Stavanger Oilers

Oilers tilbake på gullsporet: – Skal avgjøre vår egen skjebne

Oilers slo Frisk Asker 3-0 i DNB Arena og har tatt tilbake grepet om toppen av Fjordkraft-ligaen.

Stavanger — Oilers fikk omsider revansjert tapene mot Storhamar og Vålerenga da Frisk Asker gjestet DNB Arena. En landslagspause som garantert har føltes lang for spillerne har vært mellom tapene i toppkampene og torsdagens kamp.

Med under fire minutter igjen av andre periode scoret Bryce Gervais kampens første mål, og for en perle det var. En nydelig pasning fra amerikaneren Rob Bordson gjorde at Gervais fikk skyte direkteskudd, og utfallet ble en forløsende scoring.

Dermed fikk canadieren Gervais sin tredje scoring på fem kamper, hvor to av dem har vært kampavgjørende.

– Det var godt å score, men jeg fikk ikke full uttelling. Jeg hadde to kontringer som mer enn gjerne skulle blitt mål, sier Bryce Gervais til RA.

– Hvordan er det å ha funnet scoringsformen nå i avslutningen av seriespillet?

– Veldig viktig. Jeg er glad for at måltørken kom da den gjorde, og ikke nå. Det gjør meg ekstra tent inn mot kampen om to gull, og det er de som er grunnen til at jeg signerte for Oilers, sier han.

Trener Todd Bjorkstrand mener det er viktig å ha Gervais i gang. Da er det ikke nødvendigvis bare målene det handler om.

– Han hadde også gode sjanser. Det er viktig for oss å skape noe, og jeg håper han scorer viktige mål framover også, sier Bjorkstrand.

Det er i våre hender. Vi skal avgjøre vår egen skjebne.

—  Bryce Gervais

Oilers revansjerte seg

Litt før tredje periode var halvspilt doblet Ludvig Hoff ledelsen til 2–0 da han scoret på en retur etter et blålinjeskudd fra den canadiske backen Martin Lefebvre. Målet kom i overtall.

Med 3.52 igjen av tredje periode kriget Markus Søberg inn Oilers’ tredje scoring. Dommerne var i tvil om det var interference mot målvakten, og sjekket video, men målet ble stående.

Oilers klarte dermed å revansjere seg etter tapene før landslagspausen.

– Det sier mye om spillerne. De spilte bra og taklet hardt. Det er greit det endte 3-0, og vi hadde mange skudd, men Frisk gjorde det vanskelig å få gode scoringssjanser. Vi hadde et ønske om å komme skikkelig tilbake etter pausen, og da var det viktig å spille bra, sier trener Bjorkstrand.

Utvisningsbonanza

Selv om det tok tid før første målet skal det ikke stå på sjansene før Gervais’ scoring. På scoringstidspunktet var det allerede 20 skudd mot Frisk Asker-keeper Henrik Fayen-Vestavik.

Assistmannen Bordson sto for det som kanskje var første periodes største sjanse da han fikk stå alene foran Fayen-Vestavik, og dro ham ut. Likevel ble pucken sendt utenfor målet.

André Bjelland Strandborg

Åpningsperioden ble ellers preget av mange utvisninger. Halvveis i perioden havnet André Bjelland Strandborg i basketak med tidligere lagkamerat i Oilers David Morley. Flere ble innblandet, og det var starten på en utvisningsbonanza. Totalt ble det delt ut hele 18 utvisningsminutter i siste halvdel av første periode.

Oilers evnet å skape sjanser i perioder med undertall, og veteranen Greg Mauldin viste for alvor hvorfor han som 40-åring fortsatt er blant nøkkelspillerne i Fjordkraft-ligaen. Med heroisk innsats stoppet han alene Frisk Asker fra flere oppspillsmuligheter.

Greg Mauldin

Åtte backer

Det ble også tatt et defensivt grep. Normalt er det sju backer med, men i løper Thomas Berg-Paulsens fravær valgte Oilers-trener Bjorkstrand å ta med seg åtte backer mot Frisk Asker. Det ga fire backpar, og alle spilte gjennom kampen.

Det gjaldt også nykommeren Christian Bull, som fikk Oilers-debuten 33 timer etter han ble klar for klubben. Den rutinerte landslagsbacken spilte utrolig nok i fjerdebackparet sammen med Patrick Ulriksen. Samtidig var også backen Kristian Østby tilbake etter 298 dager på sidelinjen med skade.

– Det var godt å bare hoppe i det, sier Christian Bull – som er tydelig på at han valgte å dra til Oilers for muligheten til å vinne gull.

Christian Bull
Christian Bull

Under Bjorkstrands ledelse er det blitt en vane å se Oilers rullere på fire løperrekker, men det er første gang han har benyttet fire fulle rekker på den måten som skjedde mot Frisk. Om det gjentas er derimot usikkert.

– Rytmen var der, men hvis vi spiller uten kan det bli vanskelig med åtte backer, sier Bjorkstrand – og legger til:

– Vi får se hvordan det blir framover. Nå ønsket vi å benytte anledningen til å få Kristian Østby i gang etter skaden, og få Christian Bull inn i laget.

Sammen med keeper Henrik Holm sørget de for å holde nullen, og det var Holms tiende smultring for sesongen. Det er forbedring av hans egen klubbrekord, som ble satt tidligere denne sesongen.

Neste kamp for Oilers er borte mot Stjernen lørdag. Det gjenstår kun fire kamper av seriespillet, og Oilers leder ligaen med to poeng ned til Sparta og Storhamar.

– Det er i våre hender. Vi skal avgjøre vår egen skjebne, sier Gervais.

Lørdag er det endringer på Oilers-benken. Juha Kaunismäki og Jarkko Hyytiä skal lede Oilers gjennom kampen. Todd Bjorkstrand har nemlig fått fri slik han kan dra på fedreturen til NHL-laget Seattle Kraken, hvor sønnen Oliver Bjorkstrand spiller.

---

KAMPFAKTA

Fjordkraft-ligaen, ishockey.

Stavanger Oilers – Frisk Asker 3–0 (0-0, 1-0, 2-0)

DNB Arena, 3881 tilskuere.

Mål: 1–0 (36.14) Bryce Gervais (Rob Bordson), 2–0 (48.22) Ludvig Hoff (Martin Lefebvre, André Bjelland Strandborg), 3–0 (56.08) Markus Søberg (Dan Kissel, Lefebvre).

Skudd: 32–17

Utvisninger: Oilers 5 x 2 min., Frisk 5 x 2 min.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: