syngende supportere prioriteres for å skape en viss hjemmebanefordel?

 Vi forventer og krever ingenting, men forventer at de tilskuerne som får komme inn først er de som lengter mest etter å lage liv på en nesten tom stadion. Så er langsidene også trofaste og viktige for Viking. Dette blir en uhyre vanskelig fordeling, sier Åkerlund til RA.

LES OGSÅ: Slik tror de toppfotballens overgangsmarked vil endre seg

Eirik Bjørnø fra Vikings markedsavdeling er strålende fornøyd med hjelpen klubben har fått av supporterne.

– Nå skal de nye seteløsningene skrus opp over de to neste ukene og det vil stå klart til første hjemmekamp. Det på tross av at denne går uten tilskuere.
– Hvordan er det med ståplasser og smittevern?
– Det er en dialog vi må ha med NFF, men dette er uansett noe vi har gjort med tanke på framtiden og kamper i europaliga.
Noe av kostnaden skulle dekkes via Vikings åpningskamp av den nye Østerhus Arena. Sandnes Ulf sa fra seg pengene for bortesvingen mot at Viking fylte den opp. Det ble gjort, men kampe–n ble aldri noe av.
Supporterne kunne så fått refundert billettpengene, men veldig få har bedt om dette.

Mer fra Dagsavisen