Stavanger Oilers

MS-profiler kan bli aktuelle: Nå vurderer Higson grep

Et lag som over tid ikke har evnet å omsette sjanser i mål er i ferd med å tvinge fram grep hos Oilers. Pål Higson avviser ikke at noen av importene som MS slapp i helgen kan bli aktuelle.

Oslo-klubben har omtrent tatt like mange poeng til nå under Roy Johansen som i hele forrige sesong. Svært gode importspillere har spilt en vesentlig rolle. Dessverre har ikke økonomien stått i stil. Klubben har ikke klart å omgjøre suksessen til kroner i form av flere tilskuere og sponsorer. Dermed gikk man helgen til skrittet å fristille Mitch Gillam, Darien Craighead, Parker Bowles og Jonathan Racine.

Keeperen Gillam ble klar for VIF på direkten, mens ryktebørsen sier at klubben også er interesserte i Darien Craighead – som endte med 25 poeng på 21 kamper.

Sparta skal samtidig lukte på venstrevingen Parker Bowles – som står med 23 poeng på 21 kamper.

Sportssjef Pål Higson avviser ikke at noen av disse kan bli aktuelle for Oilers.

– Sånn isolert sett har MS hatt veldig gode importer. Det er ikke utenkelig at vi kan være interesserte. Noen av dem har allerede gjort noe og det er bevegelse rundt noen av de andre, sier han til RA.

Ikke endelige avgjørelser

Higson er også tydelig på at Oilers fortsatt ikke har tatt noen endelige avgjørelser på hva som er kuren for klubbens egne scoringsproblemer.

– Men vi må finne ut hvordan vi skal score mål. Det er vanskelig når du vinner med 20 skudd per kamp, men likevel ikke gjør de nødvendige målene. Her må vi finne løsningene. Det må være løsninger som kan gjennomføres samtidig som vi ikke mister identiteten i spillet. Det krever at vi er analytiske nok. Dette må skje samtidig som vi ser at vi dominerer banespillet og skaper sjanser. Nå må vi finne ut hvordan vi skal øke kvaliteten på sjansene og utnyttelsen.

Etter tre tap på en uke, og en trend som har vist seg over tid, vurderes det nå seriøst grep.

Med full utlendingskvote betyr det at Oilers må slippe noen av de spillerne de har eller rullere med en utlending på tribunen. Norske spillere med høy nok kvalitet er ikke å oppdrive. De har allerede jobb.

Vurderingen som nå må gjøres må skje i begge ender.

– Vi må se på totalbildet. Så er det sykt kjedelig å være hvor vi er og vi kan ikke være handlingslammede. Nå må vi finne løsningen som er best for klubben. Selv om det høres rart ut å si det er det også veldig mye som er bra.

Higson peker både en gruppe med høy innsats som dominerer kampene og skaper en del sjanser. De slipper også motstanderne til relativt få muligheter.

Så er det en ting å score mye i enkelte kamper mot bunnlagene. De må skje jevnt – samtidig som en må finne målene mot de beste.

– Faren er at du ved å løse ett problem her kan skape nye.

Problem over tid

Sportsdirektøren peker på at ting kan være tilfeldige om de skjer over en liten periode. Nå har problemene vært gjengse over tid.

– Vi må vurdere å forsterke laget. Skal noen inn så må det være noen som vi vet kan ta posisjonen de skal og fungere i kollektivet. Det er en totalvurdering vi gjør hele tiden.

– Det er vel også en trend at dere sliter veldig etter lengre pauser – som med landslagspausen nå. Hvorfor er det slik?

– Det er riktig, men jeg har ikke noe godt svar. Vi føler ikke vi har kommet ut fra pausene på let etter identiteten.

Higson var nylig i USA for kombinert ferie og for å kikke på noen kamper. Dessverre havnet han midt i en orkan. Tre av fem kamper ble avlyste. Turen handlet nok likevel mer om langsiktighet enn korte løsninger på problemene til Oilers. Det som er sikkert er at markedet er vanskelig.

– Det har det vært i halvannet år nå, sier Higson.

At nok en norsk klubb må fristille spillere, etter å ha satset for tøft, synes han er trist.

– Veldig kjedelig for MS. Spesielt når det har skjedd før. Det er ugunstig både for ligaen og konkurransesituasjonen. Norsk hockey trenger systemer og mekanismer som gjør at det er mindre sjanse for slike hendelser, sier Higson.

Etter tre tap sist uke har Sparta seilt ifra på topp med 47 poeng – ti foran Oilers på fjerdeplass.

Laget møter tirsdag Petter Thoresens Storhamar til ny kamp i DNB Arena.





Mer fra Dagsavisen